Man repareert zijn autoband

November 2021

Wat is een vierseizoenenband?

De vierseizoenenband, ook wel allseason-, allweather- of fourseason banden genoemd, zie je steeds vaker op de weg verschijnen. De vierseizoenenband is een combinatie van alle voordelen van zomer- en winterbanden, waardoor je heel het jaar door veilig rijdt. Vanwege hun veelzijdigheid zijn we steeds vaker geneigd om ze te gebruiken. En daar bovenop: Je hoeft je banden niet twee keer per jaar te verwisselen. Dat scheelt weer in de portemonnee!

Wat zijn de voordelen?

De vierseizoenenbanden zijn jouw ideale partner als je weinig kilometers rijdt in een gebied waar de temperatuur tussen de 0 C en +20 C ligt. Het biedt rijcomfort voor beide seizoenen. Top voor de “kleine rijder”, hiermee bedoelen we de particulieren die geen lange afstanden rijden. Perfect voor Nederland dus. Zo verkorten ze je remweg tot 7%. Hun loopvlakpatroon, het gedeelte van de band dat de weg raakt, is bijna hetzelfde als winterbanden. En daarnaast gaat de afvoer van water gemakkelijker vanwege de lamellen (inkepingen), die de kans op aquaplaning weer verminderd. Superhandig! De combinatie van de voordelen van winter- en zomerbanden zorgen voor een kortere remweg bij koude temperaturen en een betere grip op de weg.

Welke certificaten zijn nodig?

Er zijn verschillende certificaten die specifiek aangeven dat het om een vierseizoenenband gaat. Certificaten zoals de M+S (Mud and snow) en 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) in de vorm van een sneeuwvlokje, geven aan dat de banden een goede grip hebben tijdens de winter. Wij adviseren dan ook om vierseizoenenbanden te kopen met een van deze certificaten, deze worden erkend in de EU en voldoen aan de wettelijk gestelde eisen. Hiermee loop je geen risico op een boete. Das fijn!

Wat zijn de nadelen?

Naast het grote aantal voordelen, hebben vierseizoenenbanden ook enkele nadelen. In extreme weersomstandigheden, zoals vorst, een dikke laag sneeuw of hoog in de bergen presteren ze minder goed. Ook in de zomer is de remafstand langer op een droogwegdek, omdat de banden sneller slijten vanwege hun zachte rubber.

Het beste compromis

De vierseizoenenbanden zijn het compromis tussen zomer- en winterbanden. Ze presteren goed als je weet hoe je ermee moet omgaan. En afhankelijk van je persoonlijke gebruik kan je bepalen of het wat voor jou is. Jij bepaalt of deze ideale partner, een match is voor jou. 

Koppel in auto lacht

Toch verzekerd zijn voor pech?

Niet getreurd. Als je een autoverzekering bij ons hebt, kun je voor pech een aanvullende dekking afsluiten. En deze geldt ook nog eens in heel Europa!