Rotterdam, 9 oktober 2023

Vaak een vieze auto?

Dat zegt wat over jou, vindt ruim 1 op de 3 Nederlanders. Uit ons onderzoek blijkt dat ruim een derde van de Nederlanders denkt dat mensen met een slordige auto zelf ook slordig zijn.

Man checkt auto

Is jouw auto een walhalla voor moddersporen en vlekken, waar etensverpakkingen, lege blikjes, papiertjes en muntgeld in rondslingeren? Dan word je daarop beoordeeld door je landgenoten. Uit ons onderzoek* blijkt namelijk dat ruim een derde van de Nederlanders (37%) denkt dat mensen met een slordige auto zelf ook slordig zijn.

Even snel die zak chips weggooien of de voetenmat uitkloppen voordat je iemand gaat ophalen? Als je jeweleens ongemakkelijk voelt vanwege de rommel en vuilheid in je auto, ben je niet alleen. Het onderzoekwijst ook uit dat één op de vijf Nederlanders zich weleens schaamt voor de staat van hun auto.

Ga je binnenkort een vriend of collega ophalen? Dan loont het dus zeker om je auto nog even te poetsen en op te ruimen, en niet alleen voor jezelf. Want zo’n 40% van de Nederlanders zegt liever niet in andermansauto te willen stappen als deze rommelig of vies is.

Nederlanders geen fervente schoonmakers

Of Nederlanders wat betreft hun auto nou echte sloddervossen zijn of niet, ze blijken gemiddeld in ieder geval geen fervente schoonmakers te zijn. Ongeveer de helft van de Nederlanders (53%) brengt zijn auto slechts eens in de paar maanden naar de wasstraat, terwijl geadviseerd wordt om dit eens per twee weken te doen. Ook het zelf schoonmaken van hun auto doet het grootste deel (45%) maar eens in de paar maanden.

Wanneer Nederlanders hun auto dan wel naar de wasstraat brengen? Vooral als de auto zichtbaar vies is (64%), als ze tijd hebben (32%) of na een vakantie (14%).

Nederlanders vinden auto schoonmaken belangrijk en leuk

Hoewel de meeste Nederlanders hun auto dus maar eens in de paar maanden wassen, blijkt uit ons onderzoek dat toch ruim de helft van de Nederlanders (51%) het belangrijk vindt dat hun eigen auto schoon is.

Daarnaast komt naar voren dat bijna 1 op de 3 (31%) van de Nederlanders het zelfs leuk vindt om met de auto door de wasstraat te gaan. Een goede reden dus om je auto toch iets vaker in het zonnetje te zetten!

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met DirectResearch onder 1.179 respondenten, mei 2023.

Vrouw met oranje jas

Fiona Mirrer

  • PR & Interne Communicatie 
  • fiona.mirrer@allianzdirect.nl | 06-48932492