Hoe werkt het?
Auto overschrijven na overlijden
Als een dierbare komt te overlijden, komt er een hoop op je af. Natuurlijk komt er veel emotie bij kijken, maar er zijn ook een aantal praktische zaken te regelen. Zo is het overschrijven van de auto van de overledene een van de praktische zaken die je het liefst snel en simpel regelt. Op deze pagina lees je meer over hoe je dit doet en waarom het belangrijk is om de auto op naam van de nieuwe eigenaar te zetten. We hopen dit proces hiermee zo makkelijk mogelijk te maken.
Auto overschrijven na overlijden: hoe werkt dat?
Om na het overlijden van een dierbare de auto over te schrijven, volg je een aantal stappen. Uiteraard is een belangrijk onderdeel hiervan het melden van het overlijden bij de verzekeraar. Is de auto bij Allianz Direct verzekerd? Kijk dan op onze pagina voor meer informatie over het aanpassen of opzeggen van de autoverzekering na overlijden. Voor het overschrijven van een auto na overlijden kun je de stappen hieronder volgen.
1. Verzamel de juiste documenten: Zorg dat je de volgende documenten hebt:
- Overlijdensakte van de eigenaar
- Kentekenbewijs deel II (het overschrijvingsbewijs)
- Geldig legitimatiebewijs van de nieuwe eigenaar
2. Ga langs bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie: Ga naar een kentekenloket of RDW-balie om de auto over te schrijven. Neem alle benodigde documenten mee.
3. Vul het overschrijvingsformulier in: Hierop staan gegevens van de overledene en de nieuwe eigenaar.
4. Betaal de overschrijvingskosten: De kosten voor overschrijving zijn overal gelijk. Je betaalt €12,50 voor de overschrijving.
5. Ontvang het nieuwe kentekenbewijs: Na de overschrijving ontvang je een nieuw kentekenbewijs op naam van de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar ontvangt hiermee ook alle verplichtingen, zoals het verzekeren van de auto, de motorrijtuigenbelasting en de APK.
Auto overschrijven na overlijden: Waarom is het nodig?
Als de eigenaar van een auto komt te overlijden, moet de auto officieel worden overgeschreven naar een nieuwe eigenaar. Hiermee voorkom je dat de verplichtingen die bij het hebben van een auto horen, op naam van de overledene blijven staan. Dit is wettelijk verplicht, maar ook handig om de autoverzekering en andere administratieve zaken netjes af te handelen.
Auto overschrijven na het overlijden van je partner
Als je partner komt te overlijden, zijn de stappen van het overschrijven van de hetzelfde. Als je het voertuig wilt houden, moet je wel de auto overschrijven op je eigen naam. Doe dit ook als je al vaak in de auto reed, dit moet binnen 5 weken geregeld zijn. Als je dit niet op tijd regelt, is er geen aansprakelijke in het geval van een schade of ongeluk. De auto is dan niet verzekerd en voldoet daarmee niet meer aan de wettelijke verplichting om minimaal WA-verzekerd te zijn. Door het voertuig op jouw naam te zetten ben jij de aansprakelijke.
Schadevrije jaren overdragen bij overlijden
Sinds 1 januari 2022 kun je de schadevrije jaren van de overledene overdragen aan de partner echtgenoot/echtgenote die achterblijft. Zo blijf je niet achter met een plotselinge stijging van de premie voor de autoverzekering. Belangrijk hierbij is wel dat je op hetzelfde adres staat ingeschreven en een rijbewijs hebt. De overdracht van schadevrije jaren na overlijden kun je aanvragen bij je verzekeraar.
Auto overschrijven bij een erfenis
Als je een auto erft, moet deze binnen 5 weken overgeschreven zijn op naam van de persoon die de auto erft. Vanaf het moment van overschrijven ben je als erfgenaam ook verantwoordelijk voor de verplichte autoverzekering, wegenbelasting en jaarlijkse APK. Het proces van auto overschrijven bij een erfenis is verder hetzelfde zoals hierboven omschreven in het stappenplan.
Wat is er nodig om een auto over te schrijven na overlijden?
Om een auto over te schrijven na overlijden heb je de volgende documenten en informatie nodig:
- Overlijdensakte van de eigenaar
- Kentekenbewijs deel II (het overschrijvingsbewijs)
- Geldig legitimatiebewijs van de nieuwe eigenaar
Het is fijn als je deze documenten en informatie bij je hebt op het moment van overschrijven bij het kentekenloket of de RDW-balie. Zo maak je het overschrijvingsproces zo makkelijk mogelijk.
Autoverzekering na overlijden: Hoe werkt het?
De autoverzekering van de overledene blijft nog 5 weken geldig na het overlijden. In deze weken kun je beslissen wat je met de auto wilt doen. Goed om te weten: in die 5 weken moeten de autoverzekeringspremie en wegenbelasting wel gewoon worden betaald. Zoals gezegd kun je in deze weken bepalen wat er met de auto moet gebeuren. Hierin zijn er enkele mogelijkheden, die je hieronder kunt vinden.
Mogelijkheden met de auto
- Verkoop de auto: In de meeste gevallen verkopen nabestaanden de auto. De nieuwe eigenaar krijgt bij overschrijving een vrijwaringsbewijs, waarmee je de autoverzekering van de overledene kunt opzeggen.
- Zet de auto op je eigen naam: Als je de auto wilt houden, schrijf je deze over op jouw naam. Meld dit zo snel mogelijk bij de autoverzekeraar. Je moet dan zelf een nieuwe verzekering afsluiten.
- Schors de auto: Als het niet lukt om de auto binnen vijf weken te verkopen, kun je de auto tijdelijk schorsen. Dit kan pas nadat je de auto op jouw naam hebt gezet. Tijdens de schorsing hoef je geen autoverzekering of wegenbelasting te betalen. Dit kan voor een periode van maximaal 1 keer 6 maanden per jaar.
Autoverzekering op jouw naam
Als de auto op jouw naam staat, moet je een nieuwe autoverzekering afsluiten. De premie hangt af van jouw gegevens, zoals leeftijd, schadevrije jaren en rijbewijsduur. Je kunt de schadevrije jaren van de overledene overnemen als partner of echtgenoot/echtgenote van de overledene. Dit kun je regelen via de verzekeraar. Is de auto verzekerd bij Allianz Direct? Dan kun je contact met ons opnemen, we helpen je graag persoonlijk verder.
Was deze pagina nuttig?
Misschien vind je dit ook interessant:
Schadevrije jaren overdragen
Met schadevrije jaren krijg je maandelijks korting op je premie. Zo draag je ze over.
Scheiden en schadevrije jaren
Ga je scheiden en deel je samen een auto? Lees alles over de waarde van schadevrije jaren, hoe je ze overdraagt en wat daar de gevolgen van zijn.