Koppel praat in auto

De versnellingsbak van je auto

Verzeker je auto bij Allianz Direct:
 • checkmark

  Standaard €0,- Eigen Risico

 • checkmark

  Dagelijks wijzigen en opzeggen

 • checkmark

  Altijd vervangend vervoer bij schade

Wat doet een versnellingsbak? Welke soorten zijn er? En welke mankementen kunnen zich voordoen? Wij vertellen je graag meer over de versnellingsbak.

Elke auto heeft een versnellingsbak. Wat is de functie van een versnellingsbak? En welke soorten zijn er? Als je versnellingsbak gerepareerd of vervangen moet worden ben je veel geld kwijt. Met welke mankementen kun je te maken krijgen? En wat kun je zelf doen? Allianz Direct vertelt je graag meer over de versnellingsbak van je auto.

De functie van een versnellingsbak

Een versnellingsbak brengt tandwielen van verschillende formaten samen. Eén tandwiel is via de ingaande as verbonden met de motor. Het andere tandwiel is via de uitgaande as verbonden met de wielen. De grootte en het aantal tanden van het tandwiel bepaalt hoeveel omwentelingen de uitgaande as maakt ten opzichte van de ingaande as. Het toerental van de motor leidt daardoor per versnelling tot een andere snelheid.

Verschillende soorten versnellingsbakken

Er zijn verschillende soorten versnellingsbakken. Dit zijn de meest voorkomende:

 • De handgeschakelde versnellingsbak. Dit is de meest voorkomende versnellingsbak. Hiermee bedien je zelf de koppeling en schakel je ook zelf.
 • De automatische versnellingsbak. Deze versnellingsbak kiest zelf de versnelling. Er is geen koppelingspedaal aanwezig.
 • De halfautomatische versnellingsbak. Bij deze versnellingsbak schakel je zelf, maar hoef je geen koppeling te bedienen.
 • De dubbelekoppelingversnellingsbak. Dit is een halfautomatische versnellingsbak met twee koppelingen. Hierdoor is er geen onderbreking in de aandrijving.

Mankementen en reparatie aan je versnellingsbak

Schakelt jouw versnellingsbak niet soepel? Kraakt het bij het schakelen? Of schiet de versnelling los? Dan is er waarschijnlijk iets mis met je versnellingsbak. Vaak zijn de Synchromeshringen versleten. Deze zorgen dat tandwielen vloeiend in elkaar grijpen. Ook kunnen de lagers of tandwielen versleten zijn of de schakelvork gebroken zijn. Een versnellingsbak is een complex auto-onderdeel. Reparatie kun je daarom beter aan een expert overlaten. Om een versnellingsbak te repareren is meestal een revisie nodig. Dit kost rond de 2.500 euro. Als jouw versnellingsbak heel erg versleten is, kan het nodig zijn om deze helemaal te vervangen. Dit kan met een nieuwe versnellingsbak of een tweedehands exemplaar dat gereviseerd is. Het repareren van een versnellingsbak is prijzig en iets waar je meestal niet om heen kunt. Op zulke momenten is het prettig om op andere zaken te kunnen besparen. Bij Allianz Direct ben je aan het juiste adres voor autoverzekeringen met een uitstekende dekking tegen een scherpe prijs.

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.

Bekijk onze Autoverzekeringen
Vrouw met hond thuis leest