Een tweedehands auto kopen

Jouw tweedehands auto verzekeren?

 • 24/7 directe hulp en service

 • Scherpe premie en uitstekende voorwaarden

 • Meest gekozen autoverzekering op Independer

Ben je van plan om een tweedehands auto te kopen? Zorg dat je goed voorbereid bent. Wij vertellen je waar je op moet letten.

Tweedehands auto kopen

Altijd leuk, een nieuwe auto kopen. Of dit nu een nieuwe auto is, of een tweedehandsauto: de zoektocht kan beginnen! Heb je een tweedehands auto gezien maar komt deze niet rechtstreeks van de dealer af? Dan zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Hoe vind je een goede tweedehands auto en waar moet je op letten? Allianz Direct vertelt het je graag.

De zoektocht naar een tweedehands auto

Je kunt op verschillende manieren op zoek gaan. Dit kan via plaatselijke dealers, aanbieders in de krant of in een autotijdschrift, maar ook via internet. Het is verstandig goed te letten op de volgende punten in de advertentie:

 • Het merk, model en de carrosserie kunnen een invloed hebben op de hoeveelheid reserveonderdelen die er in omloop van zijn. Van de meer exotische merken is het vaak moeilijk reserveonderdelen te vinden. Dit maakt de auto moeilijker te repareren.
 • Kilometerstand en bouwjaar kunnen invloed hebben op de houdbaarheid en staat van een auto. Meestal geldt de regel: hoe minder kilometers, hoe beter de staat van de auto. Te weinig kilometers is ook niet goed, omdat dit kan wijzen op langdurige stilstand.
 • Welk soort brandstof er in de tweedehands auto moet, is ook van belang. Diesel is bijvoorbeeld voordeliger als je per jaar veel kilometers maakt (het omslagpunt hiervan ligt rond de 15.000 kilometer). Maak je minder kilometers dan is het voordeliger om een benzine-auto te rijden.
 • Wil je een automaat rijden of liever een handgeschakelde auto? Hier zitten prijsverschillen in. Een automaat is vaak duurder.
 • Het gewicht van de auto is ook belangrijk. Een lichtere auto betekent vaak minder wegenbelasting en een lagere premie voor je autoverzekering.

Als je meerdere auto’s wilt vergelijken is het goed de maandelijkse kosten naast elkaar te leggen en te kijken welke auto de beste prijs- en kwaliteitsverhoudingen heeft.

Aandachtspunten tijdens de autocheck

Helaas zitten er onder de particuliere verkopers van tweedehands auto’s wel eens mensen die niet altijd het beste met je voorhebben. Ze zijn niet altijd even eerlijk over hun auto. Probeer daarom, indien het mogelijk is, altijd bij gecertificeerde tweedehands dealers je auto te kopen. Mocht jouw droomauto toch bij iemand anders te koop staan, ga dan altijd met twee personen kijken en let op de volgende punten:

 • Auto starten: controleer hierbij of de motor al warm is. Soms wil de verkoper slecht startende auto’s van te voren even starten zodat het lijkt dat starten geen enkel probleem is.
 • Controleer visueel de volgende punten met de verkoper: krassen en deuken in het plaatwerk, werking van alle verlichting, profiel van de banden, onder de motorkap, binnenkant van de auto.
 • Vraag of je een proefrit mag maken. Probeer hierbij de auto te testen door snel te accelereren en eens stevig te remmen. Zo kun je controleren of dit nog allemaal in orde is.
 • Controleer of alle extra’s zoals een reserveband, de onderhoudsboekjes en de APK aanwezig zijn.
 • Vraag na wanneer de distributieriem voor het laatst vervangen is.

Ga je een tweedehands auto kopen? Zorg dan dat deze punten helder zijn. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt. Lees hier meer over tips bij het kopen/verkopen van een auto. Als je een nieuwe of tweedehands auto koopt, moet je deze verzekeren. Je autoverzekering afsluiten is gemakkelijk en snel geregeld bij Allianz Direct.

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.