Koppel op laptop

Juni 2024

De beste periode om een auto te kopen

Een auto kopen doe je niet zomaar. Je koopt een auto natuurlijk niet zo makkelijk als een nieuwe trui of iets leuks voor in je huis. Een auto kopen is een flinke investering en daar wil je natuurlijk slimme keuzes in maken. Het begint allemaal bij het uitzoeken van jouw wensen. Welk merk, welke accessoires, hoe oud mag de auto zijn, etc. Veel vragen, maar als je daar een antwoord op hebt is het tijd om te kopen. Je kunt je auto dan inderdaad direct kopen, maar koop je de auto dan wel in de beste tijd om een auto te kopen? Hieronder lees je alles over wanneer de beste tijd om een auto te kopen is!

Als we in een jaar één moment moeten aanwijzen dat de beste tijd om een auto te kopen is, is dat in december. Niet vanwege de kerstdeals, blackfriday of cybermonday kortingen, maar om een hele andere reden. Auto’s worden minder waard naarmate ze ouder zijn. Een auto uit 2021 is dus in 2022 al iets minder waard geworden. Daarom willen autoverkopers nog last-minute van deze voorraad auto’s af in ruil voor een vriendelijkere prijs.

Wat is de beste tijd om een auto te kopen? 

Het beste moment om een auto te kopen, hangt af van verschillende factoren. Seizoensinvloeden kunnen bijvoorbeeld een rol spelen. Auto's met vierwielaandrijving zijn vaak gewilder in de winter en herfst, waardoor je in de zomer eerder een koopje krijgt. Het einde van het kwartaal kan ook een gunstig moment zijn om een auto te kopen. Dealers hebben dan vaak als doel om hun verkoopdoelstellingen voor dat kwartaal te halen, waardoor ze mogelijk wat meer korting geven om de auto aan je te verkopen.

Daarnaast kan de introductie van nieuwe modellen invloed hebben. Wanneer een nieuw model op de markt komt, willen dealers vaak van hun oude voorraad af. Om dit te doen geven ze soms mooie kortingen! Het is dus slim om deze factoren in de gaten te houden bij het plannen van de aankoop van een auto.

Een betrouwbare auto kopen

Bij het kopen van een nieuwe, betrouwbare auto zijn er verschillende factoren om te overwegen. De eerste stap is om te bepalen welk type auto het beste past bij jouw behoeften en budget, daar begint het mee! 

Wat betreft betrouwbaarheid worden merken zoals Lexus en Suzuki vaak hoog gewaardeerd. Dit kan dus een goede keuze zijn. Je leest meer over betrouwbare automerken op onze pagina over betrouwbare auto's. Overigens kun je natuurlijk ook kijken naar goede, betrouwbare tweedehands auto's. Op onze pagina over tweedehands auto's lees je daar meer over.

Daarnaast is het ook slim om de garantie die bij de auto wordt aangeboden te checken. Een nieuwe auto heeft meestal een fabrieksgarantie van minimaal twee jaar, wat eventuele toekomstige reparaties kan dekken. Bij een tweedehands auto via een dealer krijg je soms een jaar garantie mee, wat natuurlijk erg fijn is. 

Ten slotte is het de moeite waard om te kijken naar de nieuwste technologieën die in de auto zijn geïntegreerd, zoals aandrijving, infotainment, rijveiligheid en andere rijhulpsystemen. Een nieuwe auto is vaak uitgerust met de nieuwste technologieën, wat bijdraagt aan de betrouwbaarheid en veiligheid. 

 • Kies een auto die past bij jouw behoeften en budget
 • Let op de fabrieksgarantie
 • Check de nieuwste technologieën.

Andere periodes waarin je het beste een auto kunt kopen

Los van de eindejaars voordelen, zijn er ook andere momenten waarop je het beste een auto kunt kopen. Of je nu een gloednieuw model haalt of een tweedehandswagen, dit zijn de beste momenten om je auto te kopen:

 • Autoverkopers werken, net als veel bedrijven, met kwartaalcijfers. Tegen het eind van hun kwartaal willen ze natuurlijk de juiste verkoopcijfers behalen en daar hebben ze wel wat korting of leuke extra’s voor over. Dat scheelt weer voor jou!
 • Een ander slim moment is afhankelijk van welke auto je wilt kopen. Merk gekozen? Houd dan in de gaten wanneer er een nieuw model op de markt komt. Grote kans dat het ‘oudere’ model dan een stuk voordeliger te koop komt.
 • Ga je voor een tweedehandsauto? Dan is september jouw maand. In september komen namelijk veel nieuwe auto’s op de markt, waardoor de verkoop van tweedehandsauto’s omhoog gaat. Zo is de keuze ineens reuze, wat jou in een goede onderhandelingspositie zet.
 • Ook de automarkt is een samenwerking tussen vraag en aanbod. Daarom kan het per seizoen slim of juist onhandig zijn om een type auto te kopen. Wil je bijvoorbeeld een cabriolet kopen? Dan ben je voordeliger uit in de winter. Dan is er namelijk een stuk minder interesse in cabrio’s. Andersom is het aanschaffen van een stevig vierwiel aangedreven SUV juist slim in de zomer.

Het is dus een beetje afhankelijk van het type of merk auto dat je wilt kopen, maar met deze lijst kun jij het perfecte moment uitkiezen. Zo koop je jouw nieuwe auto het voordeligst!

Beste tijd om je auto te verzekeren

Het is belangrijk om je auto te verzekeren zodra het kenteken op jouw naam staat. Het niet verzekeren van je auto kan leiden tot hoge boetes, ongeacht of de auto gebruikt wordt of niet. Zelfs een ongebruikte auto die voor de deur staat, moet verzekerd zijn. Daarnaast wil je natuurlijk zodra je gaat rijden goed verzekerd zijn voor eventuele schades aan je nieuwe auto.

Wanneer je een nieuwe auto koopt, is het verstandig om de autoverzekering direct op de dag van de aankoop te regelen. Hetzelfde geldt voor een tweedehands auto. Zodra het kenteken op jouw naam staat, ben je verplicht om de auto te verzekeren.

 • Let op: als je een tijdelijke auto hebt, moet je deze ook verzekeren.
 • Je kunt kiezen tussen een WA, Beperkt Casco of All Risk autoverzekering. 
 • Voor een geschorste auto gelden andere regels. Als jouw auto niet op de openbare weg staat, kun je het kenteken schorsen. Dit kan online via de website van de RDW.

De beste tijd om je auto te verzekeren is zodra het kenteken op jouw naam staat. Dit is wettelijk verplicht en daarnaast wil je natuurlijk ook direct goed verzekerd zijn.

De beste periode om je auto te verzekeren

Is het kopen van je auto op de beste periode gelukt? Top! Dan is het natuurlijk ook tijd voor een goede autoverzekering. Bij Allianz Direct is elk moment een goed moment om je autoverzekering af te sluiten. Ook geniet je bij ons van uitstekende voorwaarden en 24/7 directe hulp en service voor een scherpe premie. Gemiddeld genomen bespaar je bij ons zelf 225 per jaar op je autoverzekering! Waar wacht je nog op? Bereken direct je premie!

Veelgestelde vragen over de beste periode om een auto te kopen

 • Wat is de beste tijd om een tweedehands auto te kopen?

  Het kopen van een occasion kan op verschillende momenten voordelig uitpakken. Een van de beste tijden om een tweedehands auto te kopen is het einde van het kwartaal. Vooral aan het einde van het tweede (eind juni) en vierde kwartaal (eind december) zijn dealers vaak bereid om extra kortingen te geven om hun verkoopdoelen te halen.

  Ook wordt de maand december als een gunstige maand gezien om een tweedehands auto te kopen, omdat dealers zich dan focussen op de jaarlijkse verkoopdoelen en de voorraad nog eens goed bekijken. Niet alleen vanwege kerstdeals of Black Friday kortingen dus!

  Ten slotte kan de dag van de week kan ook van invloed zijn. Sommige experts geven aan dat maandag of dinsdag de beste dagen zijn om een auto te kopen. Dan is het niet erg druk bij de dealer, waardoor je alle aandacht krijgt en tijd genoeg hebt om een testritje te maken. Dat heeft misschien minder invloed op de prijs, maar je wil natuurlijk ook een weloverwogen keuze maken.

  Het is dus aan te raden om de tijd te nemen en deze factoren in overweging te nemen bij het plannen van de aankoop van je tweedehands auto.

 • Welk seizoen zijn auto's het goedkoopst?

  Het seizoen kan invloed hebben op de prijs van auto's. Over het algemeen zijn auto's het duurst in de zomer en het goedkoopst in de winter. Dit heeft te maken met de vraag en het aanbod. In de zomer zijn mensen meer geneigd om een auto te kopen, omdat het weer beter is en ze meer op pad gaan. Hierdoor is er meer vraag naar auto's en kunnen de prijzen stijgen.

  Aan de andere kant willen autoverkopers vaak hun voorraad auto's verkopen vóór het einde van het kalenderjaar, wat december een goede maand maakt om een auto te kopen. Een auto van het huidige jaar is namelijk vanaf januari minder waard op de markt. 

  Het is dus verstandig om deze seizoensgebonden prijsschommelingen in de gaten te houden bij het plannen van de aankoop van je auto.

 • Zullen autoprijzen dalen?

  De vraag of autoprijzen zullen dalen, hangt af van verschillende factoren. Autoprijzen kunnen beïnvloed worden door marktcondities, aanbod en vraag en economische trends. Verwacht wordt dat de prijzen van nieuwe auto's zullen dalen zodra de productie hervat wordt na economische verstoringen.

  • Voor tweedehands auto's kunnen de prijzen dalen als gevolg van een toename van het aanbod op de markt.
  • De elektrische auto markt kan ook een impact hebben op autoprijzen. Als de prijzen van elektrische auto's dalen, kan dit druk uitoefenen op de prijzen van brandstofauto's om concurrerend te blijven.

  Het blijft wel onzeker en het is belangrijk om de markttrends daarin te checken.

 • Wat doen autoprijzen in 2024?

  Voorspellingen voor autoprijzen in 2024 zijn lastig. Wel wordt er verwacht dat Chinese autofabrikanten impact zullen hebben op de markt in Europa, met mogelijk meer concurrentie en druk op de prijs. 

  • Zo wordt er een groeiend aantal nieuwe modellen verwacht in het jaar 2024, met een sterke focus op elektrische en hybride voertuigen.

  Het is wel belangrijk om deze voorspellingen met voorzichtigheid te benaderen, aangezien onvoorziene gebeurtenissen de marktdynamiek in de toekomst kunnen veranderen.

 • Wat is het beste moment om een auto in te ruilen?

  Het beste moment om je auto in te ruilen hangt af van verschillende factoren zoals de huidige staat en kilometerstand van je auto, de marktvraag en je persoonlijke situatie. Een algemene vuistregel is om jouw auto in te ruilen vóórdat deze 100.000 kilometer op de teller heeft staan, omdat de waarde na dit punt vaak daalt.

  • De marktvraag kan ook een rol spelen. Het einde van het jaar of wanneer een nieuw model wordt uitgebracht, zijn bijvoorbeeld momenten waarop er veel vraag naar auto's is. Dit kan resulteren in een betere deal voor je bij het inruilen van jouw auto.
  • Daarnaast kan je persoonlijke situatie ook bepalend zijn. Als je bijvoorbeeld verwacht hoge onderhoudskosten aan jouw huidige auto te hebben, of als de garantie van je auto verloopt, kan het verstandig zijn om je auto in te ruilen.
 • Wat is de beste maand om je auto te verkopen?

  Het kiezen van de beste maand om je auto te verkopen kan ook verschillen, afhankelijk van verschillende factoren. Het seizoen en de markttrends spelen een belangrijke rol. Volgens experts is de periode tussen maart en juni vaak het meest gunstig. In deze maanden zijn er over het algemeen meer mensen op zoek naar een auto, waardoor de prijzen vaak hoger liggen. Dit betekent dat je een hogere vraagprijs kunt vragen voor je auto.

  De uiteindelijke verkoopprijs is ook afhankelijk van verschillende factoren zoals de staat, leeftijd en kilometerstand van je auto. Het is dus aan te raden om deze factoren ook in overweging te nemen bij het plannen van de verkoop van je auto.

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.

Was dit artikel nuttig?