Economisch total loss

Zijn de reparatiekosten van de auto hoger dan de restwaarde? Dan is de auto economisch total loss. Check de website van Allianz Direct voor meer informatie.

Man met gevarendriehoek in handen

Auto economisch total loss en de verzekering

Een specialist verklaart je auto total loss. Wat betekent het eigenlijk als je auto total loss wordt verklaard en welke stappen zijn nodig om te ondernemen met de verzekering? Lees snel verder voor meer informatie over een auto economisch total loss.

Wat houdt een auto total loss in?

Een auto kan op twee manieren total loss worden verklaard:

  • Auto technisch total loss: Wanneer het technisch onmogelijk is om de schade aan een voertuig te herstellen, spreekt men van een auto die technisch total loss is. Door een ongeval kan bijvoorbeeld de carrosserie of het chassis aanzienlijk vervormd zijn, waardoor een grondig herstel geen optie is.
  • Auto economisch total loss: Als het financieel niet meer verantwoord is om de schade aan de auto te repareren, noemt men de auto economisch total loss. In dat geval zijn de kosten van het herstel hoger dan de restwaarde van de auto.

De autoverzekering bij een auto die economisch total loss is

Is je auto economisch total loss, dan vergoeden wij de waarde van je voertuig min de restwaarde. Bij het vaststellen van de waarde onderzoekt Allianz Direct de ANWB/BOVAG koerslijst en de dagwaarde. Heb je echter een auto die nog geen jaar oud is en ben je korter dan 12 maanden verzekerd? In dat geval stellen we de waarde van het voertuig vast aan de hand van de nieuwwaarde. Hierbij geldt wel dat je de eerste eigenaar van de wagen bent en de auto niet uit het buitenland hebt geïmporteerd.

Verschillende autoverzekeringen bij Allianz Direct

Bij Allianz Direct heb je de keuze uit drie soorten autoverzekeringen: de WA, Beperkt Casco en All Risk autoverzekering. Alleen bij de Beperkt Casco en All Risk verzekering ontvang je een vergoeding op het moment dat je auto economisch total loss wordt verklaard.

  • De WA autoverzekering: Bij het aanschaffen van een auto moet je minimaal een WA verzekering afsluiten. Zo is schade die door jouw toedoen ontstaat op de weg aan anderen gedekt. Meestal kiezen automobilisten voor voertuigen van 12 jaar of ouder een WA verzekering. Bij deze verzekering wordt schade aan de eigen auto namelijk niet vergoed.
  • De Beperkt Casco autoverzekering: Voor een ruimere dekking sluit je de Beperkt Casco autoverzekering van Allianz Direct af. Deze verzekering geeft niet alleen dekking bij schade aan anderen, maar ook als er schade aan je voertuig ontstaat door diefstal of natuurrampen (denk aan storm of bliksem). Bij een auto die economisch total loss is, vergoedt Allianz Direct over het algemeen de schade. Heb je echter zelf de schade door een ongeluk veroorzaakt, dan dekt deze verzekering de schade niet.
  • De All Risk autoverzekering: Met een All risk autoverzekering wordt alle schade gedekt, ook bij aanrijdingen die door jouw schuld zijn veroorzaakt. Als je echter onder invloed van alcohol of drugs was, wordt een auto die economisch total loss is niet vergoed. Bekijk hier de voorwaarden en lage premie van Allianz Direct.
Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.

Was dit artikel nuttig?