Vrouw in de zee met surfplank

Wanneer doe je mistlampen aan?

Volgens het KNMI is de kans op mist tussen oktober en januari het grootst. Mist lost sneller op in de lente en zomer door de warmere temperaturen. Wanneer doe je je mistlampen aan?

Het is niet gek dat je twijfelt bij mistig weer, want zelfs op een korte afstand kan het zicht enorm verschillen. Het zicht kan ook in verschillende richtingen anders zijn. Doe je mistlampen alleen aan als het nodig is en doe ze daarna weer uit. Maar wanneer precies?

Wanneer mistlampen aan voor?

Van de overheid mag je de mistlampen voor alleen gebruiken bij mist, sneeuwval of regen als je daardoor bijna niets kunt zien. De richtlijn die je aan kunt houden is minder dan 200 meter zicht. Je dimlichten mag je dan uit laten.

Wanneer mistlampen aan achter?

Je mistlampen achter mag je alleen gebruiken bij minder dan 50 meter zicht. Bij zware regen mag je het mistachterlicht niet gebruiken! Hoe weet je dat je zicht minder dan 50 meter is? Een goed referentiepunt buiten de bebouwde kom is het hectometerpaaltje. Deze staat elke 100 meter langs de weg. Lantaarnpalen zijn in de bebouwde kom goede referentiepunten. Ook een goede: kun jij je voorligger gewoon zien, dan kan jouw achterligger jou ook zien en is je mistlamp achter helemaal niet nodig.

Boete bij verkeerd gebruik

Gebruik je de mistlampen achter als dit volgens de regels niet mag? Dus bij meer dan 50 meter zicht? Dan kun je van de politie een boete van €140 euro krijgen. Je mistlampen achter kunnen je achterligger verblinden en het lijkt net of je remt. Erg gevaarlijk. Als je je mistlampen aan de voorkant onnodig gebruikt, kun je ook een boete krijgen.

Wil je hoge juridische kosten voorkomen?

Helaas kom je er niet altijd uit met een andere automobilist of met de merkdealer van je auto. Kies net als 68% van onze klanten voor onze rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking sta je sterk in een juridisch conflict.

Lees meer over deze dekking
Vrouw thuis met laptop