Elektrische laadpaal

September 2022

Tips voor het beste moment om te vliegen

Met de drukte op Schiphol en andere vliegvelden vers in het geheugen, ben je misschien wat huiverig voor het boeken van je volgende (vlieg)vakantie. Logisch ook, want jouw welverdiende vakantie of tripje moet juist ontspanning bieden, toch? Daarom is het slim om na te gaan wanneer het laagseizoen is in de luchtvaart. Wij hebben voor jou uitgezocht hoe je relaxed op reis gaat, dus lees snel verder voor het ideale moment om te vliegen.

Relaxed op reis: boeken en vliegen

Relaxed op reis gaan begint bij het vliegveld. Drukte op vliegvelden kan immers voor aardig wat stress zorgen en leiden tot vertraging, kwijtgeraakte bagage of zelfs een gemiste vlucht. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Wat is dan een goed en rustig moment op reis te gaan?

Het ideale moment hangt af van een aantal factoren. In de zomervakantieperiode is het natuurlijk drukker dan normaal. Ook is je bestemming een belangrijke factor – een zonvakantie is over het algemeen stukken populairder dan vluchten naar koudere landen. Dit type bestemming en het moment waarop je reist, bepalen vaak ook de prijs van het ticket. In het algemeen geldt: hoe populairder de vlucht, hoe duurder je ticket. Daarom gaan we in deze blog in op het rustigste moment om te vliegen.

De drukste dag om te vliegen

Voordat we de rustige momenten opzoeken is goed om na te gaan wat de absolute piekdagen zijn. Niet geheel onverwachts vallen de drukste dagen in de zomervakantieperiode. In juli en augustus vliegen er wel 200.000 passagiers per dag via Schiphol. Op de drukste dagen zijn dit er zelfs 230.000 of meer. Dit zijn de drukste dagen*:

  • 25 juli
  • 29 juli
  • 5 augustus
  • 12 augustus

Wat is het beste moment om te vliegen?

Het beste moment om te vliegen hangt van allerlei factoren af, maar in deze blog zoomen we in op het rustigste moment– wanneer vlieg je zonder drukte op het vliegveld? Check hieronder de ideale maand, dag en tijd om buiten de drukte om te vliegen!

Beste maand om te vliegen

De zomervakantieperiode is traditiegetrouw een druk moment van eind mei, begin juni t/m eind augustus. Augustus is de drukste maand qua aantal passagiers. Als je op een rustig moment wilt vliegen, is het vermijden van deze periode al een goede eerste zet. In de zomervakantieperiode vliegen er 44% meer vliegtuigen* via Schiphol ten opzichte van het begin van het jaar. Logischerwijs zijn er dan dus ook meer passagiers.

Ter vergelijking: in januari en februari 2022 vlogen er gemiddeld zo’n 2,5 miljoen* passagiers per maand via Schiphol, terwijl juni en juli 2022 ruim 5,1 miljoen* passagiers per maand telde. Dat is een flink verschil in drukte dus! Ook de schoudermaanden, de maanden voor of na de zomervakantieperiode, zijn rustigere momenten om te vliegen. Vlak voor of vlak na een nationale vakantie is het vaak een stuk rustiger.

Beste dag om te vliegen

Welke dag van de week is het rustigste moment om te vliegen? De meeste mensen houden ervan om in het weekend heen én terug te vliegen om zo het maximale uit de beperkte vrije dagen te halen. Vanaf vrijdag tot en met zondag is het dus drukker op vliegvelden. Ook op maandag wil het wel drukker zijn door veel zakelijk vliegverkeer. De rustigste dag om te vliegen is een dinsdag of woensdag. Zo vlieg je om de drukte van het weekend heen, waardoor het een stuk rustiger is op de vliegvelden.

Beste tijdstip om te vliegen

Oké, vliegen op een dinsdag of woensdag is dus de ideale dag. Wat is dan het rustigste moment op die dagen?

Als we kijken naar Nederlands’ grootste vliegveld, Schiphol, zijn er per dag zo’n 10 piekmomenten*. Dit zijn momenten waarop het extra druk is. In de ochtend is er een landingspiek, wat betekent dat veel passagiers aankomen. De startpiek – wanneer veel passagiers vertrekken – begint in de middag en loopt door tot in de avond. Met 10 piekmomenten per dag is het geen garantie, maar als je ’s ochtends van Schiphol vertrekt zijn er waarschijnlijk minder medepassagiers dan later op de dag.

Ochtendvluchten zijn dus een slimme zet. Mensen houden er niet van om midden in de nacht naar Schiphol of een andere luchthaven te reizen, dus vluchten die einde ochtend of in de middag vertrekken zijn over het algemeen populairder. Ook zijn ochtendvluchten vaker op tijd. Deze vluchten hebben namelijk minder last van eerdere vertragingen. Daarbovenop zijn ochtendvluchten door de mindere populariteit vaak ook voordeliger. Hetzelfde geldt overigens voor late vluchten, die aan het eind van de avond of zelfs in de nacht vertrekken.

Beste tijdstip om te vliegen? Vergeet het tijdsverschil niet!

Ga je een intercontinentale vlucht maken? Dan is het ideale tijdstip afhankelijk van het tijdsverschil met je bestemming. Mensen die naar een andere tijdszone vliegen komen daar liefst wat later aan, zodat ze daarna op tijd naar bed kunnen en de volgende dag zonder jetlag kunnen genieten. Check dan dus eens een vlucht die eerder aankomt – die zal een stuk rustiger zijn. Moet je wel even door die jetlag heen bijten.

Het meest ontspannen moment om te vliegen

Het ideale moment om te vliegen zonder stress is niet op een dag vast te pinnen. Check wat jouw mogelijkheden zijn en probeer buiten de vakantieperiodes om te reizen. Het weekend is druk, dus kies als het kan zeker voor een dinsdag of woensdag. Start je trip lekker vroeg of juist laat in de avond en ga zonder zorgen weg. Zo kom jij relaxed aan op je vakantiebestemming!

 

Bronnen:

Schiphol Group

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?