Kerstboom

November 2023

Een echte kerstboom in huis: hier moet je op letten

Het is weer de tijd van het jaar: de kerstboom mag weer opgetuigd worden! De kerstversiering kan weer van zolder gehaald worden en de kerslichtjes mogen weer schitteren. Ondanks dat 45% van de Nederlanders een kunstkerstboom op zolder heeft staan, worden er alsnog per jaar ruim 2,5 miljoen echte kerstbomen verkocht. Ga jij dit jaar voor een echte kerstboom? Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten, zoals de regels rondom het vervoeren van de kerstboom. Wij vertellen je in deze blog meer over waar je aan kunt denken bij het kopen en vervoeren van jouw kerstboom.

Kerstboom aanschaffen

Voor je een echte kerstboom gaat kopen is het belangrijk om eerst naar de ruimte in huis te kijken. Bepaal daarom als eerst waar je de kerstboom moet staan. Bereken daarna hoe hoog en breed de boom moet zijn. Het is natuurlijk zonde om na aanschaf de kerstboom op maat te knippen.   

Heb je de kerstboom gevonden die bij jou past? Controleer dan goed met deze tips of de boom vers is:

 • Schudt de boom en bekijk of er naalden uitvallen. Je weet dat de kerstboom niet vers is als er veel naalden uitvallen;
 • Bekijk de stam van de kerstboom.  Wanneer de kerstboom net is afgezaagd, is de onderkant van de stam wit. Wanneer de boom ouder wordt, verkleurd het witte vlak naar geel;
 • Controleer of de boom donkergroene, glanzende naalden heeft en of de takken niet hangen; 
 • Wil je zeker weten dat een kerstboom vers is? Kies dan voor een verkoper waar je zelf jouw kerstboom mag zagen. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar gelijk een leuk familie-uitje!

Een duurzame kerstboom

Wil je graag een echte kerstboom maar ook zorgen voor het milieu? Dan is een adoptie- of huurboom volgens Milieu Centraal de beste keuze.

Bij een adoptie- of huurboom huur je de kerstboom tegen betaling of statiegeld en breng je deze na gebruik weer terug. De boom wordt daarna weer terug geplant, zodat deze opnieuw gebruikt kan worden. Ook kun je ervoor kiezen de kerstboom een uniek nummer te geven, zodat je volgend jaar weer van dezelfde boom kunt genieten.  

Wil je de boom na gebruik in je eigen tuin zetten? Kies dan voor een boom met kluit. Als je deze goed verzorgd en de boom na gebruik nog gezond is, kun je de kerstboom opnieuw planten. Je kunt je kerstboom meestal na gebruik ook inleveren bij de gemeente. De gemeente zorgt er dan voor dat de boom wordt gerecycled en er compost of bedekkingsmateriaal van gemaakt wordt. 

Kerstboom vervoeren met de auto

Heb je de perfecte kerstboom gevonden? Dan is het tijd om deze thuis te krijgen. Zorg er altijd voor dat je touw of een spanband bij je hebt als je een kerstboom gaat kopen. Hiermee kun je de kerstboom vastmaken aan het dak of in de kofferbak.  

Voor het vervoeren van je kerstboom gelden er een aantal verkeersregels. Zo mag de boom niet meer dan 1 meter uit de kofferbak steken. Ook moet je een vlaggetje (waarschuwing) aan je boom hangen. Steekt de boom toch meer dan 1 meter uit, dan kun je een boete van ongeveer €140 riskeren. Ook is het belangrijk dat het kenteken en de achterlichten goed zichtbaar zijn.  Wanneer je kenteken niet zichtbaar is, kost dit je een boete van €160

Plaats je jouw kerstboom op het dak? Dan is een dakdrager niet verplicht maar wel aangeraden. Plaats de kerstboom met de stam naar voren zodat de wind met de richting van de takken meegaat en de boom niet beschadigd bij het vervoeren.  Zorg dat je jouw kerstboom goed vastmaakt aan het dak, want ook bij het niet goed bevestigen van de kerstboom kun je een boete riskeren.  

Je kunt je kerstboom het veiligst vervoeren in een aanhangwagen. Willen je buren ook een echte kerstboom? Dan is het misschien een idee om de kosten te delen. Het is dan niet alleen veiliger maar ook voordeliger!

Het vervoeren van een kerstboom hoort altijd met veel zorgvuldigheid gedaan te worden. De boom kan bij een botsing namelijk gelanceerd worden en door de zwaartekracht, kracht van ruim 750 kilo krijgen! Houd je daarom goed aan de veiligheidsregels. 

Veiligheid in huis

Of je nou een kunstkerstboom of een echte kerstboom in de woonkamer hebt staan, veiligheid blijft altijd van belang. Volg daarom deze tips: 

 • Plaats je kerstboom op een plek waar niet veel gelopen wordt;
 • Zorg ervoor dat de kerstboom stevig en goed vaststaat;
 • Plaats de boom zo ver mogelijk van gordijnen, meubilair en zeer brandbare spullen;
 • Houd vuur en vlammen zo ver mogelijk van je kerstboom; 
 • Spray geen brandbare spullen op je kerstboom zoals nepsneeuw;
 • Gebruik alleen veilige lampjes met een CE of NF-Label;  
 • Vermijd overbelasting van je stopcontact;
 • Installeer een rookmelder (als je deze niet hebt).

Kerstboom vervoeren en de autoverzekering

Als er schade aan je auto ontstaat door het vervoeren van een kerstboom, wordt dit alleen gedekt onder de All Risk dekking. Dit betekent ook dat je schadevrije jaren in mindering worden gebracht na het melden van schade. 

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.

Was dit artikel nuttig?