Regendruppels op autoruit

September 2022

Tips om veilig te rijden in de regen

In Nederland hebben we het hele jaar door weleens te maken met een regenbui. Nederlanders zijn daarom wel wat regen gewend. Maar, weet je ook wat je moet doen als het hard regent en je in je auto aan het rijden bent? In deze blog lees je 6 handige tips om veilig van A naar B te komen.

1. Voorkom aquaplaning

Als het écht heel hard regent, kan het voorkomen dat je autobanden het water niet meer weggewerkt krijgen en daardoor contact met het wegdek verliezen. Dit wordt aquaplaning genoemd. Je auto lijkt dan even onbestuurbaar te zijn en dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Probeer aquaplaning daarom te voorkomen door in het spoor van je voorganger te rijden en plassen op het wegdek te vermijden. 

2. Wat te doen bij aquaplaning?

Toch last van aquaplaning? Blijf kalm, laat het gaspedaal los en druk het rempedaal gelijkmatig in. Maak geen plotselinge manoeuvres, maar stuur de auto in de richting waar je heen slipt. Op deze manier krijg je je auto weer onder controle.

3. Gebruik geen cruise control

Bij een nat wegdek is het extra belangrijk om goed op de weg te letten en je aandacht erbij te houden. Gebruik daarom geen cruise control als het regent, aangezien je daar minder oplettend van wordt en het een negatieve invloed heeft op je reactietijd

4. Voorkom condens

De ruiten van je auto beslaan sneller met zware regenval. Gelukkig kan je dit oplossen door de verwarming op maximale stand te zetten, de airco aan te doen, de lichtcirculatie uit te zetten en je raampje op een kiertje te doen. Is je achterruit ook beslagen? Zet dan ook je achterruitverwarming aan.

5. Verminder je snelheid

Met zware regenval ontstaan er sneller gevaarlijke situaties op de weg. Het is daarom verstandig om langzamer te rijden, zodat je meer tijd hebt om te reageren op onverwachte situaties. Je vermindert zo ook de kans op aquaplaning, aangezien je banden minder water hoeven weg te werken. Hoe sneller je rijdt, hoe meer water je banden namelijk moeten afvoeren. Ook je ruitenwissers kunnen de regen beter verwerken als je langzamer rijdt.

6. Houd voldoende afstand

Bij een nat wegdek kan de remafstand twee, of zelfs drie keer zo lang als normaal worden. Het is daarom belangrijk om voldoende afstand tot de auto voor je te houden om botsingen te voorkomen. Daarnaast helpt dit ook om goed zicht te houden. Opspattend water van je voorganger kan je zicht namelijk belemmeren. Door niet te dicht op de auto voor je te rijden heb je hier minder last van.

Toch pech onderweg of schade?

Heb je pech onderweg door bijvoorbeeld een leeggeraakte accu? Pech komt altijd ongelegen. Zorg er daarom voor dat je op deze situaties voorbereid bent met onze aanvullende Pechhulp verzekering! Het kan helaas ook voorkomen dat je banden geen grip hadden en je schade aan je auto hebt opgelopen. Met een autoverzekering van Allianz Direct sta je er nooit alleen voor! Wij zijn 24/7 bereikbaar voor noodgevallen en bij reparatie krijg je vervangend vervoer.

Gebruik bovenstaande tips zodat je hopelijk geen gebruik hoeft te maken van je autoverzekering en je zo, ook als het regent, veilig op je bestemming aankomt!

Was dit artikel nuttig?

Koppel buiten met water heeft lol

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.