Vrouw in auto lacht

Auto alarm inbouwen: moet dat?

  • checkmark

    Standaard €0,- Eigen Risico

  • checkmark

    Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • checkmark

    Altijd vervangend vervoer bij schade

Is een auto alarm inbouwen verplicht? Een autoverzekering in ieder geval wel. Bij Allianz Direct:

Jaarlijks heeft één op de vijftien automobilisten te maken met diefstal van of uit de auto. Goede autobeveiliging is dan ook noodzakelijk om de kans op diefstal of inbraak te verminderen. Ben je verplicht om een auto alarm in te bouwen? En uit welke alarmsystemen kun je kiezen?

Auto alarm

Bij inbraak en/of diefstal eist een autoverzekeraar, afhankelijk van je verzekering en soort auto, dat je auto goed beveiligd is. Autoverzekeraars stellen inbraak- en diefstalbeveiliging voorop. Een auto boven een bepaalde waarde moet voldoen aan de eisen van de verzekeraar, de auto moet dan een bepaalde alarm klasse hebben.

Auto alarm inbouwen: welke systemen zijn er?

Als je een autoalarm gaat inbouwen moet deze autobeveiliging voldoen aan de maatstaven van het SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging). Er zijn vier soorten beveiligingssystemen met SCM-certificatie te verkrijgen:

●     Klasse Startonderbreker (auto alarm klasse 1)
●     Klasse Alarmsysteem (auto alarm klasse 2)
●     Klasse Alarmsysteem met Hellingshoekdetectie (auto alarm klasse 3)
●     Voertuigvolgsystemen (auto alarm klasse 4 en 5)

Voertuigen die na 1998 op de markt zijn gebracht zijn standaard voorzien van een goedgekeurde startonderbreker (klasse 1), m.u.v. Tesla Model S en Tesla Model 3. Als je een diefstalgevoelige auto rijdt, zoals een cabriolet, een GTI of een auto van bijvoorbeeld het merk BMW, Lexus, Landrover of Mercedes, stellen verzekeraars eigenlijk altijd hogere beveiligingseisen dan bij andere auto’s.

Voertuigvolgsysteem

Een auto alarm inbouwen uit klasse 4 of 5 beveiligt je auto tegen sabotage en diefstal door middel van een voertuigvolgsysteem. Dat werkt zo: het systeem wordt onder andere gekoppeld aan de startonderbeker en de hellingshoekdetectie. Zodra de startonderbreker gesaboteerd wordt of de auto omhoog wordt getakeld, wordt het alarmsysteem geactiveerd. Er gaat dan automatisch een melding naar de meldkamer. Daar kunnen ze zien waar de auto zich bevindt. 

Geen auto alarm inbouwen

Bij Allianz Direct kun je je op twee manieren verzekeren tegen schade door diefstal of inbraak, namelijk met Beperkt Casco en All Risk. Ook al ben je verzekerd tegen diefstal en inbraak, je dient wel op een aantal zaken te letten. In veel gevallen moet je het juiste alarmsysteem in je auto hebben. Heb je dat alarmsysteem niet, dan wordt er ook niet uitgekeerd bij inbraak en/of diefstal. Op je polisblad staat wat het juiste alarmsysteem voor je auto is.

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto standaard met € 0,- eigen risico

Direct afsluiten
Allianz Direct autoverzekering