Koppel op laptop

Januari 2022

Ga je verbouwen? Check dan onze tips (en ook je verzekering)

Bij het verbouwen van je huis komt er veel op je af. De planning, kosten, het wel of niet aannemen van een aannemer – en natuurlijk je verzekering. Het is namelijk mogelijk dat de dekking van je verzekering verandert tijdens je verbouwing. Wij geven je graag tips over waar je op moet letten bij het voorbereiden van je verbouwing en wat er eventueel verandert in de dekking van je verzekering. Zo ben je ook tijdens en na je verbouwing goed verzekerd.

Bouw een buffer vóór je verbouwing

Dat de verbouwing in of aan je huis geld kost, hoeven we jou niet te vertellen. Het komt alleen vaak voor dat de kosten verder uitlopen, waardoor je nooit helemaal zeker bent van de precieze kosten van je verbouwing. Daarom is het verstandig om je budget van tevoren goed door te nemen, eventueel met behulp van een hypotheek. Heb je een budget vastgesteld? Ga daar dan ongeveer 15% onder zitten met je verbouwing. Zo heb je gelijk een extra buffer ingebouwd voor eventuele onvoorziene kosten.

Ga voor kwaliteit en neem de tijd

Even klussen bestaat niet. Hoe klein of groot je verbouwing ook is, het is verstandig om hier echt de tijd voor te nemen. Wanneer je besluit om te verbouwen, begint de voorbereiding. Hierbij maak je belangrijke keuzes in de werkzaamheden, wat het eindresultaat moet zijn en of je dit zelf gaat doen of laat doen. Er is enorm veel keuze en je wilt alles van tevoren hebben uitgedacht om een plan te maken. Neem hier de tijd voor en voorkom dat je overhaaste keuzes moet maken. Zo wordt het eindresultaat precies naar jouw wens!

Daarbij belooft even snel klussen vaak weinig goeds. Veilig klussen vraagt goede voorbereiding en aandacht voor de klus. Dit wil je niet overhaasten. Ook zijn er bij elke verbouwing onverwachte omstandigheden of onvoorziene problemen die extra tijd van je vragen. Door hier tijd voor in te plannen voorkom je een hoop stress. 

Ga na wat je zelf kan – en wat je zelf niét kan

De een is een ware doe-het-zelver, de ander heeft twee linkerhanden wat klussen betreft. Voordat je begint met een verbouwing is het daarom goed om de balans op te maken en na te gaan wat je eventueel zelf zou willen en kunnen doen. Wees hier niet overmoedig in. Door een aannemer in te schakelen weet je zeker dat de verbouwing professioneel wordt uitgevoerd. Zo voorkom je ook eventuele problemen en ongelukken tijdens het klussen.

Neem je een aannemer aan voor je verbouwing?

Laat je de verbouwing door een aannemer uitvoeren? Dat is verstandig. Vraag wel of je aannemer een CAR-verzekering heeft, die schade door de aannemer dekt. Daarnaast is het verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Je hoopt het natuurlijk niet, maar het komt voor dat er een conflict ontstaat met de aannemer. Met een rechtsbijstandverzekering ben je dan goed verzekerd voor eventuele kosten wanneer het tot een juridisch conflict uitloopt.

Vriendendienst bij de verbouwing

Ben je een echte doe-het-zelver en staan jouw vrienden klaar om je te helpen? Let dan wel op dat jouw vrienden een aansprakelijkheidsverzekering hebben die eventuele schade tijdens het helpen dekt. Ga je zelf iemand helpen klussen? Check dan eerst de dekking van jouw aansprakelijkheidsverzekering bij het per ongeluk maken van schade. Zo blijf je goede vrienden, ook na het klussen.

Beperkte dekking bij verbouwing: Inboedel- en Opstalverzekering

Tijdens een verbouwing gebeurt er een hoop in en rondom je huis. Klussers lopen heen en weer, groot materiaal wordt ingezet en je spullen worden even opzijgeschoven. Het is daarom belangrijk om in de gaten te houden waar je tijdens je verbouwing voor bent verzekerd. Zowel bij je Inboedelverzekering als bij je Opstalverzekering ben je in de volgende situaties meestal beperkt en soms zelfs niet gedekt tijdens je verbouwing:

  • Wanneer je geen definitief dak, ramen of sloten hebt
  • Wanneer je woning (tijdelijk) onbewoond is
  • Wanneer glas breekt tijdens het bouwen, aanbouwen of verbouwen van een huis
  • Wanneer er schade is aan bouwmateriaal of aan nog te installeren spullen

Het komt voor dat bouwmateriaal wordt gestolen, zeker wanneer het huis tijdens de verbouwing niet op slot zit. Daarom is het aan te raden om je huis altijd zo goed mogelijk af te sluiten, ook tijdens de verbouwing. Diefstal van bouwmaterialen uit het woonhuis wordt bij veel verzekeraars namelijk alleen gedekt wanneer het huis goed is afgesloten en niemand anders dan jij en de aannemer de sleutels hebben.

Check in de video hieronder waar je allemaal op moet letten met je verzekering tijdens een verbouwing!

Wijzigingen doorgeven

De meeste verbouwingen maken je huis meer waard, waardoor het verzekerde bedrag omhoog gaat. Vergroot je bijvoorbeeld de oppervlakte van je woning met meer dan 20m2, of plaats je een bijgebouw groter dan 20m2? Dan moet je dit zo snel mogelijk na de verbouwing doorgeven aan je verzekeraar. Zo ben je nooit onderverzekerd.

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Ik ben aan het verbouwen, hoe zit dat met mijn verzekering? © Allianz Direct
Stel op bank op ipad

Maak van je huis een verzekerd thuis

Kies voor een woonverzekering die bij jou past. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.

Was dit artikel nuttig?