Oliepeil auto controleren

Het oliepeil van je auto controleren, hoe doe je dat? Allianz Direct vertelt je hoe je veilig en onbezorgd met je voertuig op reis gaat. Check het hier.

Oliepeil auto controleren

Het oliepeil van je auto controleren

Voor elke autobezitter is het oliepeil van de auto controleren essentieel. Je ziet op deze manier of de wagen uitzonderlijk veel motorolie verbruikt, wat kan betekenen dat de auto last heeft van slijtage of lekkages. Daarnaast zorgt te weinig olie ervoor dat de motor eerder kapot gaat. Hoe zorg je ervoor dat je het oliepeil op de juiste manier controleert? Allianz Direct geeft je professioneel advies.

Stappenplan voor oliepeil auto controleren

Om het oliepeil voor de auto te controleren, voer je het volgende stappenplan uit:

 • Stap 1: Zorg voor een koude motor
  Laat je auto ten minste 10 minuten uit staan, zodat de motor goed afgekoeld is. Belangrijk is hierbij dat je de wagen zoveel mogelijk probeert waterpas te plaatsen, dus niet op een helling.
 • Stap 2: Ontgrendel met de knop de motorkap
  Vervolgens maak je de motorkap open. Als je niet precies weet waar je de auto moet ontgrendelen, staat dit in het instructieboekje van je voertuig. Hier vind je ook waar de peilstok en windhaak aanwezig zijn. De windhaak is een extra methode om ervoor te zorgen dat de motorkap tijdens het rijden niet opengaat als deze niet correct is gesloten.
 • Stap 3: Open de motorkap
  Maak de windhaak en daarna de motorkap open. Vervolgens zet je de motorkap vast met de standaard.
 • Stap 4: Reinig de peilstok
  Pak de peilstok en zorg dat je deze goed reinigt met een oude doek.
 • Stap 5: Meet het oliepeil
  Plaats de peilstok terug in de motor en verwijder deze vervolgens weer. Je kunt nu gemakkelijk het oliepeil van de auto controleren. Het niveau van de olie moet zich op de peilstok tussen het minimale en maximale oliepeil bevinden. Je ziet hiervoor vaak streepjes of inkepingen op de peilstok. Bevindt het oliepeil zich onder het minimumniveau? Dan vul je de olie bij door middel van de olievuldop.
 • Stap 6: Hoeveel olie bijvullen?
  Moet je een grotere hoeveelheid dan 1 liter op duizend kilometer bijvullen? In dat geval is er wellicht een defect aan je auto. Neem in dat geval contact op met een auto-expert.

Veilig de weg op met Allianz Direct

Door het oliepeil van je auto te controleren, zorg je dat je veilig de weg op gaat. Krijg je toch te maken met pech onderweg? Dan is een goede autoverzekering wel zo prettig. Allianz Direct biedt drie voordelige autoverzekeringen aan met de dekking die bij je past. Van een scherp geprijsde WA verzekering en een Beperkt Casco verzekering tot een All Risk autoverzekering met uitgebreide dekking. Bovendien ontvang je 24/7 hulp en service. Verder geldt er een gegarandeerd eigen risico van €0. Bereken hier direct jouw lage premie.

Was dit artikel nuttig?

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.