Ben je verzekerd bij rijden onder invloed?

Het korte antwoord: nee.

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Hoe zit het met je autoverzekering wanneer je rijdt onder invloed? Dit is natuurlijk geen goed idee, maar ook voor je verzekering kunnen de gevolgen groot zijn.

Rijden onder invloed autoverzekering

Rijden onder invloed is geen goed idee. Naast het feit dat je ernstige ongelukken kunt veroorzaken, loop je ook het risico op een fikse boete of een invordering van je rijbewijs. En hoe zit het eigenlijk precies met je autoverzekering? Want ben je eigenlijk wel verzekerd als je onder invloed achter het stuur hebt gezeten? Allianz Direct vertelt je er meer over in dit artikel.

Rijden onder invloed?

Rijden onder invloed kan tot grote problemen leiden. Je zet immers niet alleen je eigen veiligheid op het spel, maar ook die van je medeweggebruikers. Ook wat betreft je autoverzekering kunnen de gevolgen groot zijn als je onder invloed in de auto stapt.

Wanneer ben je precies onder invloed?

Rijden onder invloed houdt in dat je rijdt als je te veel alcohol, drugs of bepaalde medicijnen hebt gebruikt. Qua alcohol ligt deze grens op 0,5 promille voor ervaren bestuurders (ongeveer twee glazen) en 0,2 promille voor beginnende bestuurders. Qua drugs hangt de limiet van het soort drugs af. Aangezien de regels hiervoor per drugssoort verschillen, is het dan ook verstandiger om helemaal geen drugs te gebruiken als je nog moet rijden. Met welke medicijnen je niet mag rijden, is terug te vinden in de bijsluiter. Bij twijfel kun je natuurlijk ook altijd navraag doen bij je arts.

Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed?

Tijdens een standaard controle, of als de politie vermoedt dat je rijdt onder invloed, kan er een alcoholcontrole plaats vinden. In sommige gevallen wordt er ook een alcoholcontrole uitgevoerd nadat je een ongeluk hebt veroorzaakt. De gevolgen van het rijden onder invloed zijn afhankelijk van een aantal factoren. Onder andere het alcohol promille in je bloed, en of je eerder bent aangehouden voor rijden onder invloed, spelen een rol. Meestal krijg je voor deze overtreding een boete, een (tijdelijke) invordering van je rijbewijs of een taakstraf. Ook kun je een educatieve maatregel opgelegd krijgen, zoals de EMA of LEMA cursus.

Hoe zit het met de autoverzekering?

Om de schade na een ongeluk uitgekeerd te krijgen van je autoverzekering moet je vaak meewerken aan een alcoholcontrole. Als er tijdens deze controle alcohol, drugs of medicijnen worden gevonden, keert de verzekering over het algemeen niks uit. Weiger je mee te werken aan de controle? Ook dan wordt de schade door sommige verzekeraars niet vergoed. Hou er dus rekening mee dat je in deze gevallen zelf voor de kosten moet opdraaien. Tip: de volgende keer dat je wilt drinken, bedenk dan dat je ook een inzittendenverzekering af kunt sluiten en een BOB voor jou kan laten rijden!

Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.