Laatst bijgewerkt: 31-07-2023

Waarschuwingslampjes auto: stoppen of doorrijden

Er gaat een waarschuwingslampje branden in het dashboard van je auto: wat nu? Check hier het overzicht van de belangrijkste waarschuwingslampjes en wat je kunt doen wanneer ze gaan branden. Zo blijf je veilig onderweg!

Mensen in auto

Waarschuwingslampjes auto: wat betekenen ze?

Je bent lekker aan het rijden en plots zie je een lampje branden op je dashboard. Wat nu? Als er een waarschuwingslampje in de auto gaat branden, is het altijd even goed opletten. Als je de auto net opstart, branden er altijd een aantal controlelampjes. Dan is er nog weinig aan de hand, maar kun je wel even checken of de lampjes het doen. Ga je rijden en gaat er plots een lampje branden? Dan is het handig om te weten waar de kleur van het lampje en het brandende icoontje voor staat. Twijfel je? Gebruik het handige overzicht onder in deze pagina om erachter te komen wat er aan de hand is! Verder leggen we je hieronder alles uit wat je moet weten over de waarschuwingslampjes in je dashboard en wat ze betekenen.

Waarschuwingslampjes in de auto: verschillende kleuren en hun betekenissen

Als er een waarschuwingslampje gaat branden, kan het verschillende kleuren hebben. Elke kleur heeft een andere betekenis om aan te geven wat je moet doen en vooral hoe urgent het is. Het is belangrijk om de betekenissen van de verschillende kleuren te weten, aangezien je hiermee gevaarlijke situaties kan voorkomen. Hoe zit dat precies? Hieronder gaan we de kleuren een voor een bij langs:

 • Rood: Bij een rood lampje kun je het best direct de auto veilig aan de kant zetten en hulp inschakelen. Een rood lampje is de meest urgente, waarbij er waarschijnlijk direct actie nodig is.
 • Oranje: Een oranje lampje in je dashboard houdt in dat je dit probleem zo snel mogelijk moet laten nakijken. Pas je snelheid aan, probeer rechts te rijden en kijk op een rustige plek even wat er aan de hand is. Lukt het om voorzichtig naar de dealer of garage te rijden? Dan is dat zeker een goed idee.
 • Groen: Een groen brandend lampje betekent eigenlijk gewoon een bepaald systeem correct werkt en ingeschakeld is. Je hoeft verder geen actie te ondernemen en je kunt rustig verder rijden.

Naast het stoplicht aan kleuren, kunnen de waarschuwingslampjes ook nog wit of blauw zijn. Dit is minder urgent en betekent het volgende:

 • Wit: Dit is een aanwijzing of aanbeveling.
 • Blauw: Het grote licht staat aan. Handig om te weten als je het zelf niet doorhebt, maar verder uiteraard geen actie nodig – tenzij je het weer wilt uitzetten natuurlijk.

Waarom zijn waarschuwingslampjes in je auto zo belangrijk?

Ieder waarschuwingslampje heeft een eigen betekenis. De lampjes in je dashboard gaan niet voor niets branden, ze geven een belangrijk signaal af. Het is daarom niet slim om de dashboardlampjes in de auto te negeren, dan breng je jezelf en andere weggebruikers mogelijk zelfs in gevaar. Stel je voor dat je doorrijdt terwijl jouw remmen niet goed werken, of wanneer het oliepeil te laag is. Het kan zijn dat je onverhoopt op een onveilige plek komt stil te staan, of zelfs je motor, jezelf of anderen beschadigt. Dit kun je voorkomen door goed op te letten wanneer er auto waarschuwingslampjes in je dashboard gaan branden. 

Veelvoorkomende auto waarschuwingslampjes en hun betekenis

In het instructieboekje van je auto vind je de betekenis van alle kleuren en symbolen die op je dashboard tevoorschijn kunnen komen. Handig dus om die ergens in je auto te bewaren, voor als je onderweg bent en niet meer zeker bent van de betekenis van een brandend lampje. Om het je wat makkelijker te maken hebben we hieronder de meest voorkomende dashboardlampjes voor je op een rijtje gezet. Ook omschrijven we per waarschuwingslampje wat je kunt of soms zelfs moet doen wanneer het lampje gaat branden. Let wel op dat de icoontjes per auto iets kunnen afwijken. 

Dashboardlampjes
Overzicht veel voorkomende dashboardlampjes
 1. Brandstof. Als dit lampje gaat branden moet je zo snel mogelijk tanken. Het betekent namelijk dat je weinig brandstof hebt en op je reservetank aan het rijden bent.
 2. Olie. Als dit lampje brandt is je oliepeil te laag. Klinkt onschuldig, maar als je door blijft rijden kan je motor onherstelbaar beschadigd raken. Controleer daarom gelijk het oliepeil en vul daarna de olie bij of tap het af. Blijft het lampje branden? Laat het dan controleren door een garage.
 3. Remmen. Heb je de handrem aangetrokken? Dan gaat dit lampje branden. Blijft het waarschuwingslampje branden als je de handrem eraf haalt? Dan is er te weinig remvloeistof of is er een storing in het remsysteem.
 4. Motor. Dit lampje betekent dat er iets mis is met de motor of met de elektronica die zorgt voor de brandstofinspuiting en ontsteking. Meestal betekent het dat het peil van de motorolie of koelvloeistof niet in orde is. Knippert het lampje? Dan is er waarschijnlijk een ernstiger probleem. Probeer dan gelijk je auto op een veilige plek aan de kant van de weg te zetten en je garage of Pechhulp te bellen. 
 5. Koeling. Je koelsysteem is niet in orde. Je motor kan hierdoor oververhit raken en ernstige schade oplopen. Stop je auto en check of er nog voldoende koelvloeistof is. Let op! Als de motor oververhit is kan het erg gevaarlijk zijn. Je kan dan beter contact opnemen met je garage of Pechhulp.
 6. Banden. Vanaf 2014 is het verplicht om een controlesysteem voor de bandenspanning te hebben. Dit lampje geeft aan wanneer je banden te weinig spanning hebben of mogelijk zelfs lek zijn.
 7. Stuur. Dit lampje brandt als er iets mis is met de stuurbekrachtiging. Je merkt gelijk dat het sturen veel zwaarder aanvoelt als die uitvalt, vooral bij lage snelheden en parkeren. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je garage.
 8. Airbag. Als dit lampje brandt moet je zo snel mogelijk langs een garage gaan. Dit lampje geeft namelijk een storing in de airbag of gordelspanner aan. Als je een aanrijding hebt en beide niet werken, is de kans op (zwaar) letsel erg groot.
 9. Roetfilter. Dit lampje op je dashboard brandt als je roetfilter niet in orde is, een filter dat in het uitlaatsysteem van auto’s zit en roetdeeltjes opvangt. Die kan bijvoorbeeld verstopt of kapot zijn, waardoor je motor beschadigd kan raken. Daarnaast voldoet je auto niet meer aan de milieueisen.
 10. Vorst. Is de buitentemperatuur onder de vijf graden? Dan gaat het vorstlampje branden om je te waarschuwen voor gladheid.
 11. Voorgloeien. Dit lampje gaat branden als de motor koud is. Blijft het lampje branden tijdens het rijden? Dan is het verstandig om een controle bij een garage te laten doen.
 12. Gordel. Draagt een passagier geen gordel? Dan gaat dit lampje branden, vaak in combinatie met een piepende toon. Het kan ook zijn dat dit lampje gaat branden als je iets zwaars op de stoel legt.
 13. Openstaand portier. Dit lampje vertelt je wanneer er nog een portier, de deur van de kofferbak of de motorkap nog openstaat. Check gelijk welke het precies is, er bestaat namelijk een kans dat de deur volledig openvliegt terwijl je aan het rijden bent.
 14. Cruise control. Dit lampje brandt als je cruise control geactiveerd hebt. Ook als je handmatig aan het rijden bent, maar nog een snelheid opgeslagen hebt, blijft dit lampje branden.
 15. Groot licht. Wanneer je het groot licht van je auto aan hebt staan, brandt dit lampje. Let op dat je dit licht uitschakelt als er een tegenligger komt: het kan namelijk je tegenligger verblinden.
 16. Dimlicht. Als dit lampje op je dashboard brandt, staat je dimlicht aan. Dimlicht is het ‘normale’ licht van je koplampen en is in Nederland verplicht bij rijden in de nacht, in tunnels en bij mist of regen.
 17. Mistlicht. Dit lampje brandt in het geval dat je je mistlicht aanzet. Met mistlicht heb je net iets meer zicht in het geval van mist en zien andere weggebruikers je beter. Let op, in Nederland mag je alleen mistlicht gebruiken met minder dan 50 meter zicht.

Wat moet je doen als er een waarschuwingslampje in het dashboard gaat branden?

Als je een brandend waarschuwingslampje ziet, wordt het sterk afgeraden om door te rijden. De waarschuwingslampjes en controlesystemen zijn er uiteraard niet voor niks! Zeker bij een rood of oranje lampje, is het goed om zo veilig mogelijk de auto te stoppen en controle uit te (laten) voeren. Veel automobilisten denken dat het wel meevalt of dat ze kosten kunnen besparen door het niet na te laten kijken. Het tegendeel is waar, want het kan juist tot hele gevaarlijke situaties leiden én de kosten voor een reparatie kunnen er alleen maar hoger door worden.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je remmen niet meer werken. Als je dat waarschuwingslampje negeert breng je jezelf en je medeweggebruikers in groot gevaar. Of rijd je weleens door met te weinig olie? Dat kan ervoor zorgen dat je motor onherstelbaar beschadigd wordt. Zo’n reparatie kost een stuk meer dan je olie bij te vullen als dat nodig is. Laat dus altijd je auto controleren als er een dashboardlampje gaat branden.

Waarschuwingslampjes gaan branden; hoe zit dat met je verzekering?

Natuurlijk rijd je verzekerd rond en heb je een goede autoverzekering afgesloten. Licht er een waarschuwingslampje op in jouw dashboard? Dan is het slim om je auto te laten controleren.

De kosten van zo’n check zijn meestal voor jou. Dit hoort bij het onderhoud aan je auto en valt niet onder je autoverzekering. Nu denk je misschien “dan laat ik het waarschuwingslampje nog even branden tot ‘ie rood is”, maar dat is niet slim. Je bent namelijk naar je verzekeraar toe verantwoordelijk voor het normale onderhoud van jouw auto. Ontstaat er schade aan je auto omdat jij de auto niet goed hebt onderhouden? Dan is die schade niet verzekerd. Des te belangrijker dus om een brandend waarschuwingslampje niet te negeren!

Koppel buiten met water heeft lol

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?