Verkeersregels op rotondes

Ben jij als automobilist op de hoogte van alle verschillende verkeersregels op rotondes? Je leest de regels hieronder.

Verkeersregels rotonde

Er zijn veel verschillende rotondes, die allemaal weer andere verkeersregels kennen. Maak je het wel eens mee dat je een rotonde in een aparte vorm oprijdt en geen idee heeft wat de verkeersregels zijn en wat je moet doen? Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk goed op de hoogte te zijn welke verkeersregels gelden op verschillende rotondes. Wie heeft er wanneer voorrang op de rotonde? Welke verschillende rotondes zijn er en hoe pas jij je hierop aan?

Algemene verkeersregels bij rotondes

Als je een rotonde nadert, let dan goed op de borden en de tekens op de weg:

  • Zijn er geen verkeersborden of verkeerstekens die de voorrang regelen? Dan geldt de voorrangsregel: ‘rechts gaat voor’. Je moet dan dus voorrang krijgen van de weggebruikers die op de rotonde rijden.
  • Zijn er wel verkeersborden of verkeerstekens die de voorrang regelen? Dan moet jij voorrang geven aan alle weggebruikers die op de rotonde rijden.

Richting aangeven en verlaten van de rotonde:

  • Als je de rotonde op rijdt, hoef je geen richting aan te geven. Verlaat je de rotonde? Dan moet je wel richting aangeven, want jij gaat naar rechts.
  • Bij het verlaten van de rotonde geef je voorrang aan fietsers die nog op de rotonde rijden.

Soorten rotondes in Nederland

In Nederland kennen we verschillende soorten rotondes die allemaal eigen verkeerssituaties en verkeersregels met zich meebrengen:

  • De meest voorkomende rotonde in Nederland is de voorrangsrotonde. Bij deze rotonde verleen je, als jij de rotonde oprijdt, voorrang aan het verkeer dat al op de rotonde rijdt. Als de rotonde slechts één rijstrook heeft wordt dit een minirotonde genoemd.
  • Een meerstrooksrotonde is een rotonde met twee of zelfs drie rijstroken. Bij deze rotonde zijn geen voorsorteerstroken aanwezig. Bij drukke rotondes zijn er vaak meer rijstroken om een betere doorstroming te krijgen.
  • De turborotonde is een meerstrooksrotonde waarbij wel voorsorteerstroken aanwezig zijn. Voordat je de rotonde oprijdt, moet je voorsorteren. Door het kiezen van de juiste oprit komt je automatisch bij de juiste afrit. Deze rotonde zorgt voor veel veiligheid en een goede doorstroming.
  • De ovonde is een rotonde die meer dan vier aansluitende wegen bij elkaar komen. Daarom is de rotonde ovaal. Deze rotonde vind je vaak waar het niet mogelijk is twee rotondes dicht bij elkaar te plaatsen. Deze rotonde wordt vaak gecombineerd met een voorrangs- of een turborotonde.
  • Als het wel mogelijk is twee rotondes vlak bij elkaar te leggen, wordt er vaak gebruik gemaakt van een hondenbot. Deze rotondes met een klein stukje weg ertussen worden ook wel bottondes genoemd. Hier worden twee driekwarts-rotondes met elkaar verbonden. Dit zorgt voor veiligere situaties op kruisingen, omdat het doorgaande verkeer wordt gedwongen af te remmen.

Ken je de verkeersregels voor rotondes? Dan kun je veilig de rotonde op!

Met deze goede voorbereiding en de verkeersregels van rotondes in je achterhoofd, kun jij nu veilig de rotonde op! En rijd je toch schade op een rotonde? Dan kan een Allianz Direct autoverzekering je van pas komen. Zo heb je snelle hulp bij schade.

Vrouw thuis met laptop

Wil je hoge juridische kosten voorkomen?

Helaas kom je er niet altijd uit met een andere automobilist of met de merkdealer van je auto. Kies net als 68% van onze klanten voor onze rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking sta je sterk in een juridisch conflict.