Dief breekt in in auto

April 2024

Dit zijn de meest gestolen auto's

Hoeveel auto’s worden er jaarlijks gestolen?

Een auto kopen doe je niet zomaar. Na goede afweging en oneindig veel keuzes, toevoegingen en andere wensen, kom je tot een weloverwogen besluit. Logisch ook, want een auto kopen kost vaak een hoop geld. Daar ben je natuurlijk voorzichtig mee, maar helaas heb je niet alles zelf in de hand. Elk jaar worden er duizenden auto’s gestolen. Het afgelopen jaar zijn er bijvoorbeeld maar liefst 5.844 personenauto’s gestolen. Dat is een daling van 2% ten opzichte van 2022. Het afgelopen jaar werd 47% van de gestolen personenvoertuigen teruggevonden. Dit is het hoogste terugvindpercentage in 10 jaar tijd! Maar wat is de meest gestolen auto in 2023? En welk automodel heeft het hoogste risico op diefstal? Dat lees je hier.

Hoeveel voertuigen werden dit jaar al gestolen?

Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) houdt de diefstalcijfers bij en laat weten dat er in januari 2024 al 624 auto's en motoren zijn gestolen. Dit is een afname van 20% ten opzichte van vorig jaar. De belangrijkste reden hiervoor is de strengere controle in havens. Criminelen verstoppen namelijk vaak gestolen auto's in containers voor transport naar Afrika.  

Meest gestolen merken: deze automerken worden het meest gejat

Sommige auto’s zijn voor autodieven aantrekkelijker dan andere auto’s. Natuurlijk is een nieuwere auto meer waard, maar ook het soort voertuig en het model zijn van invloed op het diefstalrisico. Daarbij zijn auto's die veel verkocht zijn in Nederland logischerwijs ook meer aanwezig dan merken die nauwelijks in Nederland rondrijden. Wanneer we alleen kijken naar het merk auto, is dit de top 5 meest gestolen auto’s in 2023*:

 • Toyota
 • Volkswagen
 • Peugot
 • Mercedes-Benz
 • Ford

Meest gestolen voertuig

Veruit de meeste auto’s die gestolen worden zijn personenauto’s. Vorig jaar waren dit er welgeteld 5.844*. Daarna zijn lichte bedrijfswagens het meest populair. Als je kijkt naar het meest gestolen voertuig, is dit niet de auto. Brom- en snorfietsen werden in 2023 namelijk wel 11.889 keer gestolen*.

Meest gestolen modellen

Behalve het automerk, kun je ook kijken naar het model met het hoogste diefstalrisico. Het diefstalrisico wordt berekend door te kijken per hoeveel auto’s er één gestolen wordt. Op basis van de cijfers uit 2023 hebben de volgende modellen het hoogste diefstalrisico:

 1. Toyota RAV4: 1 op 63 
 2. Lexus UX250H: 1 op 106 
 3. Toyota C-HR: 1 op 113
 4.  Audi S4: op 113 
 5. Alfa Romeo Stelvio:  1 op 123

Maar wat is dan de meest gestolen auto van 2023? In het afgelopen jaar is de Toyota RAV4 het meest gestolen, namelijk 1.166 keer. Niet gek dat Toyota ook op nummer één staat in de lijst van meest gestolen modellen. De VW Golf blijft op de tweede plek staan en de VW Polo sluit de top drie af. Rijd jij in een van deze modellen? Dan is het een goed idee om de beveiliging van je auto te checken.

Meest gestolen hybride auto

Elektrisch en hybride rijden stijgen in Nederland de laatste jaren flink in populariteit. Niet alleen onder bestuurders, maar ook onder autodieven. In 2023 werden vooral elektrische en hybride auto’s van Toyota gestolen (964 keer). Wat daarbij opvalt, is dat de hybride Toyota Auris met 56 keer diefstallen een daling heeft gemaakt van wat in 2022 nog een stijging van +915% was (!) ten opzichte van het jaar daarvoor.

Wat nou als je auto gestolen wordt?

Gelukkig zijn er verbeteringen gekomen in anti-diefstal systemen. Veel voertuigen zijn nu uitgerust met volg- en terugvind programma’s, waardoor ze makkelijker terug te vinden zijn. 

Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat gestolen auto's en motoren vaak al binnen een dag worden teruggevonden. Dit is een recordpercentage van ruim 60% ten opzichte van het afgelopen jaar. Hierdoor richten dieven zich nu steeds vaker op oudere modellen zonder moderne beveiliging. Het LIV merkt op dat het aantal gestolen voertuigen van twintig jaar en ouder snel toeneemt.

Aanpassingen en veranderingen in autosleutels

 Autofabrikanten hebben ook gereageerd op autodiefstallen. Dit hebben ze gedaan door aanpassingen te maken in voertuigen die vaak het doelwit waren, zoals de Toyota RAV4. Dit model kon door signalen naar de centrale computer snel gestolen worden, maar deze zwakte is aangepakt. Met als resultaat dat het aantal diefstallen is gedaald. Daarnaast hebben fabrikanten veranderingen aangebracht in de autosleutels. Voertuigen die starten zonder dat de sleutel in het contactslot hoeft, zijn nu minder vaak in gebruik of hebben een slaapstand waardoor dieven het signaal minder makkelijk kunnen oppikken.

Waar worden de meeste auto’s gestolen?

Behalve het merk en model van je auto, speelt ook je locatie een belangrijke rol in het risico op autodiefstal. Er zijn namelijk steden waar autodiefstal vaker, of juist minder vaak, voorkomt. Op deze interactieve kaart van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit zie je hoeveel auto’s er in jouw regio zijn gestolen. In absolute aantallen voert Den Haag de lijst aan als regio met de meeste gestolen auto’s, waar Rotterdam vorig jaar nog ruim aan kop liep. In 2023 werden in Den haag 724 voertuigen gestolen. De top 5 regio’s met de meeste autodiefstal ziet er als volgt uit:

 • Den Haag (724 auto's)

 • Amsterdam (678 auto's) 

 • Rotterdam (628 auto's)

Autodiefstal voorkomen

Ook nu er meer anti-diefstal systemen en verbeteringen in de sleutelsystemen zijn, is het nog steeds verstandig om zelf een aantal acties te ondernemen die helpen voorkomen dat je auto wordt gestolen. Zeker wanneer je een auto rijdt met een hoger diefstalrisico, is dit de moeite waard. 

Onze tips? 

 • Overweeg om een alarmsysteem voor je auto aan te schaffen. Bij sommige auto's zijn er alarmeisen die vanuit verzekeraars worden gesteld. Ook als dit geen eis is, kun je hier natuurlijk wel mogelijke dieven mee afschrikken en voorkomen dat je auto wordt gestolen. 

 • Parkeer je auto op een veilige plek, zoals een beveiligd terrein. Sluit je auto daarnaast altijd goed af. Om ook auto-inbraak te voorkomen, neem je je waardevolle spullen altijd mee. Of je bergt deze goed op, uit het zicht.

 • Gebruik je keyless entry en/of keyless go? Zet deze dan uit. Met slimme apparatuur kunnen criminelen namelijk het signaal van je sleutel opvangen, ook op afstand. Dit verhoogt de kans op een inbraak aanzienlijk. 

 • Lukt het je niet om deze functionaliteiten uit te zetten? Bewaar je sleutel dan in een signaalblokker wanneer je deze niet gebruikt. Dit tasje of doosje zorgt ervoor dat autodieven je signaal niet meer kunnen gebruiken.

Autodiefstal verzekering

Autodiefstal komt helaas vaak voor. Het is daarom verstandig om je auto te verzekeren tegen diefstal. Als je alleen een WA-dekking hebt ben je niet verzekerd bij diefstal van je auto. Dit betekent dat je zelf opdraait voor de kosten, wat een flinke kostenpost kan zijn. Daarom is het slim om voor een Beperkt Casco of All Risk autoverzekering te gaan. Dan ontvang je in de meeste gevallen wel een vergoeding. Kies bijvoorbeeld voor de Beperkt Casco of All Risk autoverzekering van Allianz Direct, dan geniet je ook van standaard €0 Eigen Risico en krijg je altijd vervangend vervoer bij schade. Bereken direct je premie en rijd vandaag nog veilig en verzekerd rond!

* https://stichtingvbv.nl/

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.

Was dit artikel nuttig?