Omgevallen boom op de weg

25 juli 2023

Extreem weer op vakantie: wat moet je doen?

'Water tot de drempel bij toeristen in Turkije’ en ‘Nederlanders vast op Kreta door noodweer’. Gelukkig hebben de meeste mensen er nooit mee te maken, maar het komt toch af en toe langs op het nieuws: slecht weer of zelfs een natuurramp op een vakantiebestemming!

Wat moet je doen als jouw bestemming met storm, overstromingen, orkanen of andere extreme omstandigheden te maken heeft? Gewoon gaan of beter thuisblijven? En wat als je al op locatie bent? Lees snel verder voor een antwoord op al je vragen.

Extreem weer voor vertrek

Heb je een vakantie op de planning staan? Check dan – naast de weersvoorspellingen en het laatste nieuws – ook altijd de website van Nederland Wereldwijd even. Hier vul je simpelweg een land of gebied van bestemming in, waarna je een kaart te zien krijgt met verschillende kleurcodes: ‘niet reizen’, ‘alleen noodzakelijke reizen’, ‘let op, veiligheidsrisico’s’ of ‘geen bijzonderheden’.

Is er sprake van een veiligheidsrisico zoals een natuurramp of extreem weer? Overweeg dan om de reis te annuleren of te verzetten. Dit is natuurlijk vervelend, maar problemen (of zelfs gevaren) tijdens de vakantie kunnen nog veel vervelender zijn.

Verzekeringstip:

Heb je een Annuleringsverzekering? Dan krijg je in sommige gevallen de annuleringskosten terug. Heeft de lokale overheid bijvoorbeeld in de 24 uur voor je geplande vertrek opdracht gegeven tot een verplichte evacuatie op je bestemming? Dan kun je een beroep doen op je Annuleringsverzekering.

Extreem weer tijdens de vakantie

Extreme weerssituaties zie je helaas niet aankomen. Je zit ineens midden in een storm, hevige sneeuwbui of vervelende overstroming. Wat moet je doen?

  • Breng jezelf als eerste in veiligheid en neem contact op met lokale autoriteiten voor instructies.
  • Zoek daarnaast contact met je reisorganisatie en/of vluchtmaatschappij. Mochten de weersomstandigheden invloed hebben op je verblijf of (terug)reis, bespreek dan wat de beste vervolgstappen zijn en wat deze partijen wel en niet voor je vergoeden. Vaak biedt een hotel of camping bijvoorbeeld een alternatieve slaapplaats wanneer dit nodig is, of regelt de overheid een evacuatie.
  • Breng ook je verzekeraar op de hoogte. Hou goed bij welke extra kosten je maakt en bewaar het bewijs. Zo kun je mogelijk een bedrag terugkrijgen via je Reis- of Annuleringsverzekering.

Verzekeringstip:

Onverwachts in een natuurramp of zeer slecht weer verzeild geraakt? In deze gevallen kun je meestal een beroep doen op je Reis- of Annuleringsverzekering

  • Je mist ten minste 50% van je reis door een natuurramp, een vertraging van je vervoersmaatschappij of wegen die onverwachts onbegaanbaar of afgesloten zijn door zeer slecht weer.
  • De lokale overheid geeft opdracht tot een verplichte noodevacuatie van het gebied waar jij je bevindt.  
  • Je hebt een evenement geboekt dat wordt geannuleerd vanwege slecht weer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een georganiseerde tour, een boottocht, een festival of een sportieve activiteit.

Let op! Had je vooraf kunnen weten dat je met extreem weer te maken zou krijgen? Of was er al sprake van een negatief reisadvies toen je je reis boekte? Dan worden je extra kosten helaas niet vergoed.

Schade door extreem weer

Vooral tijdens het kamperen komt het regelmatig voor dat waardevolle spullen schade oplopen door extreem weer. De wind veroorzaakt een scheur in je tent, je staat ineens in een plas water en al je tassen zijn doorweekt, of een hevige regenbui maakt je camera kapot.

Wat moet je doen?

  • Ook hier geldt: breng jezelf en je spullen zo snel mogelijk in veiligheid. Zoek een hotel of hostel en een parkeerplek voor je auto – wanneer je deze bij je hebt. 
  • Verzamel zoveel mogelijk informatie over de beschadigingen. Maak foto’s en bewaar bonnetjes, wanneer je direct voor vervanging hebt gezorgd.

Verzekeringstip:

Ben je voorzichtig geweest maar heb je toch schade opgelopen? Dan wordt deze meestal vergoed door je Reisverzekering.

Wel moet je het probleem binnen 24 uur na ontdekking hebben gemeld bij de lokale autoriteiten, je vervoersmaatschappij, je accommodatie of je reisorganisatie. Vergeet dit niet, en zorg dat je hier schriftelijk bewijs van hebt!

Goed verzekerd op pad 

Zorgeloos een reis boeken? Dan heb je goede verzekeringen nodig. Lees snel verder voor meer over de Allianz Direct Reisverzekering en Annuleringsverzekering of bereken direct je premie in 20 seconden.

Was dit artikel nuttig?

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!