Automaat rijden: hoe anders is dat?

Verzeker je automaat bij Allianz Direct:

  • 24/7 directe hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Koppel in de auto lachend

Automaat rijden wordt steeds populairder in Nederland. Niet alleen ouderen, maar ook jonge mensen rijden tegenwoordig automaat. Inmiddels zijn de meeste modellen nu ook beschikbaar met een automatische transmissie. Er kan dus wel gezegd worden dat automaat rijden in opkomst is. Maar rijden in een automaat is anders dan het rijden in een schakelauto. Een goed moment om de voor- en nadelen van het automaat rijden op een rijtje te zetten en een handige automaat rijden handleiding te geven.

Rijden met een automatische transmissie

Als je in een automaat rijdt, hoef je niet handmatig te schakelen in de versnellingsbak. Dit doet de auto voor jou. Je hebt dan ook alleen een rem en een gaspedaal tot je beschikking. We zouden nooit iemand adviseren om met een gebroken been achter het stuur te stappen, maar met een automaat zou het dus wel kunnen.

Automaat rijden gebeurt door middel van de automaatstanden die aan het stuur of op de plek van de versnellingspook zitten. Er zijn verschillende soorten automaten, maar over het algemeen wordt er van versnelling gewisseld door middel van een ingewikkeld stelsel van tandwielen en hydraulisch werkende koppelingen. In de nieuwe automaten worden deze vaak aangedreven met behulp van sensoren. Vaak gebeurt dit onopgemerkt voor de bestuurder als deze zijn snelheid verhoogt.

Hoe werkt automaat rijden? Lees deze handige automaat rijden handleiding

Bij elke automaat zit de bedieningshendel op een andere plek. Zo zit deze soms aan het stuur en anders op de plek van de versnellingspook. Wel hebben deze in principe dezelfde automaatstanden:

  • P = Park (de parkeerstand)
  • R = Reverse (de achteruitstand)
  • N = Neutral (de vrijstand)
  • D = Drive (de rijstand)

Naast deze keuzes zijn er nog een aantal andere mogelijkheden die de bedieningshendel heeft. Zo kan het zijn dat er nog een mogelijkheid is om toch handmatig op- en terug te schakelen, bijvoorbeeld als je op de motor wil afremmen. Waarom automaat rijden? Dat is erg persoonlijk. De één vindt het heerlijk rijden, de ander wil liever sportief rijden en geeft de voorkeur aan een schakelauto.

Waarom automaat rijden?

Er zijn vooroordelen over automaten, bijvoorbeeld dat deze mindere prestaties leveren, langzaam optrekken en meer brandstof gebruiken. Dit is allang niet meer zo. Inmiddels zitten er meer en meer voordelen aan automaat rijden ten opzichte van een handgeschakelde auto. Zo is het rijden van een automaat bijvoorbeeld rustiger en verloopt de eerste keer automaat rijden gemakkelijk. Doordat je niet hoeft te schakelen en minder hoeft te multitasken, ervaar je bij de eerste keer automaat rijden vaak een grotere focus. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je zuiniger gaat rijden.

Door de vele files in Nederland wordt het voor veel mensen fijner en veiliger om in een automaat te rijden. Je bent dan niet meer druk met schakelen, maar je kunt jouw aandacht besteden aan het verkeer om je heen. Ga jij binnenkort ook automaat rijden? Dan hopen we dat je iets hebt aan de bovenstaande automaat rijden tips. Wil je je automaat verzekeren? Neem dan eens een kijkje bij de autoverzekeringen van Allianz Direct.

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.