Auto alarm inbouwen: moet dat?

  • 24/7 directe hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Is een auto alarm inbouwen verplicht? Een autoverzekering in ieder geval wel. Bij Allianz Direct:

Vrouw in auto lacht

Jaarlijks heeft één op de vijftien automobilisten te maken met diefstal van of uit de auto. Goede autobeveiliging is dan ook noodzakelijk om de kans op diefstal of inbraak te verminderen. Ben je verplicht om een auto alarm in te bouwen? En uit welke alarmsystemen kun je kiezen?

Auto alarm

Bij inbraak en/of diefstal eisen sommige autoverzekeraars dat je auto goed beveiligd is. Bij Allianz Direct vragen we in sommige gevallen om extra beveiligingseisen, dit zie je tijdens de aanvraag wanneer je kiest welke dekking je graag wilt afsluiten en op je polisblad. Hiermee voorkom je inbraak en diefstal. 

Auto alarm inbouwen: welke systemen zijn er?

Als je een autoalarm gaat inbouwen moet deze autobeveiliging voldoen aan de maatstaven van het SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging). Er zijn vier soorten beveiligingssystemen met SCM-certificatie te verkrijgen:

●     Klasse Startonderbreker (auto alarm klasse 1)
●     Klasse Alarmsysteem (auto alarm klasse 2)
●     Klasse Alarmsysteem met Hellingshoekdetectie (auto alarm klasse 3)
●     Voertuigvolgsystemen (auto alarm klasse 4 en 5)

Voertuigen die na 1998 op de markt zijn gebracht zijn standaard voorzien van een goedgekeurde startonderbreker (klasse 1), m.u.v. Tesla Model S en Tesla Model 3. Als je een diefstalgevoelige auto rijdt, zoals een cabriolet, een GTI of een auto van bijvoorbeeld het merk BMW, Lexus, Landrover of Mercedes, stellen verzekeraars soms hogere beveiligingseisen dan bij andere auto’s.

Voertuigvolgsysteem

Een auto alarm inbouwen uit klasse 4 of 5 beveiligt je auto tegen sabotage en diefstal door middel van een voertuigvolgsysteem. Dat werkt zo: het systeem wordt onder andere gekoppeld aan de startonderbeker en de hellingshoekdetectie. Zodra de startonderbreker gesaboteerd wordt of de auto omhoog wordt getakeld, wordt het alarmsysteem geactiveerd. Er gaat dan automatisch een melding naar de meldkamer. Daar kunnen ze zien waar de auto zich bevindt. 

Auto alarmsysteem inbouwen Allianz Direct

Bij Allianz Direct kun je je op twee manieren verzekeren tegen schade door diefstal of inbraak, namelijk met Beperkt Casco en All Risk. Voor sommige auto's vragen wij extra beveiliging. Dit zie je tijdens de aanvraag wanneer je kiest welke dekking je graag wilt afsluiten. Ook staat dit vermeld op je polisblad onder het kopje “Diefstalbeveiliging”. Als de gevraagde beveiliging nog niet is ingebouwd in de auto, heb je hiervoor nog 30 dagen de tijd na de ingangsdatum van je verzekering. Gedurende deze periode is er dekking bij schade door braak, diefstal en joyriding. Meer informatie over de beveiligingssystemen kun je vinden op de website van het SCM/CCV. Allianz Direct keert niet uit als je je auto niet op slot hebt gedaan of de sleutel in de auto hebt laten liggen. 

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto binnen 3 minuten en kun je rekenen op 24/7 directe hulp en service.