BPM staat voor Belasting voor Personenauto's en Motorrijwielen. BPM is een belasting die voor iedereen die een in Nederland geregistreerd motorrijwiel heeft. Deze belasting betaal je wanneer je een nieuwe auto koopt en wordt eenmalig geheven. Koop je een tweedehandse auto? Dan hoef je geen BPM te betalen. Deze is door de eerste eigenaar al betaald.
Wat is BPM: hoeveel BPM betalen en wanneer BPM betalen?
Naast de vragen Wat is BPM? en Wat betekent BPM? vragen veel mensen zich ook af – hoeveel BPM betalen? De hoogte van de BPM wordt sinds 2013 volledig gebaseerd op de CO2-uitstoot van de auto. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe meer BPM je betaalt. Koop je een elektrische auto? Dan hoef je volgens de huidige wetgeving geen BPM te betalen. Voor dieselauto's geldt juist een extra toeslag. Het bedrag wordt berekend aan de hand van een formule die jaarlijks wordt aangepast.
Koop je een nieuwe auto of motor in Nederland? Dan wordt de BPM automatisch berekend door de verkoper. In sommige gevallen moet je zelf aangifte doen, bijvoorbeeld wanneer je een auto met een buitenlands kenteken koopt en daarmee in Nederland wilt rijden. Denk dus altijd na – wanneer BPM betalen? Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Wat is BPM: een nieuwe auto verzekeren
We gaven al antwoord op de vragen Wat is BPM? en Waar staat BPM voor?, maar waar kun je nog meer op letten? Let bijvoorbeeld op wat voor auto je kiest. Soms kan het verstandiger zijn een tweedehandse auto te kopen of te kiezen voor een elektrisch voertuig, zodat je geen BPM hoeft te betalen. Ook betaal je bij een grijs kenteken minder BPM en wegenbelasting, bijvoorbeeld wanneer je als zzp-er een bestelauto rijdt. Ga je over tot de aanschaf van een nieuwe auto? Zorg dan dat deze goed is verzekerd. Kies voor de allrisk-verzekering van Allianz Direct en ga met een veilig gevoel de weg op!