Man thuis op telefoon

Februari 2023

Woonverzekering 101: de 15 moeilijkste termen uitgelegd

Wanneer je over verzekeringen begint, denken de meeste mensen als eerste aan ingewikkelde termen en een hoop gedoe. Een van de langste woorden uit onze taal komt zelfs uit de verzekeringswereld: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen. Ook wij gebruiken weleens zogenaamd vakjargon, om precies te duiden wat er wordt bedoeld. Dit maakt het voor jou alleen niet makkelijker, daarom leggen wij je hier de 15 moeilijkste termen in duidelijke taal uit. Zo kan jij makkelijk en snel verder.

1.       Woonverzekering

Een woonverzekering is een combinatie van de specifieke verzekeringen die jouw huis verzekeren. Denk hierbij aan inboedel, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringen zijn dus specifiek voor jouw woning. Simpel he?

2.       Inboedel

Je inboedel bestaat uit alle verplaatsbare spullen in je huis. Dit gaat dus om je meubels, elektronische apparatuur en bijvoorbeeld je kleding en andere spullen. Met een Inboedelverzekering zijn deze spullen goed verzekerd bij schade.

3.       Opstal

Letterlijk genomen is een opstal een bouwwerk. Het woord opstal kom je bij verzekeringen tegen in de Opstalverzekering. Met deze verzekering ben je verzekerd voor schade aan jouw opstal. In dit geval gaat het dan om jouw huis en alles wat aan jouw huis vast zit. Denk hierbij aan je muren, de trap, het sanitair, maar ook de schutting in je tuin en bijgebouwen zoals je tuinhuisje.

4.       Aansprakelijkheid

Wanneer je per ongeluk schade of letsel aan iemand anders aanbrengt, kan diegene jou daarvoor aansprakelijk stellen. Wanneer blijkt dat je aansprakelijk bent, betekend dit dat jij de kosten moet vergoeden die zijn ontstaan door de gemaakte schade. Met een Aansprakelijkheidsverzekering ben je hier voor verzekerd en vergoedt de verzekeraar deze kosten.

5.       Aanvullende dekking

Een aanvullende dekking is een dekking die – je raadt het al –aanvullend is en dus niet in je basisverzekering zit. Je kunt bij Allianz Direct bijvoorbeeld een Inboedelverzekering nemen, met een aanvullende All Risk dekking. Dan ben je nóg beter verzekerd, voor als je geen risico wil nemen.

6.       All Risk

All Risk is een aanvullende dekking van Allianz Direct. Door een All Risk dekking af te sluiten bij je verzekering, ben je in meer gevallen gedekt voor schade. Het idee hierachter is dat je voor alle mogelijke risico’s op schade goed verzekerd bent.

7.       Nieuwwaarde

Als je schade aan je inboedel hebt, wordt de waarde van je inboedel berekend. Hiervoor gebruiken verzekeraars onder andere de nieuwwaarde van je spullen. De nieuwwaarde van je spullen is het bedrag dat je hebt betaald voor deze spullen: de aankoopprijs.

8.       Dagwaarde

Dit is de waarde van jouw spullen op dit moment. Heb je schade aan je inboedel door bijvoorbeeld een lekkage? Dan vergoedt je verzekeraar deze schade. Op dat moment wordt de dagwaarde van de spullen berekend, om te kijken hoeveel schade je vergoedt krijgt. Als je 2 jaar oude laptop is beschadigd, krijg je niet de aankoopprijs vergoedt, maar de waarde van jouw laptop na 2 jaar gebruik. Je krijgt de dagwaarde uitbetaald.

9.       Waardevermindering

Waardevermindering is het bedrag dat je spullen over de jaren heen minder waard zijn geworden. Die nieuwe laptop is na jaren gebruik namelijk niet meer evenveel waard als de aankoopprijs. Dit bereken je door de dagwaarde van de nieuwwaarde af te trekken.

10.   Eigen Risico

Wanneer je een verzekering afsluit, kun je vaak het bedrag van je Eigen Risico kiezen. Het Eigen Risico is het bedrag dat je bij een schadegeval zelf moet betalen. Is de schade hoger dan dit bedrag? Dan vergoedt je verzekeraar de rest. Het Eigen Risico wordt gehanteerd om te voorkomen dat men hele kleine schades al bij hun verzekeraar claimen.

11.   Claim

Een claim kun je zien als een soort aangifte, maar dan bij je verzekeraar. Wanneer je schade hebt opgelopen, claim je dit bij je verzekeraar. Die kijkt dan naar de ingevoerde claim om te beoordelen of je recht op een vergoeding hebt en hoe hoog deze vergoeding moet zijn.

12.   Onderverzekerd

Wanneer je onderverzekerd bent, is het bedrag waarvoor je bent verzekerd lager dan de nieuwwaarde van het verzekerde; bijvoorbeeld je inboedel. Wanneer je dan schade hebt en deze claimt, kan het zijn dat je niet alles vergoed krijgt. Omdat onderverzekerd zijn heel vervelend is, ben je bij Allianz Direct nooit onderverzekerd.

13.   Assurantiebelasting

Dit is de belasting op verzekeringen. Bij elke verzekering die je afsluit, betaal je ook assurantiebelasting. Meestal zit dit in je premie verrekend.

14.   Premie

Je premie is de prijs die jij maandelijks of jaarlijks betaalt om verzekerd te zijn. Je premie is afhankelijk van de verzekering die je kiest, maar ook van een aantal andere aspecten.

15.   Vallende objecten

Deze term lijkt niet al te ingewikkeld, maar de term ‘vallende objecten’ is een omhulsel voor verschillende vallende objecten waarvoor je verzekerd bent bij een woonverzekering. Dit kan bij elke verzekeraar een andere betekenis hebben, dus het is verstandig om hier goed naar te kijken wanneer je een verzekering afsluit. Bij Allianz Direct woonverzekeringen ben je verzekerd voor schade door de volgende vallende objecten: (om)vallen van bomen en takken, meteorieten, kranen, heistellingen en lucht- en ruimtevaartuigen.

Ben je benieuwd welke termen toepassing hebben op jouw verzekering? Check dan je polisvoorwaarden. Met deze lijst kom je daar ook een stuk makkelijker doorheen.