Kinderen bij tent wildkamperen in europa

Augustus 2022

Wildkamperen in Europa

In 2022 was kamperen populairder dan ooit. De verkoop van campers was dat jaar zelfs hoger dan in de afgelopen 10 jaar. Sinds de coronapandemie zijn we steeds meer op zoek gegaan naar rustige plekken in de natuur. Niet gek dus, dat er steeds meer interesse is in het opkomend fenomeen van wildkamperen.

Dat wildkamperen wint in populariteit is niet gek. Sinds corona zijn we steeds innovatiever geworden in het vinden van rustige plekjes, ver weg van de drukte. Daarbij betaal je voor wildkamperen ook nog eens niks en krijg je het absolute gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. Je gaat helemaal zelfvoorzienend op pad, midden in de natuur of op andere mooie plekken. Zonder mensen om je heen kamperen op een verlaten strandje, langs een stromende rivier of bovenop een berg: dát is wildkamperen. Wildkamperen klinkt misschien extreem, veel mensen denken dat misschien dat je dan wildernis van Alaska moet trotseren of diep in de regenwouden moet bivakkeren. Niks is minder waar, want ook binnen Europa kun je de natuur induiken en kamperen in het ‘wild’!

Wildkamperen: in deze landen mag je wildkamperen

Er zijn meerdere landen in Europa waarin wildkamperen mogelijk is. Ook zijn er een aantal landen waar wildkamperen verboden is, maar toch mogelijkheden zijn die in de buurt van wildkamperen komen.

Voor wildkamperen of een avontuurlijke variant op kamperen ga je naar:

  • Albanië: wildkamperen mag, behalve in nationale parken
  • Engeland: hier mag je alleen wildkamperen in Dartmoor Park in het zuiden van Engeland
  • Baltische staten: in Estland, Letland en Litouwen mag je overal wildkamperen
  • IJsland: wildkamperen mag, maar er zijn wel regels aan verbonden. Even uitzoeken dus!
  • Noorwegen: hier geldt het ‘allemansrecht’, dus je bent vrij om te gaan en staan waar je wil
  • Zweden: hier geldt het ‘allemansrecht’, dus je bent vrij om te gaan en staan waar je wil
  • Schotland: dit is het wildkampeer walhalla, waarbij de Highlands zeker is aanbevolen
  • Zwitserland: hier is wildkamperen verboden, behalve boven de boomgrens (+2000m hoogte)

Allemansrätten in Zweden en Noorwegen

Zoals je hierboven kunt zijn, geldt in de meeste Scandinavische landen het zogenaamde Allemansrätten: het allemansrecht. Dit is een vrij unieke regel: iedereen heeft het recht om van de natuur te genieten. Onderdeel hiervan is dat je overal je tent mag opzetten. Ook mag je in principe overal wandelen, zwemmen, paardrijden of varen en ben je vrij om bloemen of bessen en paddenstoelen te plukken. Dit alles is natuurlijk wel onder de voorwaarde dat je de natuur achterlaat zoals je haar tegenkomt. Check voor de zekerheid ook even bij het lokale informatiebureau wat er in bepaalde gebieden wel – of juist niet – mag.

Kamperen in het ‘wild’: bivakplaatsen en andere tussenwegen

Zoals hierboven omschreven zijn er een aantal landen waar wildkamperen nog écht wild is. In veel andere landen is wildkamperen verboden, maar in die landen zijn er wel genoeg mogelijkheden die aardig in de buurt van wildkamperen komen. Zo zijn er speciale bivakplaatsen, paalkampeerplekken en trekkingsplaatsen. Hieronder vind je een kort overzicht van wat dat precies inhoudt – en waarom het ook zeker de moeite waard is.

Bivakplaatsen

In bijvoorbeeld België, Frankrijk en Duitsland kun je bivakkeren op zogeheten bivakplaatsen. Dit zijn plekken in de natuur waar je kort mag overnachten in eigen tent. De meeste bivakplaatsen zijn niet met de auto te bereiken, dus het is zeker iets avontuurlijker dan een standaardcamping. Er zijn weinig tot geen voorzieningen en uiteraard is het ook hier de bedoeling om het ‘leave no trace’ principe te volgen. In Frankrijk geldt overigens vaak dat je hier alleen tussen 19.00 en 09.00 mag verblijven.

Trekkingplätze

Behalve bivakplaatsen kun je in Duitsland ook op een andere manier ‘wildkamperen’: op zogeheten Trekkingplätze – trekkingsplaatsen. Zo’n plek bestaat meestal uit een houten platform ergens in de natuurlijk waar je met je eigen tent op kunt kamperen. Reserveren is wel verplicht en ook moet je betalen voor de overnachting. Niet helemaal wild dus, maar zeker avontuurlijk!

Paalkamperen verboden

Tot juni 2020 had Nederland een unieke vorm van wildkamperen: het paalkamperen. Dit was dé manier om gratis met minimale voorzieningen te kamperen in de Nederlandse natuur. Je zet je tent op binnen een straal van 10 meter van de paal en je bent aan het ‘wildkamperen’ in Nederland. Helaas heeft Staatsbosbeheer besloten de paalkampeerplekken definitief te sluiten. Je kunt wel nog steeds ‘logeren bij de boswachter’, waarbij je op prachtige plekken in de natuur kunt overnachten. Echt wild is dat niet, maar het is zeker een leuk avontuur!

Bijzondere regels in Spanje

Spanje is wat betreft het ‘acampada libre’, ofwel wildkamperen, een vreemde eend in de bijt. Enerzijds is nationaal afgesproken dat wildkamperen verboden is, anderzijds is het aan de gemeente om te besluiten of het is toegestaan of niet. Wil je in Spanje wildkamperen? Check dan dus van tevoren goed of je in een gemeente bent waar dit mag.

Wildkamperen in Europa: waar is wildkamperen verboden?

Wildkamperen is, per definitie, kamperen in het wild. Je registreert je dus niet en je kampeert zomaar op een plek die jij zelf uitkiest, meestal ergens in de natuur. Omdat veel landen natuurbeheer hoog hebben staan, is wildkamperen niet meer zo vanzelfsprekend. Er zijn in Europa dan ook veel landen waar wildkamperen niet mag of zelfs verboden is.

In deze landen mag je niet wildkamperen:

  • België
  • Bulgarije
  • Denemarken
  • Duitsland
  • Engeland
  • Griekenland
  • Ierland
  • Italië
  • Kroatië
  • Luxemburg
  • Nederland
  • Oostenrijk
  • Polen
  • Portugal
  • Slovenië
  • Spanje

Helaas is de lijst met landen waar wildkamperen verboden is vrij lang. Maar, wees niet getreurd! Zoals hierboven omschreven zijn er genoeg opties om toch in de buurt van wildkamperen te komen, ook in landen die het wildkamperen eigenlijk verboden hebben.

Wildkamperen tips

Ben je van plan om midden in de natuur te wildkamperen? Of ga je voor een van de alternatieven op wildkamperen? Dan is een goede voorbereiding natuurlijk niet mis! Wildkamperen betekent dat er geen vaste, aangewezen plekken zijn en dat voorzieningen afwezig zijn. Je bent hier echt op jezelf aangewezen, dus een goede voorbereiding kan zeker geen kwaad. Verder hebben we nog een paar tips voor tijdens het wildkamperen:

  • Check waar je mag staan en of je niet op privé-eigendom rondloopt
  • Bereid je goed voor incl. waterfilters, genoeg eten en extra droge kleding
  • Check, check, dubbelcheck: neem de juiste spullen mee en check of je alles hebt
  • Kies de perfecte plek qua uitzicht, maar check ook de grond en omgeving
  • Leave no trace: ruim alles op en laat niks achter
  • Wees flexibel: je weet immers nooit wanneer je de perfecte plek hebt gevonden

Of je nu voor een echte wildkampeervakantie gaat of toch liever een kampeerplek met wat meer voorzieningen hebt, het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Vergeet daarbij ook niet om je Reisverzekering te regelen – bijvoorbeeld bij Allianz Direct.

Familie reist met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Kortlopende of Doorlopende Reisverzekering van Allianz Direct kun je rekenen op 24/7 SOS hulpverlening op reis en vergoeding voor verloren of vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld zonder zorgen op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?