X

Roy Data: database met schadevrije jaren

Wil je weten hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd? Dan kun je deze opvragen bij je verzekeraar. Jouw schadevrije jaren worden opgeslagen in de landelijke database voor verzekeraars, ook wel Roy Data genoemd. Heb je al een autoverzekering of ben je op zoek naar een nieuwe? Dan heb je misschien al eens gehoord van Roy Data. Maar wat is het precies?

Wat is Roy Data?

Roy Data is een landelijke database waarin verzekeraars bijhouden hoeveel schadevrije jaren hun klanten hebben opgebouwd. Verzekeraars kunnen via Roy Data schadevrije jaren overdragen aan elkaar en deze vervolgens ook weer opvragen. De schadevrije jaren die je hebt opgebouwd helpen verzekeraars met het bepalen van de hoogte van je premie. Als klant van Allianz Direct is het belangrijk om te weten dat wij jouw schadevrije jaren opvragen bij Roy Data.

Wil je graag zelf je schadevrije jaren inzien? Dat kan op 3 manieren:

  1. Je schadevrije jaren opvragen bij je huidige verzekeraar;
  2. Je schadevrije jaren inzien op je polisblad;
  3. Je schadevrije jaren online checken bij SEPS.

Roy Data gegevens inzien

Roy Data opvragen is vrij eenvoudig online te doen via SEPS (Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars). Bij deze stichting kun jij jouw Roy Data schadevrije jaren opvragen. Verzekeraars hoeven dit niet via deze stichting te doen en kunnen rechtstreeks bij Roy data terecht om jouw schadevrije jaren op te vragen. Dit gebeurt automatisch wanneer je een nieuwe autoverzekering afsluit. Beëindig je jouw autoverzekering? Dan komen je opgebouwde schadevrije jaren weer in de database terecht. Dit is hoe wij weten hoeveel schadevrije jaren je hebt

Geen schadevrije jaren bekend in Roy Data? Dit kan de reden zijn

Het kan voorkomen dat de verzekeraar geen schadevrije jaren in Roy Data kan vinden. Dit kan verschillende redenen hebben:

1. Je sluit een verzekering af voor een tweede auto

Schadevrije jaren kun je maar voor één auto gebruiken. Wil je voor een tweede auto een verzekering afsluiten? Dan start je voor de nieuwe auto weer op 0 schadevrije jaren. 

2. De autoverzekering staat op naam van je partner
Als de verzekering niet op je eigen naam, maar op de naam van je partner staat, staan ook de schadevrije jaren op zijn of haar naam. Het is wel mogelijk om de schadevrije van je partner over te nemen. Dit kan door middel van een overdrachtsverklaring. Let op: jullie moeten beiden op hetzelfde adres wonen en je partner kan na de overdracht de schadevrije jaren niet zelf gebruiken.

Tip: heb je al een autoverzekering bij Allianz Direct? Dan kun je eenvoudig een aanvraag indienen om je eigen schadevrije jaren over te dragen aan je partner. Download de overdrachtsverklaring, vul het formulier in en dan kijken we of dit mogelijk is. 

3. De autoverzekering staat op naam van je werk
Als de schadevrije jaren op naam van je bedrijf staan waar jij zelf de eigenaar van bent, kun je ook gebruik maken van een overdrachtsverklaring. Ben je een werknemer van het bedrijf? Ook dan is het mogelijk om de schadevrije jaren op je eigen naam te laten zetten. De voorwaarde hiervan is wel dat de schadevrije jaren in Roy Data beschikbaar moeten zijn.

4. Je bent verhuisd
Als je net verhuisd bent is het belangrijk om bij je vorige verzekeraar te checken met welke gegevens ze jouw schadevrije jaren in Roy Data hebben gezet. Als dit op het oude adres is, laat dat dan zo snel mogelijk weten aan je nieuwe verzekeraar. 

5. Je hebt je schadevrije jaren opgebouwd buiten Europa
Bij Allianz Direct nemen we ook schadevrije jaren over die in Europa en Caribisch Nederland zijn opgebouwd. Buiten deze gebieden kunnen wij alleen je schadevrije jaren overnemen als je verzekert bent geweest bij ons moederbedrijf Allianz. Heb je buiten Europa of Caribisch Nederland schadevrije jaren opgebouwd en is dit niet langer dan drie jaar geleden? Vraag je verzekeraar in het buitenland om een officiële royementsverklaring te sturen naar documents@allianzdirect.nl. De einddatum van je verzekering mag niet langer dan een jaar geleden zijn en deze datum moet op de royementsverklaring staan. Let hier goed op!

6. Je hebt een particuliere leaseauto gehad
Reed je de afgelopen tijd in een particuliere leaseauto? Dan staan je schadevrije jaren misschien niet in Roy-data. Let op: schadevrije jaren kun je enkel bij een Nederlandse particuliere leasemaatschappij opbouwen. Vraag jouw leasemaatschappij om een verklaring te mailen naar documents@allianzdirect.nl. Op de verklaring moet de volgende informatie staan:

  • De handtekening van de Nederlandse leasemaatschappij;
  • Hoeveel schade je hebt gehad en eventueel voor welke bedragen;
  • Jouw gegevens als regelmatige bestuurder;
  • Een begin- en einddatum;
  • De einddatum van de leaseperiode die op de verklaring staat, mag niet langer dan 3; jaar geleden zijn ten opzichte van de startdatum van de verzekering.

Als je meer verklaringen hebt, kun je deze allemaal naar je nieuwe verzekeraar mailen. De schadevrije jaren kunnen bij elkaar opgeteld worden als de verklaringen niet overlappen en er maximaal een jaar tussen opvolgende verklaringen zit. De schadevrije jaren die gekoppeld zitten aan de leaseverklaring kun je alleen voor jezelf gebruiken, niet voor je partner. 

7. Je laatste autoverzekering is langer dan vier jaar geleden
Heb je meer dan vier jaar geleden een autoverzekering afgesloten? Dan kunnen je schadevrije jaren niet meegenomen worden naar je nieuwe verzekering. Bij Allianz Direct nemen we schadevrije jaren mee die tot vier jaar geleden zijn opgebouwd.

8. Je vorige verzekeraar heeft jouw schadevrije jaren niet goed doorgegeven
Geldt geen van bovenstaande redenen voor jou en kan je nieuwe verzekeraar alsnog geen schadevrije jaren vinden? Dan kan het voor zijn gekomen dat jouw vorige verzekeraar de schadevrije jaren (nog) niet heeft doorgegeven. Als dit het geval is, neem dan zo snel mogelijk contact met je oude verzekeraar op. Staan de schadevrije jaren dan binnen 20 dagen in Roy Data? Dan kan je nieuwe verzekeraar de schadevrije jaren alsnog overnemen.

Roy Data schadevrije jaren geldig

Wat veel autobezitters niet weten, is dat schadevrije jaren een beperkte geldigheidsduur hebben. Heb je schadevrije jaren opgebouwd, maar heb je nu geen auto in je bezit? Dan is het slim om te kijken tot wanneer jouw Roy Data schadevrije jaren geldig zijn. De Roy Data schadevrije jaren vervallen namelijk na vier jaar, indien je na het beëindigen van een autoverzekering geen nieuwe verzekering afsluit. Het is erg zonde als jouw Roy Data schadevrije jaren vervallen. Schadevrije jaren zorgen immers voor een maandelijkse korting op jouw premie. 

Roy Data en de autoverzekeringen van Allianz Direct

Wil je je auto verzekeren bij Allianz Direct? Wij checken je schadevrije jaren in Roy Data of via je leaseverklaring. Zo kunnen we snel en nauwkeurig de juiste premie voor je autoverzekering bepalen. Bij Allianz Direct kun je rekenen op 24/7 directe hulp en service, en onze autoverzekering staat bekend om de geweldige prijs-kwaliteitverhouding. We bieden scherpe premies, uitgebreide dekking en kwalitatieve service. Je kunt je verzekering dagelijks aanpassen of opzeggen, en we regelen altijd vervangend vervoer bij reparatie door een aangesloten hersteller.

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Hoe weten jullie hoeveel schadevrije jaren ik heb? © Allianz Direct

Wil je meer weten?

Check de veelgestelde vragen!

  • Wanneer controleren jullie mijn schadevrije jaren?

    Bij de aanvraag van je verzekering heb je een aantal schadevrije jaren doorgegeven. Als verzekeraar checken wij dit aantal na 30, 50 en 70 dagen in een landelijke database voor verzekeraars  (die heet Roy-data). Je vorige verzekeraar heeft dus even de tijd om de schadevrije jaren voor ons klaar te zetten.

    Was dit artikel nuttig?

  • Hoe worden mijn schadevrije jaren gecontroleerd?

    Zeg je je autoverzekering op? Dan zet je verzekeraar je schadevrije jaren in Roy-data, de centrale databank. Zo kunnen wij controleren of het door jou aangegeven aantal schadevrije jaren klopt. Klopt dit niet en heb je hierdoor te weinig of juist te veel premie betaald? Dan verrekenen we dit met de eerstvolgende betaling.

    Reed je de afgelopen tijd in een particuliere leaseauto? Dan staan je schadevrije jaren misschien niet in Roy-data, maar kan de Nederlandse leasemaatschappij je een leaseverklaring geven. 
    Hierop moet het volgende staan:

    • De handtekening van de Nederlandse leasemaatschappij
    • Hoeveel schade je hebt gehad en eventueel voor welke bedragen
    • Jouw gegevens als regelmatige bestuurder
    • Een begin- en einddatum
    • De einddatum van de leaseperiode die op de verklaring staat, mag niet langer dan 3 jaar geleden zijn ten opzichte van de startdatum van de verzekering

    Heb je meerdere verklaringen? Stuur deze dan allemaal naar ons toe. We kunnen de schadevrije jaren bij elkaar optellen als de verklaringen niet overlappen en er maximaal een jaar tussen de opvolgende verklaringen zit. De schadevrije jaren op de leaseverklaring kun je alleen gebruiken voor je eigen verzekering, niet voor je partner.

    Voldoet jouw leaseverklaring hieraan? Stuur deze dan op naar documents@allianzdirect.nl. Heb je een vraag over en toegestuurde verklaring stel je vraag dan via de chat, rechtsonderin je scherm. We zitten doordeweeks voor je klaar tussen 8.30 uur en 21.00 uur.

  • Kan de tweede auto ook van dezelfde schadevrije jaren gebruik maken?

    Nee, je kan schadevrije jaren maar voor één auto gebruiken. Verzeker je voor het eerst een tweede auto? Dan bouw je hier een nieuwe set schadevrije jaren voor op. Heb je al eerder een tweede auto verzekerd en heb je daar een set schadevrije jaren voor in Roy Data opgebouwd? Dan zullen wij deze voor je tweede autoverzekering gebruiken.

  • Waarom zijn mijn schadevrije jaren op nul gezet?

    Schadevrije jaren worden gebruikt als een manier om de rijervaring van een bestuurder te meten en om de premie van de autoverzekering te bepalen. Deze schadevrije jaren worden bijgehouden in een centrale database: Roy Data. Als er geen informatie wordt gevonden in Roy Data over jouw schadevrije jaren, kunnen wij er als verzekeraar van uit gaan dat de je geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. Er zijn verschillende redenen waarom schadevrije jaren mogelijk niet worden gevonden in Roy Data:

    • Onjuiste registratie: het kan gebeuren dat een eerdere verzekeringsmaatschappij jouw schadevrije jaren niet goed hebben geregistreerd in Roy Data, bijvoorbeeld door administratieve fouten of een vertraging bij het bijwerken van de database. 
    • Nieuwe bestuurders: als je nieuw bent op de weg of nog nooit eerder een autoverzekering hebt gehad, staan er geen schadevrije jaren in Roy Data.
    • Buitenlands rijbewijs: als je een buitenlands rijbewijs hebt en naar Nederland verhuist, zijn je schadevrije jaren misschien niet automatisch overgedragen naar Roy Data. Dit is afhankelijk van de afspraken tussen Nederland en het land waar je je rijbewijs hebt gehaald.
    • Fouten in de database: soms kunnen er fouten optreden in de database zelf, waardoor informatie over schadevrije jaren niet op de juiste manier wordt weergegeven of niet wordt gevonden.

    Als je schadevrije jaren op nul worden gezet, kan dit leiden tot hogere premies voor je autoverzekering. Neem gerust contact met ons op via de chatfunctie, zodat we samen naar mogelijke oplossingen kunnen kijken. 

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.