Dief breekt in in auto

Maart 2023

Dit zijn de meest gestolen auto's

Hoeveel auto’s worden er jaarlijks gestolen?

Een auto kopen doe je niet zomaar. Na goede afweging en oneindig veel keuzes, toevoegingen en andere wensen, kom je tot een weloverwogen besluit. Logisch ook, want een auto kopen kost vaak een hoop geld. Daar ben je natuurlijk voorzichtig mee, maar helaas heb je niet alles zelf in de hand. Elk jaar worden er duizenden auto’s gestolen. Het afgelopen jaar zijn er bijvoorbeeld maar liefst 5.973 personenauto’s gestolen. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van 2021. Maar wat is de meest gestolen auto in 2022? En welk automodel heeft het hoogste risico op diefstal? Dat lees je hier.

Meest gestolen merken: deze automerken worden het meest gejat

Sommige auto’s zijn voor autodieven aantrekkelijker dan andere auto’s. Natuurlijk is een nieuwere auto meer waard, maar ook het soort voertuig en het model zijn van invloed op het diefstalrisico. Daarbij zijn auto's die veel verkocht zijn in Nederland logischerwijs ook meer aanwezig dan merken die nauwelijks in Nederland rondrijden. Wanneer we alleen kijken naar het merk auto, is dit de top 5 meest gestolen auto’s in 2022*:

 1. Toyota
 2. Volkswagen
 3. Peugeot
 4. Renault
 5. Audi

Meest gestolen voertuig

Veruit de meeste auto’s die gestolen worden zijn personenauto’s. Vorig jaar waren dit er welgeteld 5.973*. Daarna zijn lichte bedrijfswagens het meest populair. Wanneer je kijkt naar het meest gestolen voertuig, dan is de auto niet het meest gestolen. Brom- en snorfietsen werden in 2022 namelijk wel 12.590 keer gestolen*.

Meest gestolen modellen

Behalve het automerk, kun je ook kijken naar het model met het hoogste diefstalrisico. Het diefstalrisico wordt berekend door te kijken per hoeveel auto’s er 1 gestolen wordt. Op basis van de cijfers uit 2022 hebben de volgende modellen het hoogste diefstalrisico:

 1. Toyota RAV 4 (1 op 78)
 2. Toyota CH-R (1 op 240)
 3. Mazda CX-5 (1 op 246)
 4. Toyota Auris (1 op 300)
 5. Peugeot 3008 (1 op 383)

Maar wat is dan de meest gestolen auto van 2022? In het afgelopen jaar is de Toyota RAV 4 het meest gestolen, namelijk 465 keer. Niet gek, dat Toyota ook op nummer één staat in de lijst van meest gestolen modellen. De VW Golf – vorig jaar nog de meest gestolen auto – staat nu op plek twee en de VW Polo sluit de top drie af. Rijd jij in een van deze modellen? Dan is het een goed idee om de beveiliging van je auto goed te checken.

Meest gestolen elektrische auto

Elektrisch rijden wint in Nederland de laatste jaren flink aan populariteit. Niet alleen onder bestuurders, maar ook onder autodieven. In 2022 werden vooral elektrische auto’s van Toyota gestolen (771 keer). Wat daarbij opvalt, is dat de Toyota Auris met 193 keer gestolen een sprong heeft gemaakt van +915% (!) ten opzichte van het jaar daarvoor.

Waar worden de meeste auto’s gestolen?

Behalve het merk en model van je auto, speelt ook je locatie een belangrijke rol in het risico op autodiefstal. Er zijn namelijk steden waar autodiefstal vaker, of juist minder vaak, voorkomt. Op deze interactieve kaart van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit zie je hoeveel auto’s er in jouw regio zijn gestolen. In absolute aantallen voert Rotterdam de lijst aan als regio met de meeste gestolen auto’s, waar Amsterdam vorig jaar nog ruim aan kop liep. In 2022 werden in Rotterdam 3.061 voertuigen gestolen. De top 5 regio’s met de meeste autodiefstal ziet er als volgt uit:

 1. Rotterdam (3.061)
 2. Den Haag (2.947)
 3. Oost-Nederland (2.888)
 4. Amsterdam (2.530)
 5. Oost-Brabant (1.998)

Autodiefstal voorkomen

Het is verstandig om zelf een aantal acties te ondernemen die helpen voorkomen dat je auto wordt gestolen. Zeker wanneer je een auto rijdt met een hoger diefstalrisico, is dit de moeite waard. 

Onze tips?  

 • Overweeg een alarmsysteem voor je auto aan te schaffen. Bij sommige auto's zijn er alarmeisen die vanuit verzekeraars worden gesteld. Ook als dit geen eis is, kun je hier natuurlijk wel mogelijke dieven mee afschrikken en voorkomen dat je auto wordt gestolen. 
 • Parkeer je auto op een veilige plek, zoals een beveiligd terrein. Sluit je auto daarnaast altijd goed af. Om ook auto-inbraak te voorkomen, neem je je waardevolle spullen altijd mee. Of je bergt deze goed op, uit het zicht. 
 • Gebruik je keyless entry en/of keyless go? Zet deze dan uit. Met slimme apparatuur kunnen criminelen namelijk het signaal van je sleutel opvangen, ook op afstand. Dit verhoogt de kans op een inbraak aanzienlijk. 
 • Lukt het je niet om deze functionaliteiten uit te zetten? Bewaar je sleutel dan in een signaalblokker wanneer je deze niet gebruikt. Dit tasje of doosje zorgt ervoor dat autodieven je signaal niet meer kunnen gebruiken. 

Autodiefstal verzekering

Autodiefstal komt helaas vaak voor. Het is daarom verstandig om je auto te verzekeren tegen diefstal. Als je alleen een WA-dekking hebt, ben je niet verzekerd bij diefstal van je auto. Dit betekent dat je zelf opdraait voor de kosten, wat een flinke kostenpost kan zijn. Daarom is het slim om voor een Beperkt Casco of All Risk autoverzekering te gaan. Dan ontvang je in de meeste gevallen wel een uitkering. Kies bijvoorbeeld voor de Beperkt Casco of All Risk autoverzekering van Allianz Direct, dan geniet je ook van standaard €0 Eigen Risico en krijg je altijd vervangend vervoer bij schade. Bereken direct je premie en rijd vandaag nog veilig en verzekerd rond!

https://liv.nl/diefstalcijfers/

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.

Was dit artikel nuttig?