Diesel of benzine?

Verzeker je auto bij Allianz Direct:

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Koppel in auto rijdt en lacht

Wanneer je een nieuwe auto overweegt aan te schaffen, is het vooral de vraag hoe je je auto gebruikt. Gebruikt je de auto enkel voor korte ritten? Rijd je heel weinig of juist heel veel? Misschien zit je dagelijks wel vele uren in de auto en ben je een sportieve rijder? Dit zijn allemaal factoren die van belang zijn om te kiezen voor een auto die rijdt op diesel of benzine of misschien juist wel elektrisch. Vooral het aantal kilometers dat je op jaarbasis rijdt, is een leidende factor bij het kiezen voor een auto die rijdt op diesel of benzine.

Wanneer kiezen voor diesel?

Diesel wordt vooral gekozen door diegenen die veel kilometers maken. Vroeger was het vooral vanuit kostenoogpunt. Maar de prijs van diesel is tegenwoordig gelijk en soms zelfs hoger dan benzine, dus het argument dat diesel rijden goedkoper is, is vervallen. Wat wél zo is, is dat diesel veel minder verbruikt.

Je kunt met een volle tank diesel veel meer kilometers maken dan een benzineauto. Daarnaast heeft iemand die veel kilometers maakt minder last van slijtage aan de motor. Diesel moet je daarom vooral kiezen als je erg veel kilometers rijdt.

Wanneer kiezen voor benzine?

Bij het kiezen tussen diesel of benzine, kiezen vooral particuliere huishoudens voor benzine. Dit heeft er mee te maken dat deze chauffeurs minder kilometers maken. Daarbij is een auto op diesel in aanschaf wat duurder dan een benzineauto. Benzine wordt dus vooral gekozen als je niet zoveel kilometers, meestal minder dan 25.000 kilometer op jaarbasis, maakt. Diesel is dan gewoonweg nog niet interessant genoeg. Daarnaast kun je bij een moderne benzinemotor ook kiezen voor een hybride motor, zodat je ook gedeeltelijk elektrisch rijdt.

Motorrijtuigenbelasting en autoverzekering

De keuze voor diesel of benzine is ook van invloed op je premie autoverzekering en de te betalen motorrijtuigenbelasting. Gemiddeld is een autoverzekering voor een dieselauto tot wel dertig procent duurder dan een autoverzekering voor benzineauto's. Vergelijk je bijvoorbeeld de autoverzekeringen bij Allianz Direct om te zien hoe voor je situatie zit. Ook motorrijtuigenbelasting wordt berekend op basis van gewicht van de auto en brandstofsoort. Bij de keuze voor diesel of benzine heeft een dieselauto een hogere motorrijtuigenbelasting.

Vrouw ruikt buiten aan kruiden

Premie Alert: nooit meer te veel betalen

Niemand wil te veel betalen voor een autoverzekering. Als je je bij ons verzekert, krijg je daarom een gratis Premie Alert. Hiermee brengen we je op de hoogte als je kunt besparen.