Autorijden na narcose

Hoe lang na een narcose is het verantwoordelijk om weer te rijden?

Autorijden na narcose

Hoe lang na een narcose is het weer verantwoord om aan het verkeer deel te nemen? Je mag niet direct autorijden na een narcose. Een operatie onder verdoving heeft namelijk uitwerking op je alertheid. En wat zijn de gevolgen voor je autoverzekering als je te snel weer achter het stuur kruipt? Allianz Direct vertelt je graag meer!

Klachten na een narcose in combinatie met autorijden

De klachten die je na een narcose kunt hebben verschillen per operatie en per persoon. Pijn en misselijkheid komen vaak voor. Ook kun je last hebben van spierpijn, gewrichtspijn en pijn aan je operatiewond. De meeste mensen voelen zich na een narcose niet fit, duizelig en zijn minder alert.

De eerste dag na een narcose mag je niet autorijden. Hoe snel je wel weer mag rijden hangt af van je conditie en het soort operatie dat je hebt gehad. Volg altijd het advies van je behandelend arts. Het is ook erg belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam luistert. Twijfel je of je kunt rijden? Neem dan geen risico en laat je rijden.

Medicijnen na een narcose

Soms moet je na een operatie medicijnen gebruiken. Bepaalde medicijnen hebben invloed op je rijvaardigheid. Dit soort medicijnen herken je aan een gele sticker op de verpakking. Het is bij wet verboden om auto te rijden als je deze medicijnen gebruikt. Doe je dit wel dan loop je een groot risico dat je autoverzekeraar niet uit zal keren na een ongeval.

Autorijden na een narcose: hoe zit het nu?

Wat zegt de wet over autorijden na een narcose? Er is geen concrete wetgeving hierover. Wel staat er in de wet dat je ‘geen gevaar op de weg mag veroorzaken’. Het kan dus gevolgen hebben als je een ongeluk veroorzaakt wanneer je redelijkerwijs had kunnen vermoeden dat het niet veilig was om de weg op te gaan. Dit betekent dat je aansprakelijk kan worden gesteld. Vraag het dus voor de zekerheid aan je arts en bekijk ook de algemene adviezen bij het rijden na een operatie

Tip! Wanneer kun je nog meer beter niet achter het stuur stappen? In onze blog 'Wanneer mag je niet meer autorijden' lees je alles over leeftijdsgrenzen, medische aandoeningen en ingetrokken rijbewijzen. 

Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.

Expert Nayla van Nieuwenhuizen

Expert Nayla van Nieuwenhuizen

Nayla van Nieuwenhuizen is Product Manager bij Allianz Direct. In haar rol is Nayla een echte product expert met veel inhoudelijke kennis op het gebied van auto- , woon- en reisverzekeringen.