Opstalverzekering huurhuis

Huur jij je woning, of ga je binnenkort een huis huren? Check dan hieronder alles wat je moet weten over de opstal -en inboedelverzekering!

Man speelt thuis gitaar

Opstalverzekering huurhuis: is dat nodig?

Als je een woning huurt, is het soms onduidelijk welke verzekeringen nodig zijn – en welke misschien juist niet. Zo is het of je nou huurt of koopt altijd een goed idee om je inboedel te verzekeren met een Inboedelverzekering. Hiermee verzeker je je voor schade aan de losse spullen in je huis, de spullen die je dierbaar zijn. Maar hoe zit dat met een opstalverzekering huurhuis? Is dat nodig? In principe is dit niet nodig, want als je huurt is jouw verhuurder verantwoordelijk voor schade aan het gebouw. Je verhuurder zou een opstalverzekering huurhuis moeten hebben, waarmee schade aan het gebouw is gedekt. Jij hoeft hier als huurder dus geen aparte Opstalverzekering huurhuis voor af te sluiten. Let wel op de precieze dekking van de opstalverzekering huurhuis, vaak zijn dit eenvoudige verzekeringen en zit bijvoorbeeld glas niet inbegrepen. Dit kan je bijverzekeren via de Inboedelverzekering.

Opstalverzekering huurwoning

Een Opstalverzekering huurwoning is dus niet nodig, maar er zijn wel andere verzekeringen die je ook als huurder handig zijn. Of je nu huurt of koopt, in je huis staan jouw spullen en daar ben je zuinig op. Onder de opstalverzekering huurwoning vallen alleen schades aan het gebouw en de ‘vaste’ zaken in het gebouw, zoals in de badkamer of de vloer en plafond. Jouw spullen zijn hiermee niet verzekerd. Daarom is het als huurder goed om zelf een Inboedelverzekering af te sluiten. Dan is je inboedel verzekerd voor schade:

  • Door vrijwel alle oorzaken. Onder andere brand, bliksem, neerslag, storm, lekkage en diefstal
  • Door hak- en breekwerk bij het opsporen van een lekkage
  • Door noodzakelijk vervangen van je sloten na diefstal (van je sleutels)
  • Waarbij vervangende woonruimte nodig is
  • Aan spullen in de schuur, berging en garage
  • Aan spullen in een studentenwoning/kamer van een uitwonend studerend kind

Ook kun je bij de Inboedelverzekering een aanvullende All Risk dekking afsluiten. Daarmee ben je ook verzekerd voor schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt. Dat is wel zo fijn!

Opstalverzekering bij huurwoning niet nodig

De opstalverzekering bij huurwoning is dus niet nodig, want dit moet de eigenaar van de woning regelen. Uiteraard kan het geen kwaad om hiernaar te vragen, zodat je als huurder zeker weet dat alles goed geregeld is. Het is namelijk wel verplicht om een Opstalverzekering bij huurwoning te hebben, hypotheekverstrekkers eisen dit van de eigenaar van de huurwoning. Als huurder hoef je je hier gelukkig verder geen zorgen over te maken. 

Couple playing guitar

Jouw inboedel is veilig bij ons

Bij Allianz Direct verzeker je de spullen in je huis voor vrijwel alle schade, standaard met €0 eigen risico.

Was dit artikel nuttig?

Expert Nayla van Nieuwenhuizen

Expert Nayla van Nieuwenhuizen

Nayla van Nieuwenhuizen is Product Manager bij Allianz Direct. In haar rol is Nayla een echte product expert met veel inhoudelijke kennis op het gebied van auto- , woon- en reisverzekeringen.