Boete in het buitenland

Maart 2024

Verkeersboetes Spanje

Boeteprijzen Spanje

Er is weinig fijner dan een heerlijke autovakantie in Spanje. Van de mooie kronkelweggetjes door prachtige landschappen tot over de snelweg van stad naar stad trekken. Een autovakantie naar Spanje wordt steeds populairder, met mooie bestemmingen in het vooruitzicht. In dat geval is het zonde om een boete te rijden. Mocht het je overkomen, dan vind je hier de boeteprijzen in Spanje en andere belangrijke regels. Zo ga jij goed voorbereid op reis naar Spanje!

Boete in Spanje

Krijg je een verkeersboete in Spanje? Dan ben je uiteraard verplicht deze te betalen. Als je direct betaalt – of uiterlijk binnen 20 dagen – krijg je 50% korting op het boetebedrag indien het een niet-ernstige overtreding is. Dat scheelt! Wil je of kun je niet zo snel betalen? In heel Europa zijn er afspraken gemaakt, waardoor de boete dan bij jou thuis op de mat valt. In Spanje geldt overigens ook een strafpunten systeem, maar voor buitenlanders/toeristen heeft dit geen invloed.

Slippers en (te) dikke kleding: opvallende boetes in Spanje

We weten allemaal dat met slippers aan rijden niet veilig is. Je slipper kan aan een pedaal klemmen en zo voor ernstige ongelukken zorgen. In Spanje hebben ze daar een antwoord op: rijden met slippers (of naaldhakken) kan je een boete tot wel €200 opleveren én 3 punten op je rijbewijs kosten. 

Daarnaast is het in Spanje ook een overtreding om te dikke kleding te dragen tijdens het besturen van een voertuig. Rijd je met een hele dikke winterjas rond? Dan kan dit je besturing beïnvloeden en daar krijg je vervolgens een boete voor. In de zomer zal je hier echter niet echt op hoeven letten, gezien Spanje meestal lekker warm is.

Verkeersboetes prijzen Spanje

In Spanje geldt voor binnen de bebouwde kom een maximale snelheid van 20, 30 of 50 km/u. Buiten de bebouwde kom is dit 90 km/u en op de snelweg is de maximumsnelheid 120 km/u. Op snelheidsovertredingen staan in Spanje boetes vanaf €100, maximaal oplopend tot €600 en een eventuele rijontzegging. Daarbij kan bij zeer ernstige snelheidsovertredingen zelfs een gevangenisstraf volgen.

Andere verkeersboetes in Spanje

Behalve je snelheid, zijn er nog een aantal punten waar je in Spanje op moet letten. Check hieronder de meest voorkomende overtredingen en de boeteprijzen die daar in Spanje op staan:

  • Door rood licht rijden: vanaf €200 en 4 puten aftrek 
  • Inhalen bij inhaalverbod: vanaf €100
  • Doorgetrokken streep: vanaf €200
  • Parkeerovertreding: vanaf €40
  • Geen gordel: vanaf €200 en 4 punten aftrek
  • Telefoon gebruiken tijdens het rijden: €200 en 6 punten aftrek
  • Gebruik van 'oortjes' of andere headset: vanaf €200 en 3 punten aftrek 
  • Geen veiligheidshesje: vanaf €200
  • Navigatie bedienen tijdens het rijden: vanaf €200
Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?