Laatst bijgewerkt op: 06-12-2022

Inruilen van de auto of zelf verkopen?

Is het verstandiger om te kiezen voor het inruilen van de auto of verkoop je zelf het voertuig? Allianz Direct geeft je tips.

Inruilen auto

Inruilen van de auto of zelf verkopen? Allianz Direct geeft tips

Ben je van plan om een nieuwe of tweedehands auto aan te schaffen, maar heb je al een wagen? In dat geval krijg je te maken met het dilemma: inruilen van de auto of de auto zelf verkopen aan een particulier? Allianz Direct geeft je professioneel advies over het inruilen van de auto.

Het inruilen van de auto bij een merkdealer

In veel gevallen kiezen mensen voor het inruilen van de auto bij een merkdealer. Je bespaart namelijk veel tijd en inspanning, doordat de dealer eenvoudig de auto van je overneemt. Het nadeel van het inruilen van de auto bij een merkdealer is echter wel dat je een lager bedrag ontvangt voor de deal. Je kunt immers nog wel een aardig bedrag ontvangen als inruilprijs, maar kunt op de prijs van je nieuwe voertuig vrij weinig afdingen. Zonder het inruilen van de auto krijg je namelijk een hogere korting op de nieuwe aanschafprijs.

Niet inruilen van de auto, maar zelf verkopen?

Als je de hoogste prijs voor je oude wagen wilt ontvangen, is de auto zelf verkopen de beste optie. Deze methode vergt wel veel tijd en moeite. Je moet namelijk zelf de auto adverteren, vervolgens potentiƫle kopers ontvangen, proefritten maken en onderhandelen. Daarnaast moet je het kentekenbewijs overschrijven bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation, RDW-balie of online.

Welke optie is voor mij het meest geschikt?

Of je de auto beter kunt inruilen of zelf kunt verkopen, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Beschik je over een oude auto met schade die in feite enkel voor de sloop geschikt is? In dat geval is het verstandig om de auto aan een sloopbedrijf of particulier te verkopen, voordat je een nieuwe wagen aanschaft. De merkdealer heeft namelijk weinig interesse in het inruilen van deze auto, aangezien hij deze wagen niet zelf weer kan verkopen. Dit zorgt ervoor dat je weinig korting ontvangt op een nieuwe wagen.

Als je een ster bent in onderhandelen en de tijd hebt om zelf de wagen te verkopen, dan kan het zelfs met een relatief nieuwe auto lucratief zijn om de auto niet in te ruilen. Heb je echter geen behoefte aan afspraken met potentiĆ«le kopers, het maken van proefritten of onderhandelen, dan is het inruilen van de auto bij een garage of merkdealer een goede keuze.

De autoverzekering en het inruilen van de auto

Wanneer je je auto gaat inruilen, schrijf je de auto op naam van de koper. Je krijgt vervolgens een vrijwaringsbewijs voor de oude wagen. Met dit bewijs geef je aan de verzekeraar door dat je niet meer de eigenaar bent van het voertuig. Voor je nieuwe voertuig sluit je een nieuwe autoverzekering af. Bekijk meteen de voordelige premies en voorwaarden van de drie autoverzekeringen van Allianz Direct.

Vrouw aan de telefoon

Heb je een WA autoverzekering nodig?

Een WA autoverzekering is wettelijk verplicht voor alle autorijders. Sluit direct deze basisdekking af en ga zonder zorgen de weg op.

Was dit artikel nuttig?