Vrouw rotsklimmen

10 mei 2023

5 avontuurlijke sporten op vakantie: ben je verzekerd?

Hou je van avontuur? Dan ben je vast wel eens op een sportieve vakantie geweest. Een weekje klimmen in de bergen, bungeejumpen van een klif of op surftrip naar Zuid-Europa. 

Maar hoe zit het eigenlijk met je reisverzekering? Wat gebeurt er bij een ongeluk, annulering of bij een beschadiging van je dure sportuitrusting? Lees snel verder voor 5 populaire vakantiesporten en de bijbehorende verzekeringen. 

1. Duiken

In een onderzoek van Waterrecreatie Nederland benoemde 39% van de deelnemers ‘het hoofd leegmaken’ als belangrijkste reden om te gaan duiken. En dat is precies wat het doet. Het is een magisch gevoel om de wereld onder water te verkennen, en het halen van een duikbrevet is daarom een geliefde vakantie-activiteit. Een aantal bekende bestemmingen voor een duiktrip zijn Malta, Kroatië, Cyprus, de Malediven, de Filipijnen en Zanzibar. 

Maar valt duiken eigenlijk wel onder je reisverzekering? Zijn eventuele problemen tijdens een duikvakantie gedekt? 

Bij Allianz Direct maken we een onderscheid tussen recreatief duiken (tot 40 meter diep) en onderwatersporten dieper dan 40 meter. Bij de meeste duikcursussen- en scholen is 40 meter de limiet, wat betekent dat je verzekerd bent met één van onze standaard reisverzekeringen. Ga je toch dieper dan 40 meter? Dan spreken we van een risicosport. Je kunt in dit geval onze Wintersporten en Risicosporten verzekering aan je reisverzekering (Comfort of Premium) toevoegen, zodat je alsnog een complete reisverzekering hebt. 

2. (Kite)surfen

De surfsport wordt razendsnel populairder. Over de hele wereld doemen surfkampen op, en steeds meer Nederlanders trekken de wereld over om van de wind en/of golven te genieten. 

Wil je golfsurfen? Overweeg dan eens een tripje naar Zarautz (Spanje), de Algarve (Portugal), Biarritz (Frankrijk) of Ericeira (Portugal). Goede plekken om te kitesurfen zijn Tarifa (Spanje), Rhodos (Griekenland) en Fuerteventura (Spanje). 

(Kite)surfers hebben vaak dure sportuitrusting bij zich, en een goede verzekering is daarom extra belangrijk. Wel vallen surfsporten bij Allianz Direct in de categorie ‘risicosporten’. Wil je daarom goed verzekerd op surftrip? Voeg dan een Wintersporten en Risicosporten verzekering aan je reisverzekering (Comfort of Premium) toe.

3. Klimmen (en boulderen)

Echte adrenalinejunkies die van de bergen houden gaan waarschijnlijk wel eens op klimvakantie. Wereldwijd bieden organisaties klimreizen aan en gaan groepen er zelf op uit. Bekende klim- en boulderbestemmingen in Europa zijn Mallorca (Spanje), Sicilië (Italië), Kalymnos (Griekenland) en Fontainebleau (Frankrijk). De eerste 3 locaties zijn perfect om te klimmen, terwijl de laatste bekend staat als dé boulderlocatie van Europa. 

Misschien geen verrassing, maar ook de klimsport komt met een extra risico. Wil je dan ook goed verzekerd (tot 4.500 meter hoogte) de bergen in? Vergeet dan niet om de Wintersporten en Risicosporten verzekering aan je reisverzekering (Comfort of Premium) toe te voegen.

4. Downhill mountainbiken

Wist je dat je met een mountainbike met zo’n 30 tot 40 kilometer per uur de berg af kunt racen? Mountainbikes zijn een ideale manier om relatief snel de natuur te verkennen. Je kunt op veel verschillende plekken komen en geniet bovendien van de snelheid en adrenaline. Als dat jouw ding is, natuurlijk. 

Mountainbiken kan bijna overal, maar een beetje een avontuurlijk terrein is natuurlijk wel leuk. Veel mountainbikers racen de Nederlandse bossen door, maar zijn ook te vinden in de Ardennen (België), Winterberg (Duitsland) en in de omgeving van het Gardameer (Italië).

Of je nu je eigen fiets meeneemt of er eentje huurt, ook downhill mountainbiken komt met extra risico’s. Wil je goed verzekerd op avontuur? Voeg dan de Wintersporten en Risicosporten verzekering aan je reisverzekering (Comfort of Premium) toe.

5. Wintersporten (skiën of snowboarden) 

Last but not least, hoogstwaarschijnlijk de 2 allerbekendste vakantiesporten: skiën en snowboarden. Ieder jaar gaan ongeveer 1 miljoen Nederlanders de sneeuw in. Lech (Oostenrijk), Zermatt (Zwitserland), Tignes (Frankrijk) en Livigno (Italië) zijn nog maar een paar van de skigebieden waar iedere winter veel avonturiers te vinden zijn. 

Misschien te verwachten, maar ook wintersporten komen met extra risico’s. Ga je een weekje naar de sneeuw? Zorg ook dan dat je de Wintersporten en Risicosporten verzekering aan je reisverzekering (Comfort of Premium) toevoegt. 

Reisverzekering voor wintersport en risicosporten 

We hebben hem al meermaals genoemd: de Wintersporten en Risicosporten verzekering. Maar wat houdt deze verzekering precies in? 

Kort samengevat kun je een beroep doen op deze verzekering in de volgende gevallen: 

  • Er is schade aan je sportuitrusting, of er wordt iets gestolen (tot €3.000). Bijvoorbeeld: je duikuitrusting wordt uit je vakantiehuisje gestolen. 
  • Om je vakantie toch door te laten gaan, moet je vervangende uitrusting huren (tot €500). Denk aan de duikuitrusting van het bovenstaande voorbeeld.
  • Er is schade aan de gehuurde uitrusting, en de kosten voor reparatie liggen bij jou. 
  • Je moet een geboekte sportactiviteit annuleren of deze gaat niet door. Bijvoorbeeld: je hebt een surfkamp geboekt, maar wordt halverwege ziek. Wij vergoeden de gemiste dagen (tot €500). 

Heb je SOS-hulpverlening nodig, moet je in quarantaine of blijkt je accommodatie onbewoonbaar? Dit zijn zaken die onder de standaard reisverzekering (en Annuleringsverzekering) vallen. Heb je een Comfort of Premium reisverzekering, met aanvullende Wintersporten en Risicosporten verzekering? Dan ben je ook in deze gevallen verzekerd.  

Nog een stukje extra zekerheid? Voeg dan ook de Medische Kosten verzekering aan je pakket toe. Zo ben je verzekerd voor onvoorziene ziektekosten die je zorgverzekering in het buitenland niet altijd dekt.  

Meer weten? Lees verder voor alles over onze Reisverzekeringen en bereken direct je premie

Was dit artikel nuttig?

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren bagage en vertraging. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!

Bereken je premie
Familie loopt buiten met kind