Rotterdam, 18 september 2020

Wat redden Nederlanders bij een brand?

Smartphone, portemonnee en identiteitsbewijs zijn onmisbaar

 • Meer dan helft Nederlanders weten precies wat zij meenemen bij brand

 • Foto’s meest waardevolle bezit in huis, maar smartphone wordt eerst gered bij brand

 • Waardevolle spullen verstopt onder het bed, in de tuin of in een sok

Man playing guitar

Bij een brand in huis proberen mensen vaak nog enkele waardevolle spullen te redden. Iets waar men liever niet over nadenkt, maar wat zou het eerste item zijn wat wordt gered? Nederlanders grijpen in zo’n noodsituatie vooral naar hun smartphone, portemonnee en identiteitsbewijs. Dat blijkt uit recent onderzoek* van online verzekeraar Allianz Direct. Daaruit blijkt ook dat veel Nederlanders hun dierbare bezittingen niet goed beschermen tegen brand en inbraak.

 

Top 10 bezittingen: smartphone op één

Ongeveer drie op de vijf Nederlanders (58%) weten precies wat ze mee zouden nemen, als er ooit brand uit zou breken in huis. Het blijkt dat we verknocht zijn aan onze smartphone: 61 procent van de mensen zet dit in de top 3 van items die ze snel zouden redden bij een woningbrand. De volledige top 10 van bezittingen die we niet willen verliezen, ziet er als volgt uit:

 1. Smartphone
 2. Portemonnee/pinpas/geld/creditcard
 3. Paspoort/ID-kaart
 4. Computer/laptop/iPad
 5. Foto’s/camera
 6. Harde schijf
 7. Erfstuk(ken)
 8. Sieraden
 9. Kleding/schoenen
 10. Kunst

Nederlanders meest gehecht aan foto’s

Opvallend genoeg nemen we foto’s niet als eerste mee als er brand uitbreekt. Dit terwijl het voor ruim een derde van de Nederlanders (37%) het meest waardevolle bezit in huis is. Foto’s bevatten tenslotte dierbare herinneringen, bijvoorbeeld aan een trouwdag, een geliefde of een bijzondere reis. Vrouwen hechten overigens wel iets meer waarde aan foto’s (42%) dan mannen (32%). Naast foto’s noemen Nederlanders elektronica (13%), sieraden (10%), kunst (5%) en verzamelingen/collecties (3%) als hun meest waardevolle bezit.

Bijna helft (47%) niet bewust bezig met opbergen waardevol bezit

Waardevolle spullen als elektronica en sieraden zijn niet alleen kwetsbaar bij brand, maar ook gewild bij inbrekers. Ruim de helft van de Nederlanders (56%) legt waardevolle spullen dan ook altijd uit het zicht van ongewenste bezoekers. Bijna de helft (47%) is echter niet bewust bezig met het goed opbergen van waardevolle spullen.

Meest dierbare bezittingen gewoon in kast of lade

Als we specifiek kijken naar het meest waardevolle bezit dat mensen hebben, bergt

meer dan een kwart (27%) dit gewoon in een kast of lade op – een plek waar inbrekers meteen zoeken. Slechts 4 procent bewaart hun meest waardevolle bezit veilig in een kluis, zo blijkt uit het onderzoek.

Waardevolle spullen in het algemeen liggen ook meestal in de (kleding)kast. Bijna de helft van de Nederlanders (45%) gebruikt dit als opbergplek. Hierna volgen de kluis (18%), de zolder (15%), een externe locatie zoals de bank of het huis van ouders (10%) en de garage of berging (6%). Een klein aandeel mensen gebruikt nog ouderwetse verstopplekken; vier procent verstopt kostbare spullen onder het bed, één procent in een sok of begraaft ze in de tuin.

 


*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Team Vier onder 1.033 respondenten, september 2020.

Vrouw met oranje jas

Fiona Mirrer

 • PR & Interne Communicatie 
 • fiona.mirrer@allianzdirect.nl | 06-48932492