Inbreker in woning

Februari 2023

Tips om je huis te beveiligen tegen inbraak

Inbraak blijft helaas een veelvoorkomende gebeurtenis. Wist je dat er in Nederland gemiddeld 70 to 80 inbraken per dag gepleegd worden? Geef inbrekers geen vrij spel. Uiteraard helpt het om de deur op slot te doen. Uit ons onderzoek* blijkt dat 88% de deur op slot doet bij vertrek en zo’n 85% voordat zij gaan slapen. Wat kun je verder nog doen? Lees snel hoe je het inbrekers flink moeilijker kan maken met slechts een aantal kleine maatregelen!

8 simpele tips om je huis te beveiligen

Beter een goede buur dan een verre vriend! Help elkaar door aan te geven wanneer je van huis bent, zodat je buur extra op je woning kan letten. Ook helpt het om elkaars post af en toe binnen te halen en de gordijnen open en dicht te doen, zodat het zo min mogelijk opvalt dat je een tijdje niet thuis bent. Een andere tip is om een WhatsApp-groep aan te maken met al je buren. Heb je iets verdachts gezien in de straat? Dan kan je dat op deze manier snel aan elkaar laten weten.

  • Denk als een inbreker.

Ook inbrekers kennen dat plekje onder de bloempot of deurmat wel. Toch geeft bijna een op de vijf (17%) van de Nederlanders aan de sleutel weleens onder de deurmat of in de tuin te verstoppen. Geef de sleutel in plaats daarvan liever aan je buren mensen die je kent in de buurt. En zonder adreslabel natuurlijk, anders maak je het inbrekers wel heel makkelijk!

  • Inbrekers staan niet graag in de spotlights.

Ga je weg van huis? Laat dan het liefst minimaal één lamp in huis aan. Dat geeft de indruk dat er iemand thuis is. Ben je een aantal dagen weg of ga je op vakantie? Dan kan je het beste een timer kopen die op bepaalde tijdstippen automatisch de lichten aan- en uit zet in je huis.

  • Lok inbrekers niet je huis in en berg dure spullen dus goed op.

Zo kunnen inbrekers deze niet zien als ze langs je huis lopen. Heb je net een dure tv of computer gekocht? Zet de doos dan niet buiten voor je deur maar breng het gelijk weg naar de stort. Maak ook gelijk een foto van je nieuwe aankoop, dat is een goed bewijs voor je inboedelverzekering. Daarnaast helpt het om waardevolle spullen veilig op te bergen, want uit ons onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders (52%) waardevolle spullen gewoon in de kast bewaard.

  • Lekker aan het genieten van je vakantie?

Laat inbrekers niet weten dat je van huis bent! Deel daarom je vakantiefoto’s op social media pas als je terug bent of zorg ervoor dat je online profiel goed is afgeschermd.

  • Ruim je tuin op en laat geen losse spullen buiten liggen die een inbreker zouden kunnen helpen.

Via een ladder, tuinstoel of met gereedschap komt een inbreker wel heel gemakkelijk je huis binnen via een open raampje bijvoorbeeld. Vergeet daarom dus ook nooit om alle ramen, deuren en (tuin)schuurtjes goed op slot te doen.

  • Heb je struiken of andere planten rondom je huis?

Snoei deze regelmatig, zodat ze niet te hoog worden. Zo blijft je huis goed zichtbaar voor je buren en voorbijgangers.

  • Inbrekers zijn geen dierenvrienden.

Ook al heb je misschien geen hond, een bordje met ‘Pas op voor de hond’ kan erg handig zijn. Dat schrikt inbrekers af!

Natuurlijk wilt niemand een inbraak meemaken. De meeste inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers en breken dus je huis in als ze een makkelijke kans zien. Gebruik bovenstaande tips dus goed om te voorkomen dat inbrekers jouw huis als een doelwit zien. Gelukkig kan je je ook goed verzekeren voor inbraak met onze Opstal- en Inboedelverzekering, mocht het je onverhoopt toch een keer overkomen. Geeft ook een wat fijner gevoel als je van huis bent, toch?

 

Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met DirectResearch onder 1.253 respondenten die een woning huren of hebben gekocht, oktober 2022.

Couple playing guitar

Jouw inboedel is veilig bij ons

Bij Allianz Direct verzeker je de spullen in je huis voor vrijwel alle schade, standaard met €0 eigen risico.

Was dit artikel nuttig?