Autowaarde berekenen

Autowaarde berekenen en daarna je auto verzekeren? Bij Allianz Direct:

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Auto's voor stoplicht

Wat is je auto waard? De autowaarde berekenen is nog niet zo eenvoudig. Het hangt van verschillende factoren af zoals de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers. Maar ook de staat en de populariteit van de auto spelen mee.

Autowaarde bepalen

Waarom zou je de autowaarde willen berekenen? Er zijn verschillende situaties te bedenken. Bijvoorbeeld als je je auto gaat verkopen, dan wil je weten welke prijs je voor je auto kunt vragen. Maar ook als je op zoek bent naar een andere auto, is het goed om de autowaarde te berekenen van de auto die je op het oog hebt.

Autowaarde berekenen tijdens schade

Voor verzekeraars is de waarde van je auto belangrijk met betrekking tot het bepalen van de hoogte van je premie. Ook als je schade hebt gereden is het belangrijk de autowaarde te berekenen. Bij schade maken verzekeraars gebruik van de dagwaarde om de totale schadevergoeding te bepalen. Een schade-expert bekijkt wat de auto waard was voordat de schade aan het voertuig ontstond. In sommige gevallen bekijkt een schade-expert niet alleen hoe groot de schade is, maar ook wat de auto waard was voordat de schade aan het voertuig ontstond. 

Autowaarde berekenen als total loss

Is je auto total loss verklaard? Dan stelt de schade-expert twee bedragen vast: de dagwaarde en de restwaarde. De dagwaarde is hierbij de waarde van de auto voordat het ongeval plaatsvond. De restwaarde is de waarde van de auto na het ongeval. De autoverzekeraar keert het verschil uit tussen die dagwaarde en de restwaarde. Het wrak (de rest) wordt verkocht aan de hoogst biedende opkoper. Wat jij ontvangt is de opbrengst van het wrak plus de uitkering van de verzekeraar.

Inruilwaarde en dagwaarde

Er bestaat ook nog zoiets als de inruil- en de dagwaarde. Dit zijn twee verschillende waardes waarbij een verschillende berekening hoort.

  • Inruilwaarde: als je jouw auto inruilt bij een autohandelaar of -dealer, wordt het bedrag dat je voor je oude auto krijgt de inruilwaarde genoemd. Het bedrag dat je aan je nieuwe auto moet betalen wordt dan vermindert met het bedrag dat de dealer voor je oude auto betaalt: de inruilwaarde.
  • Dagwaarde: er bestaan verschillende websites waar je de dagwaarde van je auto kunt opvragen door het invoeren van onder andere het merk auto, het model en de kilometerstand. De dagwaarde kun je zien als een indicatie. Je kunt dit bedrag gebruiken om bijvoorbeeld je daadwerkelijke verkoopprijs op te baseren. Maar het is niet gezegd dat je dit bedrag er ook daadwerkelijk voor gaat krijgen bij het verkopen van je auto.

Dagwaarde auto in geval van schade

Heb je een grote schade? Dan kun je het de dagwaarde het beste door een schade-expert laten berekenen: het onderhoud speelt namelijk een grote rol. Is jouw auto goed onderhouden? Dan kan de schade-expert meer waarde aan de auto toekennen. Neem in geval van schade contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag en schakelijk een expert in als dat nodig is.

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.