Vrouw rotsklimmen

10 mei 2023

5 avontuurlijke sporten op vakantie: ben je verzekerd?

Hou je van avontuur? Dan ben je vast wel eens op een sportieve vakantie geweest. Een weekje klimmen in de bergen, bungeejumpen van een klif of op surftrip naar Zuid-Europa. 

Maar hoe zit het eigenlijk met je reisverzekering? Wat gebeurt er bij een ongeluk, annulering of bij een beschadiging van je dure sportuitrusting? Lees snel verder voor 5 populaire vakantiesporten en de bijbehorende verzekeringen. 

1. Duiken

In een onderzoek van Waterrecreatie Nederland benoemde 39% van de deelnemers ‘het hoofd leegmaken’ als belangrijkste reden om te gaan duiken. En dat is precies wat het doet. Het is een magisch gevoel om de wereld onder water te verkennen, en het halen van een duikbrevet is daarom een geliefde vakantie-activiteit. Een aantal bekende bestemmingen voor een duiktrip zijn Malta, Kroatië, Cyprus, de Malediven, de Filipijnen en Zanzibar. 

Maar valt duiken eigenlijk wel onder je reisverzekering? Zijn eventuele problemen tijdens een duikvakantie gedekt? 

Bij Allianz Direct maken we een onderscheid tussen recreatief duiken (tot 40 meter diep) en onderwatersporten dieper dan 40 meter. Bij de meeste duikcursussen- en scholen is 40 meter de limiet, wat betekent dat je verzekerd bent met één van onze standaard Reisverzekeringen. Ga je toch dieper dan 40 meter? Dan spreken we van een risicosport. Je kunt in dit geval onze dekking Wintersporten en Risicosporten aan je reisverzekering toevoegen, zodat je alsnog een complete reisverzekering hebt. 

2. (Kite)surfen

De surfsport wordt razendsnel populairder. Over de hele wereld doemen surfkampen op, en steeds meer Nederlanders trekken de wereld over om van de wind en/of golven te genieten. 

Wil je golfsurfen? Overweeg dan eens een tripje naar Zarautz (Spanje), de Algarve (Portugal), Biarritz (Frankrijk) of Ericeira (Portugal). Goede plekken om te kitesurfen zijn Tarifa (Spanje), Rhodos (Griekenland) en Fuerteventura (Spanje). 

(Kite)surfen valt bij Allianz Direct niet onder zogenoemde risicosporten, dus hiervoor hoef je geen aanvullende de Wintersporten en Risicosporten verzekering af te sluiten. 

3. Klimmen (en boulderen)

Echte adrenalinejunkies die van de bergen houden gaan waarschijnlijk wel eens op klimvakantie. Wereldwijd bieden organisaties klimreizen aan en gaan groepen er zelf op uit. Bekende klim- en boulderbestemmingen in Europa zijn Mallorca (Spanje), Sicilië (Italië), Kalymnos (Griekenland) en Fontainebleau (Frankrijk). De eerste locaties zijn perfect om te klimmen, terwijl de laatste bekend staat als dé boulderlocatie van Europa. 

Misschien geen verrassing, maar ook de klimsport komt met een extra risico. Wil je dan ook goed verzekerd (tot 4.500 meter hoogte) de bergen in? Vergeet dan niet om de dekking Wintersporten en Risicosporten aan je reisverzekering toe te voegen.

4. Downhill mountainbiken

Wist je dat je met een mountainbike met zo’n 30 tot 40 kilometer per uur de berg af kunt racen? Mountainbikes zijn een ideale manier om relatief snel de natuur te verkennen. Je kunt op veel verschillende plekken komen en geniet bovendien van de snelheid en adrenaline. Als dat jouw ding is, natuurlijk. 

Mountainbiken kan bijna overal, maar een beetje een avontuurlijk terrein is natuurlijk wel leuk. Veel mountainbikers racen de Nederlandse bossen door, maar zijn ook te vinden in de Ardennen (België), Winterberg (Duitsland) en in de omgeving van het Gardameer (Italië).

Of je nu je eigen fiets meeneemt of er eentje huurt, ook downhill mountainbiken komt met extra risico’s. Wil je goed verzekerd op avontuur? Voeg dan de dekking Wintersporten en Risicosporten aan je reisverzekering toe. Wedstrijden zijn niet verzekerd.

5. Wintersporten (skiën of snowboarden) 

Last but not least, hoogstwaarschijnlijk de 2 allerbekendste vakantiesporten: skiën en snowboarden. Ieder jaar gaan ongeveer 1 miljoen Nederlanders de sneeuw in. Lech (Oostenrijk), Zermatt (Zwitserland), Tignes (Frankrijk) en Livigno (Italië) zijn nog maar een paar van de skigebieden waar iedere winter veel avonturiers te vinden zijn. 

Misschien te verwachten, maar ook wintersporten komen met extra risico’s. Ga je een weekje naar de sneeuw? Zorg ook dan dat je de dekking Wintersporten en Risicosporten aan je reisverzekering toevoegt. 

Reisverzekering voor wintersport en risicosporten 

We hebben hem al meermaals genoemd: de aanvullende dekking Wintersporten en Risicosporten. Maar wat houdt deze verzekering precies in? 

Kort samengevat kun je een beroep doen op deze verzekering in de volgende gevallen: 

  • Er is schade aan je sportuitrusting, of er wordt iets gestolen (tot €750). Bijvoorbeeld: je duikuitrusting wordt uit je vakantiehuisje gestolen. 
  • Om je vakantie toch door te laten gaan, moet je vervangende uitrusting huren (tot €750). Denk aan de duikuitrusting van het bovenstaande voorbeeld.
  • Er is schade aan de gehuurde uitrusting, en de kosten voor reparatie liggen bij jou. 
  • Je moet een geboekte sportactiviteit annuleren of deze gaat niet door. Bijvoorbeeld: je hebt een surfkamp geboekt, maar wordt halverwege ziek. Wij vergoeden de gemiste dagen (tot €500). 

Heb je SOS-hulpverlening nodig, moet je in quarantaine of blijkt je accommodatie onbewoonbaar? Dit zijn zaken die onder de standaard reisverzekering (en Annuleringsverzekering) vallen. Heb je een Reisverzekering met aanvullende dekkingWintersporten en Risicosporten? Dan ben je hier ook voor verzekerd.  

Nog een stukje extra zekerheid? Kies dan voor een Comfort of Premium Reisverzekering, inclusief Medische Kosten. Zo ben je verzekerd voor onvoorziene ziektekosten in het buitenland die je zorgverzekering niet altijd dekt.

Meer weten? Lees verder voor alles over onze Reisverzekeringen en bereken direct je premie

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?