Tips om hulpdiensten op de weg te helpen

Bij Allianz Direct:

 • Standaard €0,- Eigen Risico

 • Dagelijks wijzigen en opzeggen

 • Altijd vervangend vervoer bij schade

Zie je hulpdiensten in het verkeer? Hier lees je de tips om hulpdiensten op de weg zo goed mogelijk te helpen.

Hulpdiensten op weg

Hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance willen je inhalen of naderen je. Moet je ze voor laten gaan? Maakt het uit welke hulpdienst aan komt rijden? En of de hulpdienst met of zonder zwaailicht en sirene nadert? Allianz Direct geeft je graag tips over hoe je hulpdiensten het beste kunt helpen.

Geef voorrang aan hulpdiensten

Zwaailicht en sirene mogen niet zomaar worden gebruikt. Dit mag alleen in gevallen van nood en in situaties waarin snel optreden vereist is. Met zwaailichten en sirenes wordt een hulpdienst een voorrangsvoertuig. Andere weggebruikers moeten dan voorrang verlenen aan de hulpdienst.

Zwaailichten en sirenes mogen gebruikt worden door politie, brandweer, ambulance maar ook door piketdiensten, wachtdiensten zoals nachtdokters of door verplegend personeel dat wordt ingezet bij spoedeisende hulp. Wettelijk gezien zijn hulpdiensten met zwaailicht, maar zonder sirene, geen voorrangsvoertuig. Wel zet een hulpdienst het zwaailicht aan om aan te geven dat ze haast hebben en dus voorrang willen krijgen. Wees daar altijd alert op.

Hulpdiensten kunnen je op de weg op verschillende manieren passeren

Hulpdiensten kunnen je op drie verschillende manieren passeren.

 • Als er geen file is halen de hulpdienstvoertuigen links in;
 • Bij file gebruiken de hulpdiensten de vluchtstrook;
 • Geen vluchtstrook vrij? Dan rijden de hulpdiensten middendoor. Maak dan ruimte door aan de buitenkant van uw rijstrook te rijden.

Wat kan je het beste doen als een hulpdienst je nadert?

 • Houd het hoofd koel; 
 • Trap niet plotseling op de rem;
 • Zoek uit waar het geluid vandaan komt. Zet je radio zacht en kijk goed in je spiegels;
 • Geef richting aan om te laten zien dat je de hulpdienst hebt gezien en uitwijkt;
 • Maak zoveel mogelijk maar op een rustige manier ruimte voor de hulpdienst. Kun je niet direct ruimte maken? Rijd dan voor de hulpdienst uit totdat je de hulpdienst er veilig langs kan laten;
 • Let altijd op je eigen veiligheid!

Hulpdiensten kijken met je mee

De hulpdienst houdt rekening met de verkeerssituatie en zoekt zelf naar een opening om in te halen. Kan dit niet veilig? Dan blijft de hulpdienst achter je rijden en zoekt naar de eerstvolgende veilige opening. Rijd nooit sneller voor de hulpdienst uit. Houd de maximumsnelheid aan en zoek rustig naar een geschikte plaats om de hulpdienst voor te laten.

Pechhulp van Allianz Direct

Sta je na een ongeval of met pech aan de kant en heb je een autoverzekering bij Allianz Direct? Maak dan gebruik van Pechhulp on Demand. Wij brengen jou en je medereizigers naar huis of naar een bestemming. Je auto brengen we naar een garage naar keuze.

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.