Koppel met surfboard

Dit moet je weten als je met de auto op vakantie gaat naar Spanje

 Veel Nederlanders zullen er dit jaar voor kiezen om met de auto op vakantie te gaan. Heb je plannen om naar het zonnige Spanje af te reizen? In deze blog vind je de belangrijkste zaken die je moet weten om goed voorbereid op weg te gaan!

Tanken in Spanje

Goed om te weten is dat de benamingen voor benzine en diesel in Spanje erg op elkaar lijken. Zo betekent gasolina benzine en staat gasóleo voor diesel – wees hier dus extra scherp op als je aan de Spaanse pomp staat! Eén voordeel van een tripje naar het zuiden; de benzine- diesel en lpg-prijzen liggen er een stuk lager dan in Nederland. Check voor vertrek de actuele brandstofprijzen in Europa, zodat jij slim kunt tanken!

Verplichte voorwerpen in de auto - Spanje

Check ook altijd van tevoren welke spullen je in het buitenland verplicht in je auto moet hebben. In Spanje is het verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidshesje voor alle inzittenden en een reservewiel mee te hebben. Een verbanddoos, brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht, maar zijn natuurlijk wel aan te raden. Nog een tip: doe deze attributen-check niet alleen voor Spanje, maar ook voor de landen waar je doorheen rijdt.

Afwijkende verkeersregels in Spanje

In Spanje gelden over het algemeen dezelfde regels als in Nederland, maar er zijn een paar opvallende dingen anders. Zo worden er geen haaientanden gebruikt om de voorrangssituatie aan te geven, maar een dikke onderbroken streep. Ook is het verplicht om met twee handen aan het stuur te rijden en mag je natuurlijk geen telefoon in je handen hebben achter het stuur. Let op: je mag ook geen koptelefoon of oortjes gebruiken om te bellen of muziek te luisteren. Verder dien je fietsers met 1,5 meter afstand in te halen en last but not least; kinderen kleiner dan 1,35 meter mogen niet voorin de auto zitten.

Groene kaart

Vergeet ook niet om je ‘groene kaart’ mee te nemen voor het geval er iets gebeurt met de auto onderweg. Hierop staan je verzekeringsgegevens en alle noodnummers vermeld. En nee, deze hoeft niet meer groen te zijn, maar mag tegenwoordig ook gewoon op wit papier afgedrukt zijn. Ga je met de caravan richting de Spaanse stranden? Let er dan op dat je in Spanje een aparte ‘groene kaart’ nodig hebt als jouw caravan een eigen kenteken heeft – dit is het geval als jouw caravan zwaarder weegt dan 750 kilo (leeggewicht plus laadvermogen). Check de video onderaan om alles te weten te komen over hoe de groene kaart werkt. 

Pechhulpverzekering Spanje

Pech onderweg komt natuurlijk nooit gelegen en al helemaal niet tijdens je vakantie. Met een aanvullende Pechhulp verzekering zorgen wij in heel Europa voor reparatie of vervangend vervoer als je met pech langs de weg staat. En als je autoschade hebt hoef je je hier geen zorgen over te maken, want in Spanje geldt dezelfde dekking als in Nederland.

Verkeersrechtsbijstandsverzekering

Heb jij een WA-, Beperkt Casco- of All Risk-verzekering afgesloten? Dan is het altijd aan te raden om voor een aanvullende rechtsbijstandverzekering te kiezen. In dat geval krijg je hulp bij het verhalen van schade als iemand anders het ongeluk heeft veroorzaakt of als er gewonden zijn gevallen. Uit ervaring weten we dat dit in het buitenland vaak lastig is om zelf te regelen.

Buen viaje!

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Hoe werkt de groene kaart? © Allianz Direct
Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.