Autodiefstal

Juli 2024

Alles wat je moet weten over autodiefstal

Autodiefstal: Alles wat je moet weten over autodiefstal

Je auto is niet alleen een voertuig om van A naar B te komen, maar ook een kostbaar bezit. Als je auto wordt gestolen zit je met je handen in het haar. Je moet niet alleen op zoek naar een alternatief vervoersmiddel, ook financieel gezien ga je er flink op achteruit als er sprake is van autodiefstal. De meeste mensen zijn namelijk niet gelijk in staat om een nieuwe auto te kopen. Gelukkig kun je met je autoverzekering ook diefstal en schade door een poging tot diefstal of inbraak dekken. In dit artikel lees je alles over autodiefstal, hoe het precies zit met je autoverzekering en wat er wel en niet gedekt is. Natuurlijk hoop je niet dat het je overkomt, maar als het gebeurt ben je blij met een goede verzekering.

Gevallen bij autodiefstal

Autodiefstal komt helaas in verschillende gevallen voor. Zo kan je hele auto gestolen worden, maar ook onderdelen van je auto of de spullen die in je auto liggen kunnen worden gejat. We lichten hieronder een paar gevallen van autodiefstal toe, bijvoorbeeld het verschil tussen diefstal met of zonder sleutel, diefstal van spullen uit je auto en inbraak

Diefstal van je auto met of zonder sleutel

Diefstal van je auto is enorm vervelend. Voor je verzekeraar is er wel een verschil tussen diefstal van je auto terwijl jijzelf nog de sleutels hebt, of dat je sleutels ook worden gestolen. Bij Allianz Direct is diefstal van de auto verzekerd onder de Beperkt Casco en All Risk dekking. Ook een gestolen autosleutel is een verzekerd voorwerp.

Diefstal van je auto of schade aan je auto wanneer de auto niet op slot was, of wanneer de sleutels in de auto lagen, is niet verzekerd. Ook als de ramen niet goed dicht waren, is diefstal van je auto niet verzekerd. Dit valt onder het stukje eigen verantwoordelijkheid om te voorkomen dat je auto gestolen wordt. Een verloren autosleutel valt hierbij ook niet onder de dekking. Zijn je sleutels gestolen en vervang je de sloten van je auto niet meteen? Dan is diefstal of schade door (poging tot) inbraak ook niet verzekerd.

Simpel gezegd ben met een Beperkt Casco of All Risk autoverzekering bij diefstal van je auto dus goed verzekerd wanneer jij er zelf niks aan kon doen. Verder ben je natuurlijk verantwoordelijk om zelf je best te doen om diefstal van je auto te voorkomen.

Autodiefstal melden en aangifte doen

Als je auto gestolen is, hebben we het over autodiefstal. Dat is natuurlijk enorm schrikken en balen. Heb je een autoverzekering bij Allianz Direct? Dan proberen we je natuurlijk zo goed mogelijk te helpen. Autodiefstal melden en aangifte doen zijn dan de belangrijkste stappen om correct de diefstal te melden. Let wel op: met een WA autoverzekering ben je niet verzekerd voor autodiefstal of diefstal van spullen uit je auto. Dat betekent dat je geen recht hebt op een vergoeding voor de diefstal.

Heb je een WA verzekering en is je auto gestolen of zijn er spullen uit je auto gestolen? Doe dan uiteraard eerst aangifte bij de politie en geef de diefstal vervolgens zo snel mogelijk aan ons door. Dan zetten we de verzekering stop voor je. Heb je een Beperkt Casco of All Risk autoverzekering en is je auto gestolen, of zijn er spullen uit je auto gestolen? Dan is het goed om onderstaand stappenplan volgen om het te melden.

Autodiefstal melden bij je verzekeraar

 Doe altijd direct aangifte bij de politie zodra je de autodiefstal opmerkt. Vaak ontdek je dit pas later, doe dan aangifte bij de politie via 0900 88 44. Houd je kentekenbewijs en rijbewijs bij de hand voor de aangifte. Zie je een autodiefstal gebeuren, of de diefstal van je eigen auto? Bel dan direct 112.

De politie zorgt er vervolgens voor dat de diefstal van je auto in het kentekenregister van de RDW wordt opgenomen. Hierdoor ben je niet langer aansprakelijk voor schade die met jouw auto wordt veroorzaakt en hoef je ook geen wegenbelasting meer te betalen.

Vervolgens meld je de autodiefstal bij je verzekeraar. Ook als je niet voor diefstal bent verzekerd, moet je de diefstal bij je verzekeraar melden. Je vult een schadeformulier in waarop je aangeeft dat je auto is gestolen. Ook is er een kopie van de aangifte nodig om de diefstal in behandeling te nemen. Wij nemen vervolgens contact met je op over de vervolgstappen en eventuele vergoeding. Houd er wel rekening mee dat wij een wachttijd van 30 dagen hanteren, aangezien gestolen voertuigen regelmatig binnen 30 dagen worden teruggevonden. Is je auto na 30 dagen niet teruggevonden? Dan krijg je de vergoeding waar je recht op hebt op basis van jouw dekking en aan de hand van het schadedossier.

Aangifte doen bij diefstal uit de auto

Is er iets uit je auto gestolen of is er sprake van een poging tot inbraak in je auto? Doe ook dan altijd eerst aangifte bij de politie. Dit kun je online doen via politie.nl. Aangifte diefstal uit auto is belangrijk, omdat je verzekeraar (een kopie van) de aangifte nodig heeft om eventuele schade af te handelen.

Heb je een Beperkt Casco of All Risk autoverzekering? Dan is diefstal uit de auto of een poging tot inbraak verzekerd. Meld daarom de schade bij je verzekeraar via het schadeformulier. Vervolgens nemen wij contact met je op over de verdere afhandeling van de gemelde schade.

Hoe kun je beter beveiligd zijn tegen autodiefstal?

Natuurlijk is een goede autoverzekering fijn wanneer er sprake is van autodiefstal, maar het liefst voorkom je dat je auto wordt gestolen. Dat scheelt een hoop gedoe! Om autodiefstal te voorkomen kun je de auto extra beveiligen met verschillende maatregelen. Check sowieso of je auto voldoet aan de alarmeisen die wij (en vele andere verzekeraars) stellen. Met deze alarmeisen ben je beter beveiligd tegen autodiefstal. En vergeet natuurlijk niet om waardevolle spullen altijd mee de auto uit te nemen. Verder kun je de volgende punten overwegen:

1. Autodiefstal checken

Check eens via autodiefstalcheck.nl hoe diefstalgevoelig jouw auto is. Je vult hier je kenteken in en vervolgens zie je een aantal statistieken over jouw auto en hoe vaak deze wordt gestolen. Ook krijg je hier tips over extra beveiligingsmaatregelen die je kunt nemen. Let hierbij op dat je het Keurmerk CCV voertuigbeveiliging kiest.

2. Overweeg een minder diefstalgevoelige auto

Helaas is het zo dat bepaalde automerken en modellen relatief vaak gestolen worden. Wil je voorkomen dat jouw auto wordt gestolen? Dan is het een optie om te kijken naar een automerk of model dat minder diefstalgevoelig is. Zo waren in 2023 Toyota, Volkswagen en Peugeot de meest gestolen automerken. Bij de Toyota RAV4 is de kans op autodiefstal zelfs 1 op 63. Dan kan de overstap naar een minder diefstalgevoelige auto een stukje rust geven.

3. Koop een anti-diefstal autosleutel box

Tegenwoordig zijn veel sleutels voorzien van de zogenoemde “keyless-entry”. Dat wil zeggen dat je met de sleutel in je zak de deur kan openen. Je hoeft de sleutel dus niet in de deur te steken om de auto van het slot te halen of te starten, gewoon de sleutel bij je hebben is voldoende. Het nadeel hiervan is dat de radiografische verbinding van de sleutel eigenlijk continue op zoek is naar contact met de auto. Autodieven hebben slimme apparatuur om dit signaal te versterken, waardoor ze misschien wel je auto kunnen stelen terwijl deze voor de deur staat en de sleutel niet dichtbij genoeg is.

Dit soort autodiefstal door de keyless-entry sleutel komt helaas steeds meer voor. Een goede oplossing daarvoor is om een anti-diefstal autosleutel box te kopen. Bij thuiskomst leg je de sleutels hierin en sluit je de box af. Deze is gemaakt van signaal-blokkerend materiaal, waardoor jouw auto niet meer zomaar gestolen kan worden.

4. Laat een anti-diefstal tracker in je auto plaatsen

Is je auto gestolen? Dan kan een anti-diefstal tracker je helpen de auto terug te vinden. Door deze tracker te installeren in je auto, kun je via GPS bekijken waar je auto is. Ook schrikt de aanwezigheid van een GPS tracker dieven mogelijk af. Check wel het keurmerk van de tracker en breng jezelf niet in gevaar door zelf de confrontatie met een autodief aan te gaan. Schakel dan direct de politie in.

Alarmeisen Allianz Direct

Afhankelijk van je auto, stellen meerdere verzekeraars soms alarmeisen aan je auto om de verzekering af te sluiten. Lees meer over de alarmeisen van Allianz Direct via onze pagina over alarmeisen. We stellen deze eisen natuurlijk om te voorkomen dat je auto wordt gestolen. Dat is voor jezelf ook fijn, want hoewel je misschien goed verzekerd bent heb je toch liever dat de autodiefstal voorkomen wordt.

Autoverzekering afsluiten bij Allianz Direct

Autodiefstal of (een poging tot) inbraak in je auto zijn enorm vervelend. Als het toch gebeurt, wil je goed verzekerd zijn. Kies daarom voor een Beperkt Casco of All Risk autoverzekering van Allianz Direct! Dan is diefstal en (poging tot) inbraak verzekerd en parkeer jij je auto altijd met een gerust gevoel. Bereken in 20 seconden jouw premie en geniet van alle voordelen van een autoverzekering van Allianz Direct. 

Veelgestelde vragen over autodiefstal

 • Welke auto's worden het meest gestolen?

  Benieuwd naar welke auto’s het meest gestolen worden? Check onze blog hierover! De top 3 meest gestolen automerken van 2023 zijn:

  1. Toyota
  2. Volkswagen
  3. Peugeot
 • Hoe voorkom ik autodiefstal?

  Je kunt autodiefstal niet altijd voorkomen, maar je kunt er natuurlijk wel alles aan doen om de kans zo klein mogelijk te maken. Hier zijn een aantal punten waar je op kunt letten:

  • Neem waardevolle spullen mee uit je auto
  • Check of je voldoet aan de alarmeisen
  • Breid je autobeveiliging uit. Check bijvoorbeeld autodiefstalcheck.nl om te kijken naar welke beveiliging je nog kan toevoegen
  • Overweeg eventueel een minder diefstalgevoelig automerk of model.
  • Koop een anti-diefstal autosleutel box om je keyless-entry sleutels thuis in te bewaren
  • Laat een anti-diefstal tracker in je auto plaatsen
 • Wat krijg je vergoed bij autodiefstal?

  Autodiefstal is alleen verzekerd met een Beperkt Casco of All Risk autoverzekering. Met een WA verzekering heb je geen recht op vergoeding. De exacte vergoeding hangt af van de dagwaarde van je auto en of je eventueel een aanvullende verlengde aanschafwaarde of verlengde nieuwwaarde dekking hebt afgesloten. 

Was deze pagina nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.