Autorijden en medicijnen

Bij al onze verzekeringen:

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Gebruik je medicijnen en wil je rijden? Lees dan hieronder verder waar je op moet letten.

Autorijden en medicijnen

Het is soms een onvermijdelijke situatie. Je hebt net medicijnen geslikt, maar je moet ook met de auto de weg op. Hoe kun je bepalen of dit nog steeds kan? En waar moet je van op de hoogte zijn als je toch met medicijnen de weg op gaat?

Kan ik nog autorijden met mijn medicijnen?

Soms voel je de bijwerkingen van medicijnen niet, maar dit betekent niet dat de bijwerkingen er niet zijn. Lees daarom altijd goed de bijsluiter van je medicijnen voordat je gaat rijden. Staat hierin dat de medicijnen invloed hebben op je rijvaardigheid? Stap dan niet de auto in. Na narcose rijden is in ieder geval de eerste dag niet toegestaan. Weet je niet zeker of je mag rijden met je medicijnen? Vraag dit dan aan de huisarts. 

De gevolgen: ga je toch autorijden terwijl jouw arts dit sterk afraadt? Je bent dan bewust een gevaar op de weg. En je autoverzekering keert bij eventuele schade niet uit. Zorg dus dat je je ervan bewust bent, dat het rijden met medicijnen die je rijgedrag beïnvloeden, hetzelfde is als het rijden met overmatig alcohol of drugs.

Lichamelijke aandoeningen: de gevolgen voor het autorijden en je autoverzekering

Heb je lichamelijke aandoeningen? Of deze nu chronisch of tijdelijk zijn, het is belangrijk te weten wat de gevolgen voor je autorijden en autoverzekering zijn. Vaak is op de website van bepaalde chronische aandoeningen zoals epilepsie en diabetes te vinden wat je wel of niet mag of juist moet doen tijdens het autorijden. Voor tijdelijke aandoeningen zoals een gebroken been of arm is dit niet anders. Je rijbewijs en auto zijn waarschijnlijk niet aangepast aan de veranderde situatie. Informeer bij je huisarts of je nog steeds mag autorijden.

Een auto-ongeluk dat veroorzaakt wordt omdat de bestuurder onder invloed is van medicijnen, is niet verzekerd. Lees daarom voor gebruik altijd de bijsluiter of raadpleeg je arts.

Tip! Wanneer kun je nog meer beter niet achter het stuur stappen? In onze blog 'Wanneer mag je niet meer autorijden' lees je alles over leeftijdsgrenzen, medische aandoeningen en ingetrokken rijbewijzen. 

Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.