Raam met barst

Je huis (gedeeltelijk) verhuren? Dit wordt er gedekt bij schade

Als huiseigenaar kun je jouw paleisje, of een deel daarvan, af en toe verhuren aan iemand anders. Denk aan korte verhuur via Airbnb of het langdurig verhuren van een of meerdere kamers. Maar wat als de huurder schade in of aan het huis veroorzaakt? Dekt je inboedel- of opstalverzekering dit? Omdat er veel vragen zijn over dit onderwerp, leggen we het je graag uit.

Bekijk de voorwaarden van je verzekering

De inboedel- en opstalverzekering zijn onmisbare woonverzekeringen. De spullen in je woning vallen onder de inboedelverzekering, terwijl de woning zelf, met alles wat eraan vastzit, onder je opstalverzekering valt. Met een inboedel- en opstalverzekering van Allianz Direct:

  • ben je verzekerd voor schade door de huurder, maar alleen als je maximaal 1 kamer in het huis verhuurt en er zelf ook permanent woont;
  • hanteren we geen maximale verhuurperiode en je mag die  ene kamer ook aan meerdere personen (bijvoorbeeld een stel) verhuren.
  • hebben we in het geval van schade een schriftelijke of digitale huurovereenkomst nodig, waaruit blijkt wie de huurder van jouw woning is.

Als het gaat om deze woonverzekeringen, hanteert elke verzekeraar echter zijn eigen regels. Sommigen staan bijvoorbeeld helemaal geen verhuur toe. Als je regelmatig (een deel van) je huis wil verhuren, is het dus noodzakelijk om hierop te letten bij het afsluiten van een verzekering!

Schade aan de inboedel

Staan er spullen van jou, zoals meubels en persoonlijke eigendommen, in de ruimte(s) die je verhuurt? Dan vallen deze spullen onder je inboedelverzekering. Let wel op welke dekking je hebt afgesloten. Onze standaard Inboedelverzekering (met Uitgebreid dekking) vergoedt alleen schade met oorzaken zoals bijvoorbeeld waterschade en brand. Als de huurder echter per ongeluk jouw mooie bank beschadigt of een kostbare vaas omgooit, wordt deze schade alleen gedekt als je een Compleet dekking hebt afgesloten. Die vergoedt namelijk ook schade door eigen fouten.

Schade aan het huis zelf

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar het kan voorkomen dat je huurder een brand of een lekkage veroorzaakt. Ook kan er tijdens het verhuren inbraak of diefstal plaatsvinden. De herstelkosten kunnen in dit soort situaties hoog oplopen. Als je huurder bent, dan regelt de verhuurder dit.  Maar als je eigenaar van het huis bent, is het daarom belangrijk een opstalverzekering af te sluiten, waarmee je verzekerd bent voor dit soort schades. Tenzij je de eigenaar of huurder van een appartement of flat bent, dan regelt de VvE dit. Een volledig overzicht van de gedekte schades vind je in je polisvoorwaarden. Neem na een incident altijd direct contact met ons op, zodat we jou zo snel en goed mogelijk kunnen helpen. 

Schade aan eigendommen van de huurder

Is er schade ontstaan aan de spullen die je huurder in jouw woning heeft staan, bijvoorbeeld door brand of diefstal? Dan wordt deze schade gedekt door de inboedelverzekering van de huurder. Heeft hij of zij echter niet zo’n verzekering afgesloten? Dan wordt de schade gedekt door jouw eigen inboedelverzekering. Op de inboedelverzekering zijn namelijk de eigendommen van iemand die bij je woont, verzekerd. Wel geldt er een maximum schade-uitkering van €12.500.

Letsel bij de huurder

Tenslotte is het belangrijk dat je je verzekert voor onderlinge letselschade. Als een huurder gewond raakt, bijvoorbeeld door een losliggend kleed of een trapleuning die afbreekt, kan dit hoge (zorg)kosten veroorzaken. Veel verhuurders staan hier niet bij stil. Met onze aansprakelijkheidsverzekering ben jij gelukkig voor dit soort situaties verzekerd. Let op: hier geldt nog steeds de voorwaarde dat je maximaal 1 kamer in je huis mag verhuren.

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Wat is een woonverzekering? © Allianz Direct

Ook een woonverzekering afsluiten?

Bij ons verzeker je nu ook je inboedel en/of je huis precies zoals jij dat wilt.

Sluit direct af
Allianz Direct woonverzekering