Kind in water in tuin

Augustus 2022

Afkoelen in Nederland: zo doe je dat

Oververhit? Met deze activiteiten ben je zo weer afgekoeld!

De zon lijkt steeds feller te schijnen: hete dagen worden in Nederland steeds normaler. Sommige mensen houden enorm van de zomerse sferen en het warme weer, maar anderen genieten liever in koelere temperaturen. Op zoek naar verkoeling in alle hitte? Dan ben je hier op het juiste adres! Wij helpen je in jouw zoektocht naar verkoeling.

Of je nou even snel wilt afkoelen of de hele dag uit de warmte wilt blijven – met deze tips houd jij je hoofd koel!

Een duik in het water

Om met een open deur te beginnen is de eerste tip natuurlijk om lekker naar het strand of een meer te gaan en daar met een frisse duik in het water af te koelen. Natuurlijk wel even checken of de waterkwaliteit voldoende is om in te zwemmen via zwemwater.nl en dan kan het afkoelen beginnen!

Afkoelen onder de grond

Bezoek op een hete dag eens de grotten van Valkenburg in Limburg. Op plekken waar de zon niet schijnt, is het kouder. Wandel rustig aan door dit 200km lange grottenstelsel onder de Limburgse bodem en kom langzaamaan bij van de hitte. Met het minimale daglicht is dit een ideaal dagje weg van de warmte.

Ontwijk steden en duik het bos in

In een dik bebost bos krijgt het zonlicht weinig kans om bij de bodem te komen. De vele schaduw zorgt voor een verkoelend effect; in het bos is het altijd een paar graden koeler. In de natuur of op het platteland kan het tot wel 7 graden koeler zijn dan in de stad. Steden houden met de vele gebouwen en wegen langer warmte vast en de warmte komt ook moeilijker weg, dit noemen ze ook wel het hitte-eiland effect.

Zoek verkoeling in een ijspaleis

Echt even de kou in? Ga op zoek naar een ijspaleis bij jou in de buurt. Je kunt natuurlijk lekker gaan skiën of boarden in SnowWorld, dan ben je direct goed voorbereid op de wintersport! Ook kan een bezoekje aan een ijsmuseum of ijsbar de nodige verkoeling geven.

Afkoelen in de culturele sector

Het klinkt misschien gek, maar ga op een hete dag lekker naar de film of bezoek eens een museum in de buurt. Als je geen fan bent van de zon, is dit de ideale manier om de dag door te brengen. In de bioscoop of in musea is immers vaak airco, wat natuurlijk heerlijk is om in te afkoelen. Ondertussen geniet je ook nog eens van een film of andere kunst. Wat wil je nog meer?

Voor de echte heethoofden is er een ‘ijssauna’

Zoek je écht de kou op? Stap dan de vriezer in – letterlijk. Thuis gaat dit misschien wat lastig, maar er zijn steeds meer plekken waar je aan ‘cryotherapie’ kan doen. Hier stap je in een speciale ruimte, ook wel ijssauna’s genoemd, waar je een paar minuten in tot wel -110C staat. Lekker koud dus! Nadeel is wel dat de warmte buiten daarna extra warm zal aanvoelen.

Klinkt cryotherapie je iets te extreem in de oren? Dan is een ijsbad natuurlijk een leuk alternatief dat zeker de nodige verkoeling geeft.

In huis of in de tuin afkoelen?

Thuis kun je natuurlijk ook prima afkoelen. Check onze tips om je huis koel te houden en geniet van de koelte. Ben jij lekker aan het afkoelen in (een zwembadje) in de tuin? Dat ben je ook verzekerd van de koelte. Goed om te weten: in je tuin ben je niet alleen verzekerd van koelte, maar zijn je spullen ook nog eens goed verzekerd. Met de woonverzekeringen van Allianz Direct verzeker je namelijk alles in en rondom je huis.

Was dit artikel nuttig?

Stel op bank op ipad

Maak van je huis een verzekerd thuis

Kies voor een woonverzekering die bij jou past. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.