Familie thuis met kind aan het tekenen

November 2021

Hoe houd ik mijn energierekening 's winters laag?

De dagen worden korter en de bladeren vallen langzaam van de bomen: we gaan weer richting de winter! Dat betekent dus ook weer lekker binnen zitten, de lampen vroeg aan en de verwarming wat hoger. Maar hoe zorg je ervoor dat het binnen aangenaam warm is, zonder dat je het te veel in je portemonnee gaat voelen? Zoals je misschien al weet, lopen de energiekosten hoger op door de historisch hoge stijging van de gasprijs, in combinatie met het vele thuiswerken. 

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je je energieverbruik kan verminderen. Heb je niet veel budget om grote investeringen te doen in het verduurzamen van je huis? Geen zorgen! Hieronder lees je een aantal handige tips waarmee je je energierekening deze winter laag kan houden, zonder al te grote investeringen te doen.

Zo makkelijk kan het zijn!

  • Draai je verwarming nooit helemaal uit. Klinkt misschien tegenstrijdig als je denkt aan het besparen van energie, maar toch is dat minder zuinig dan je denkt. Dit komt omdat het heel veel energie kost om je koude huis in een keer weer warm te stoken. Het is dus veel goedkoper om binnen een constante temperatuur aan te houden.
  • Het is dus niet handig om je thermostaat volledig uit te zetten, maar je kan natuurlijk wel de verwarming wat lager zetten als je slaapt of niet thuis bent. De aanbeloven temperatuur ’s nachts of als je niet aanwezig bent is 15 graden. Heb je vloerverwarming? Dan is 17 of 18 graden de aanbeloven temperatuur, anders duurt het ’s ochtends te lang om het huis weer op te warmen.
  • Zet de verwarming lager in ruimtes waar je niet hoeft te zijn. Een voorbeeld hiervan is de slaapkamer. Hier ben je overdag vaak niet en ’s avonds kan je onder een lekkere dikke deken kruipen. Houd ook de tussendeuren van ruimtes dicht, daarmee voorkom je dat de warmte van de ene ruimte naar de andere glipt.
  • Grote kans dat je thuis de thermostaat hoger hebt staan dan nodig is. Probeer de thermostaat eens een halve graad lager te zetten voor een aantal dagen. Ben je na een paar dagen eraan gewend geraakt? Probeer dan weer een halve graad lager en ga hiermee door tot je de aangename temperatuur gevonden hebt.
  • Verwarm jezelf! Deze tip is inmiddels een cliché geworden en zal je vast vaker gehoord hebben, maar kan ook zeker heel wat kosten besparen. Naast je verwarming kunnen ook een dikke trui, een extra T-shirt, een lekker kleedje, sloffen of een kruik je heel goed warm houden.

Kleine investering, kleine moeite

  • Maak je woning tochtvrij. Nu de temperatuur buiten steeds meer daalt wil je natuurlijk voorkomen dat de kou je huis binnendringt. Dit kan je voorkomen door kleine kiertjes dicht te kitten of tochtstrippen op te hangen. Let wel op dat je huis goed geventileerd blijft, een beetje frisse lucht is natuurlijk ook erg belangrijk.
  • Kan je het echt niet laten om soms even wat langer onder de douche te staan maar wil je toch besparen? Dan is een waterbesparende douchekop ook een handige tip. Deze douchekop laat minder water per minuut door. Wat betreft comfort merk je er niks van, maar je kan er zomaar een paar tientjes per jaar mee besparen. Ideaal toch?
  • Gebruik radiatorfolie zodat je kamer verwarmd wordt en de warmte niet verloren gaat richting de buitenmuren. En geen zorgen, radiatorfolie kan gewoon onzichtbaar worden vastgemaakt aan de achterkant van je radiator.
  • Vervang je lampen voor ledlampen. Ledlampen kosten net iets meer maar verbruiken wel veel minder energie.

Ben je een lange-termijn denker?

Heb je wat budget over en wil je zo groen mogelijk wonen en leven? In deze blog lees je een aantal handige tips hoe je je woning duurzamer kan maken om geld te besparen op de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan besparen op energiekosten door je huis goed te isoleren met isolatieglas, of door te investeren in zonnepanelen!

Warm binnen blijven deze winter?

Niet alleen je auto, maar ook je huis kan deze winter wel wat extra aandacht gebruiken. Blijf lekker warm binnen en bereken je premie voor een woonverzekering online.

Bereken je premie
Vrouw thuis binnen