Kind in auto

April 2024

Je kind veilig vervoeren in de auto

Gezellig op pad met je kleintjes, hoe leuk! Maar hoe pak je dat het beste aan? Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten, want uit onderzoek blijkt dat 73% van de ouders kinderen van 0-4 jaar niet veilig mee op pad nemen. Het is ook zo dat de ouders het niet eens door hebben wat er fout gaat. Als je nu denkt; ik wil niet dat mij dat overkomt: geen zorgen, we leggen het allemaal uit in deze blog! We geven je handige tips voor de veiligheid van jou en je kind(eren).

Wanneer gebruik je een kinderzitje?

Wanneer je met kleine kinderen op pad gaat met de auto is het natuurlijk handig om te weten wanneer je een kinderzitje moet gebruiken. Volgens de Rijksoverheid is het voor kinderen tot 1,35 meter verplicht. Dit is voor zowel voorin als achterin de auto. Natuurlijk zit er nog wel verschil in wanneer je een kinderzitje gebruikt en wanneer een zitverhoger. De zitverhoger mag namelijk pas gebruikt worden vanaf wanneer je kindje 22 kilo weegt en/of 1,25 meter lang is. Dat geldt voor zowel een zitverhoger met rugleuning als zonder. Als je op pad gaat met je pasgeboren baby is het belangrijk om een babyautostoeltje te gebruiken (beter bekend als een Maxi-Cosi) en het keurmerk R129 heeft. Je gebruikt dat stoeltje tot je kind 83 centimeter lang is. Daarna ga je over op het kinderzitje.

Wanneer heb je de juiste autostoel gevonden?

Er zijn een aantal regels vanuit de Europese Veiligheidseisen waar een kinderzitje aan moet voldoen. Dus waar moet je op letten? Het is belangrijk dat wanneer je een kinderzitje gaat kopen, je goed kijkt of het model is goedgekeurd. Je kan dat zien aan het oranje label van het zitje waar ECE 44/03 of 44/04 op staat. De kinderzitjes van type i-Size zijn ook goedgekeurd. Vergeet ook niet dat het kinderzitje aangepast moet worden naar de lengte en het gewicht van je kind.

Naast alle regels, is het natuurlijk ook goed om te kijken wat voor jou makkelijk is. Je hebt namelijk veel verschillende soorten stoeltjes. Er zijn bijvoorbeeld stoeltjes die met gordel worden vastgezet, maar ook stoeltjes die via Isofix worden vastgezet. De stoeltjes met gordel kunnen in bijna alle auto’s en zijn vaak goedkoper dan Isofix stoeltjes. Een nadeel kan zijn dat de gordel niet strak genoeg zit of niet goed wordt geleid langs het zitje, wat de stoel onveilig maakt bij een ongeval.

 Isofix is makkelijker vast te zetten in de auto en de kans is ook gelijk groter dat je het stoeltje goed vastzet. Hierdoor is het over het algemeen ook gelijk veiliger. Maar ook Isofix heeft nadelen. Bijvoorbeeld in auto’s ouder dan 2006, die hebben vaak geen aansluiting hiervoor. De meeste Isofix stoeltjes zijn niet algemeen goedgekeurd dus het is belangrijk om te kijken of het geschikt is voor jouw type auto. Voor i-Size zitplaatsen in de auto is een duidelijk label voorgeschreven. Ze passen dus op iedere autozitplaats met het i-Size logo, maar ook in de meeste auto’s die Isofix bevestigingspunten hebben.

Wat gebeurt er als je je kind niet op de juiste manier vervoerd?

Je wilt natuurlijk alles voor de veiligheid voor jou en je kind, maar wat gebeurt er als je je kind op de verkeerde manier vervoert? Auto.nl heeft laten weten dat 73% van kinderen 0-4 jaar verkeerd worden vervoerd in de auto, terwijl de ouders niet door hebben wat er fout gaat. Dit komt bijvoorbeeld doordat het kinderzitje niet goed is geïnstalleerd of de gordel niet strak genoeg zit. Maar 15% van de gevallen waarbij kinderen verkeerd vervoerd worden komen doordat het kind in een compleet verkeerde stoel zit. Het gebeurt vaak dat ouders te snel een te grote autostoel gebruiken.

Boetes kind vervoeren

Naast de veiligheid die in gevaar komt, is er ook een kans op een flinke boete. Als je kind verplicht is om in een kinderzitje te zitten en je dit niet doet, krijg je een boete van 270 euro. Zodra je kind niet meer in een kinderzitje hoeft, is het belangrijk om altijd een gordel om te doen. Wanneer je dat niet doet dan kan je een boete van 180 euro krijgen. Wil je meer weten over verkeersboetes? Check dan ons blog over de verkeersboetes van 2024.

De eerst keer op pad met je baby; zo zit je kind het veiligst

Het is iets dat altijd bij je blijft: je kindje voor het eerst thuisbrengen. Als je dit met de auto gaat doen dan zijn er een aantal dingen waar je op kan letten om je kind veilig thuis te brengen. Het kinderzitje kan je het beste in het midden van de achterbank zetten. Dit is het meest veilig en zorgt voor het minste verwondingen als er iets gebeurt. Bij sommige auto’s is het ook dat het midden van de achterbank is verhoogd, dan kan je het beste het zitje links of rechts zetten. Let ook goed op met de Airbags van de auto. Als je het kinderzitje op de voorstoel zet, is het belangrijk om met kinderzitjes die naar achter kijkt de Airbags uit te zetten. Het is namelijk gevaarlijk voor je baby als de airbag uitklapt.

Uitzonderingen op de regels rondom het veilig vervoeren van je kind

Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen op de regels. Hier zijn ze op een rijtje:

  • Kinderen vanaf 3 jaar en ouder mogen een autogordel gebruiken als er al 2 kinderzitjes in de auto zijn. Hierdoor is er geen plek meer voor een derde. Let wel goed op dat dit alleen voor de achterbank geldt. Je mag je kind niet zonder kinderzitje op de voorstoel vervoeren.
  • Kinderen vanaf 3 jaar mogen in sommige gevallen een autogordel gebruiken wanneer iemand anders dan hun eigen (pleeg)ouder je kind vervoerd. Dat is omdat er niet van iedereen verwacht kan worden om een kinderzitje standaard in de auto te hebben. Het is wel nog steeds de regel dat je kind alleen op de achterbank vervoert mag worden. En hierbij gaat het ook om een korte afstand van maximaal 50 kilometer. Wanneer iemand vaker je kind ergens naartoe brengt, is het wel het geval om een kinderzitje in de auto te hebben.
  • Kinderen jonger dan 3 jaar hoeven niet in een kinderzitje in een bus of in een taxi.
  • Je kan vrijstelling aanvragen bij het CBR als je kind door medische redenen niet in een kinderzitje kan.

Met deze uitzonderingen kan je kijken welke er voor jou gelden en waar je rekening mee kan houden als je bijvoorbeeld op pad gaat met de bus of met meerdere kleine kinderen. Ook is het handig dat je niet steeds je kinderzitje in een andere auto hoeft te zetten als iemand eenmalig (of heel af en toe) met je kind op pad gaat.

Regels kind in de auto vervoeren in het buitenland

In principe gelden de Nederlands regels ook in het buitenland. Maar het kan wel verschillen per land en ook niet elk land heeft dezelfde uitzonderingen. In andere Europese landen is het kinderzitje verplicht tot 1,50 meter en niet de Nederlandse regel van 1,35 meter. In Noorwegen bijvoorbeeld mogen kinderen kleiner dan 1,40 meter alleen voorin zitten als de Airbag uitgeschakeld is. Verder gelden ook in alle EU-landen de regels volgens de R44 en R129/i-Size. Ook hierbij hoort dus een keuringslabel of een keuringssticker en het moet worden afgestemd op het gewicht en de lengte van je kind. Vergeet dus niet om goed naar de regels te kijken als je met de auto op vakantie gaat in het buitenland.

Onderweg met een ander vervoersmiddel

Natuurlijk gebeurt het ook wel eens dat je je kind vervoert met iets anders dan de auto, bijvoorbeeld op de fiets of brommer. Hier zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je op pad gaat met een jonger kind.

Op de fiets of snorfiets: wanneer je met de fiets of snorfiets op pad gaat is het belangrijk om te weten dat je kind onder de 8 jaar alleen achter op de fiets mogen als er een goede zitplek is met steun voor de rug, handen en voeten. Op de snorfiets is het dragen van een helm verplicht sinds 1 januari 2023.

De fietsaanhanger: als je niet genoeg ruimte hebt op de fiets of je vervoert meerdere kinderen, dan kan je gebruik maken van de fietsaanhanger. Maar de aanhanger mag niet meer dan 1 meter breed zijn en ze moeten reflectoren hebben. De fietsaanhanger mag ook alleen gebruikt worden achter de fiets en niet achter de bromfiets.

Bakfiets: er zijn hier geen speciale regels voor dus het beste is om de regels te volgen die je gebruikt voor de normale fiets.

Bromfiets: voor de bromfiets gelden dezelfde regels als voor de normale fiets maar het is belangrijk om ook een passende helm te dragen, die met een sluiting vast kan worden gemaakt en goed op het hoofd blijft zitten. De helm moet ook officieel goedgekeurd zijn.

Goed verzekerd op pad

We hebben je een aantal handige tips gegeven en dingen waar je op kan letten als je gezellig op pad gaat met je kind(eren). Maar wat als er iets gebeurt onderweg? Dan is het goed om te kijken naar onze Inzittendenverzekering. Je hoopt het natuurlijk niet, maar stel dat je een ongeval hebt waarbij jij of je kind letselschade oplopen. Dan ben je goed verzekerd met de Inzittendenverzekering. Meer weten over wat er gedekt wordt? Check onze Inzittendenverzekering voor alle voorwaarden en bereken je premie.

 

Bronnen

  • Maxi-Cosi
  • ANWB
  • Rijksoverheid
  • Auto.nl
  • Autoweek
Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.

Was dit artikel nuttig?