Persoon zoekt op laptop naar vliegtickets

Oktober 2022

Wat is het beste moment om je vlucht te boeken?

Je vakantie begint natuurlijk met de voorpret. Misschien ben je iemand die het liefst direct na thuiskomst al de volgende vakantie plant – of je boekt juist liever last-minute. Zo heeft iedereen een eigen idee bij het ideale moment om tickets te boeken. Hier focussen we voornamelijk op de prijs: wat is het beste moment om een voordelig vliegticket te boeken? Met onze tips boek jij je vliegtickets op het ideale moment.

Kijken en vergelijken

De wereld van vliegtickets is behoorlijk dynamisch, de prijzen wijzigen continue. Daarom is het goed om veel te kijken en vergelijken. Vergelijken loont altijd. Je kunt natuurlijk gebruik maken van de bekende vergelijkingssites, maar het is ook goed om zelf even aan het werk te gaan. Check verschillende luchtvaartmaatschappijen hun websites zelf – soms is het daar voordeliger of zit je bagage dan wel standaard inbegrepen.

Door te vergelijken krijg je ook een goed beeld van wat precies een goede prijs is voor jouw vliegticket. Je wilt natuurlijk het liefst voor €1 naar de andere kant van de wereld, maar dat zit er waarschijnlijk niet in. Door te vergelijken weet je precies wat een ticket zou moeten kosten – en wanneer je dus een voordelige ticket tegenkomt!

Wanneer zijn vliegtickets het goedkoopst?

Wat betreft de prijs van vliegtickets geldt in het algemeen dat de kans op een goedkope ticket groter is als je drie of vier maanden voor je vertrek boekt. Vertrek je al in minder dan vier maanden? Wacht dan tot ongeveer 8 weken voor je vlucht, dit is het moment waarop de minimale prijs ongeveer aan bod komt. Korter dan 8 weken voor de vlucht kom je in het last-minute gedrang, waarbij prijzen soms weer flink opleven. Dit blijft natuurlijk een indicatie, kortingsacties en andere redenen voor prijsveranderingen zoals drukte of juist rustige momenten zijn er altijd.

Varieer eens in de aankomst- of vertrekdag

Een extra tip om een goedkopere ticket te boeken is door (waar mogelijk) te variëren in je aankomst- en/of vertrekdag. In sommige gevallen kun je een stuk voordeliger vliegen als je één of twee dagen langer of korter op je bestemming blijft. Ten slotte vind je hieronder informatie over de rustigere dagen – die minder populair en daardoor ook voordeliger zijn. Een beetje flexibiliteit helpt dus zeker, probeer altijd +- 3 dagen flexibel te zijn.

Retour of enkeltje heen- en terug?

In de meest gevallen vlieg je naar een bestemming en vlieg je daarna weer terug. Dan boek je waarschijnlijk een retourticket. Soms kan het voordelig zijn om twee losse enkeltjes te boeken. Heenvluchten – waar je ook vanaf vertrekt – zijn vaak voordeliger dan terugvluchten. De luchtvaartmaatschappij schat namelijk in dat je meestal ook weer terug wilt vliegen. Ze bieden dan een aantrekkelijke heenvlucht aan en een duurdere terugvlucht. Door twee enkeltjes te boeken vlieg je als het ware twee keer “heen”. Ook kun je zo bij de heen- en terugvlucht variëren in luchtvaartmaatschappij. Dit kan weleens voordeliger zijn.

Welke dag van de week boeken?

De ideale dag van de week om te boeken is er niet. Sommigen zullen de dinsdag aanraden omdat veel luchtvaartmaatschappijen maandagavond kortingen inzetten, waar concurrenten dinsdag einde dag op reageren. In feite is de ideale dag om te boeken afhankelijk van allerlei factoren, waaronder het vliegveld van vertrek en aankomst. Ook qua tijdstip van boeken is er geen ideaal tijdstip aan te wijzen. De gouden tip is dan ook om een tijdje regelmatig te vergelijken. Dat kost misschien wat meer werk, maar uiteindelijk loont vergelijken het meest!

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?