Vrienden in auto

Automaat rijden: Hoe anders is dat nou eigenlijk?

Rijden in een automaat is anders dan het rijden in een schakelauto. Automaat rijden wordt steeds populairder in Nederland. Niet alleen ouderen, maar ook jonge mensen rijden tegenwoordig automaat. Inmiddels zijn de meeste modellen nu ook beschikbaar met een automatische transmissie.

Er kan dus wel gezegd worden: het rijden in een automaat is in opkomst. Goed dus om de voor- en nadelen van het rijden in een automaat op een rijtje te zetten.

Rijden met een automatische transmissie

Als je in een automaat rijdt, hoef je niet handmatig te schakelen. Dit doet de auto voor jou. Je hebt dan ook alleen een rem en een gaspedaal tot je beschikking. De automaat bedienen gebeurt door middel van een bedieningshendel die aan het stuur of op de plek van de versnellingspook zit. Er zijn verschillende soorten automaten, maar over het algemeen wordt er van versnelling gewisseld door middel van een ingewikkeld stelsel van tandwielen en hydraulisch werkende koppelingen. In de nieuwe automaten worden deze vaak aangedreven met behulp van sensoren. Vaak gebeurt dit onopgemerkt voor de bestuurder, gewoon als deze zijn snelheid verhoogt.

Iedere automaat is en rijdt anders

Bij elke automaat zit de bedieningshendel op een andere plek. Zo zit deze soms aan het stuur en anders weer op de plek van de versnellingspook. Wel hebben deze in principe dezelfde standen:

P = Park (de parkeerstand)

R = Reverse (als je achteruit wilt rijden)

N = Neutral (dan staat de auto in zijn vrij)

D = Drive (de rijstand)

Naast deze keuzes zijn er nog een aantal andere mogelijkheden die de bedieningshendel heeft. Zo kan het zijn dat er nog een mogelijkheid is om toch handmatig op en terug te schakelen. Als je bijvoorbeeld op de motor wil afremmen. Echter is het rijden in een automaat erg persoonlijk. De één vindt het heerlijk rijden, de ander wil liever sportief rijden en geeft de voorkeur aan een schakelauto.

De voor- en nadelen van het rijden in een automaat

Er zijn vooroordelen over automaten dat deze mindere prestaties zouden leveren, langzaam optrekken en meer brandstof zouden gebruiken. Dit is al lang niet meer zo. Inmiddels kent een automaat steeds meer voordelen ten opzichte van een handgeschakelde auto. Zo is het rijden van een automaat bijvoorbeeld rustiger. Doordat je niet hoeft te schakelen, rijd je veel meer ontspannen in de stad of in de file. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je zuiniger gaat rijden.

Door de vele files in Nederland, wordt het voor veel mensen fijner en veiliger om in een automaat te rijden. Je bent dan niet meer druk met schakelen, maar je kunt jouw aandacht besteden aan het verkeer om je heen.

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in slechts 2 minuten en sluit direct af.

Bereken je premie
Man met laptop