Oudere man achter stuur

2 augustus 2023

Wanneer mag je niet meer autorijden?

Waarschijnlijk duurt het nog even, maar ooit gaat het gebeuren. Je mag niet meer autorijden. De leeftijdsgrens komt dichterbij, je komt niet door een medische keuring of raakt geblesseerd en mag tijdelijk niet de weg op.

Wat zijn de regels precies voor je rijbewijs B? Wanneer mag je niet meer auto rijden? Lees snel verder voor een uitgebreid antwoord op deze vragen.

Wanneer is het niet meer toegestaan om auto te rijden?

Wanneer je 17 jaar bent, mag je in Nederland autorijden. Eerst onder begeleiding, en vanaf je 18e helemaal zelfstandig. Je krijgt een rijbewijs (B) dat (meestal) 10 jaar geldig is, en mag dit normaal gesproken onbezorgd verlengen tot je 75 bent.

Maar wat gebeurt er precies op die leeftijd? En welke gebeurtenissen kunnen nog meer zorgen dat je je rijbewijs tijdelijk of voor altijd kwijt bent?

75 jaar

Hoe ouder we worden, hoe groter de kans op lichamelijke problemen. Ben je daarom 75 jaar of ouder en wil je je rijbewijs verlengen? Dan moet je langs de dokter voor een medische keuring. Je vult een gezondheidsverklaring in, de keuringsarts doet onderzoek en het CBR beoordeelt aan de hand van de uitslag of je de weg nog op mag.

Slaag je voor de keuring? Dan wordt je rijbewijs met maximaal 5 jaar verlengd, waarna je opnieuw langs de keuringsarts mag.

Medische aandoeningen en rijgeschiktheid

Stel, je hebt je arm of been gebroken. Je bent lichamelijk niet zo mobiel als normaal en hebt flinke pijnstillers gekregen die – volgens de bijsluiter – je rijgedrag zouden kunnen beïnvloeden. Stap je de auto in? Waarschijnlijk niet. De arts zal je afraden om te rijden, en waarschijnlijk voel je je zelf ook niet al te zeker achter het stuur.

Nu is de bovenstaande situatie vrij duidelijk, maar zijn er ook twijfelgevallen. Langdurige medicatie bijvoorbeeld, de laatste loodjes van een zwangerschap, de herstelperiode na een operatie en narcose of de eerste weken na een keizersnede.

Twijfel je? Neem dan altijd het zekere voor het onzekere. Vraag een arts om advies of laat het CBR een keuring uitvoeren.

Rijverboden en ingetrokken rijbewijzen

Ben je in aanraking geweest met de politie en bestaat er twijfel over je rijvaardigheid? Dan kun je een verplichte rijvaardigheidstest bij het CBR opgelegd krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • De politie twijfelt aan je rijvaardigheden en heeft een melding gedaan bij het CBR.
  • Je moet een cursus voor verantwoord rijgedrag (EMG) volgen maar kunt hier niet aan deelnemen. Je spreekt bijvoorbeeld geen Nederlands of hebt de cursus al 2 keer gevolgd.
  • Je bent beginnend bestuurder en hebt in de afgelopen 5 jaar 2 keer een verkeersdelict gepleegd waarvoor je onherroepelijk bent veroordeeld (beroep of cassatie is niet meer mogelijk).

Slaag je niet voor de rijvaardigheidstest? Dan wordt je rijbewijs ongeldig verklaard en mag je dus niet meer autorijden. Wel kun je ervoor kiezen om opnieuw een gezondheidsverklaring in te vullen en nogmaals rijexamen te doen.

Autoverzekeringen en rijvaardigheid

Ben je (tijdelijk) niet in staat om veilig te rijden? Dan is dit niet alleen voor jezelf een teken om nog even niet achter het stuur te kruipen, maar heeft dit ook gevolgen voor je Autoverzekering.

Heb je  namelijk een ongeluk gehad en blijkt dat je niet in staat was om veilig te rijden? Dan kan je verzekeraar weigeren om eventuele schade te vergoeden. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer een arts het rijden heeft afgeraden, wanneer je bewust versuffende medicatie hebt geslikt of wanneer je op een andere manier overduidelijk roekeloos hebt gehandeld.

Het bovenstaande klinkt misschien eng, maar dit valt gelukkig erg mee. Over het algemeen kun je prima zelf inschatten of je in staat bent om veilig te rijden. De gouden regel: stap bij twijfel nog even niet achter het stuur of schakel de hulp van een expert in. Zo zorg je goed voor jezelf én ben je altijd goed verzekerd.

Was dit artikel nuttig?

Veelgestelde vragen

  • Welke leeftijd mag je niet meer autorijden?

    In Nederland bestaat geen officiële leeftijdsgrens waarop je niet meer mag autorijden. Wel moet je een medische keuring doorstaan als je je rijbewijs na je 75e wilt verlengen. Kom je door de keuring heen? Wordt je rijbewijs met maximaal 5 jaar verlengd, waarna je opnieuw langs de dokter moet. 

  • Welke visus heb je nodig voor autorijden?

    Om te mogen rijden (met rijbewijs B) moet je minimaal een gezichtsscherpte van 0,5 met één of twee ogen hebben. Dit mag ook met een bril of lenzen zijn. Daarnaast moet je een gezichtsveld hebben van 120 graden horizontaal en 40 graden verticaal.

    Meer weten over autorijden met een oogaandoening? Lees dan verder op de website van het CBR

  • Hoeveel procent moet je kunnen zien om auto te mogen rijden?

    Om te mogen rijden (met rijbewijs B) moet je minimaal een gezichtsscherpte van 0,5 met één of twee ogen hebben. Dit betekent een zicht van 50%. Werkt één oog niet meer, dan moet je met het andere oog dus minimaal 50% zien om veilig de weg op te kunnen.

    Meer weten over autorijden met een oogaandoening? Lees dan verder op de website van het CBR

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.