Familie op vakantie

Een lange autoreis met kinderen? Zo houd je ze bezig!

Ga je met je gezin op vakantie en rijd je bijvoorbeeld met de auto naar Noord-Italië of Zuid-Frankrijk? Dan is het geen overbodige luxe om voorbereidingen te treffen, zodat de kinderen zich op de achterbank vermaken. Want wees eerlijk: dat maakt de autorit voor iedereen leuker. Met de volgende tips komt iedereen vrolijk op bestemming aan.

1.   Rijd als de kinderen slapen

Rijd zoveel mogelijk tijdens de normale slaapuren van de kinderen. Vertrek bijvoorbeeld in de middag en plan de eerste tussenstop tijdens het avondeten. Trek de kinderen comfortabele kleding aan en leg dekentjes en knuffels klaar voor de nacht. Als je ’s nachts gaat rijden is het wel extra belangrijk dat je zelf uitgerust bent, zodat je niet achter het stuur in slaap valt. Start je de reis moe van de vakantiestress? Lees dan deze tips om wakker te blijven of vertrek later zodat je nog even kan uitrusten. 

2.   Plan pauzes in

Plan minimaal elke 2 à 3 uur een pauze in om even de benen te strekken, te rennen en te spelen op een veldje. De kinderen kunnen hun energie kwijt en jij kan even opladen met een broodje in de zon. Neem ook voldoende tussendoortjes mee in de auto, want kinderen hebben meer eetmomenten per dag dan volwassenen. Met tussendoortjes bij de hand hoef je niet steeds te stoppen bij een tankstation.

3.   Speel spelletjes, vertel verhaaltjes

Neem de favoriete boekjes en speelgoed mee. Zo zijn magneetpuzzels handig speelgoed voor onderweg, want de stukjes blijven plakken aan de doos. Natuurlijk kunnen ook de spelletjes uit je eigen jeugd verrassend leuk zijn. Speel met z’n allen ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ of doe een potje woordrijmen. Voor een spel waarbij je kind helemaal op gaat in de omgeving, kun je gebruik maken van onze kenteken bingokaarten. Zijn jullie uitgespeeld, luister dan een sprookje of podcast voor kinderen op Spotify. Wees voorbereid op een slechte internetverbinding onderweg en download de verhalen thuis alvast.

4.   Betrek je kind bij de reis

Het betrekken van je kind bij de reis, zorgt er ook voor dat de tijd een stuk sneller lijkt te gaan. Vertel je kinderen bijvoorbeeld leuke weetjes of een stukje geschiedenis over de plaatsen die jullie passeren. Of geef iets lekkers bij bepaalde punten op de kaart, zoals de grensovergang of de start van een tolweg. Zo steken ze er (hopelijk) nog wat van op en ziet je kind meteen hoe lang jullie nog moeten rijden.

5.   Speel een filmpje af

Liever minimaliseer je de schermtijd van je kinderen, maar soms heiligt het doel de middelen. Zijn je kinderen uitgespeeld en hebben ze nog geen slaap? Dan is een filmpje waarschijnlijk je redding. Download thuis een seizoen van hun favoriete cartoon, zodat je niet verlegen zit als je internetverbinding slecht is – zoals in de prachtige, uitgestrekte Zuid-Europese landschappen waar jijzelf zo van geniet.

6.   Bereid je voor op ongelukjes

Een lange autoreis met kinderen kan de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Nodig moeten plassen en misselijkheid zijn veelvoorkomende problemen. Maar als je voorbereid bent op dit soort situaties, wordt de rit een stuk aangenamer. Neem bijvoorbeeld een plaspotje voor onderweg mee als je kind nog niet zo lang zindelijk is. En wordt jouw kleine snel wagenziek? Laat hem of haar dan niet lezen of filmpjes kijken, maar doe een spelletje waarbij je uit het raam moet kijken (daar is ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ weer!). Tip: neem voldoende kotszakjes, schoonmaakmiddel en -doekjes mee voor als het toch misgaat.

7.    Vergeet niet: je autoverzekering verzacht leed langs de weg

Gebeurt er onderweg onverhoopt iets met de auto, dan wil je snel geholpen worden; vooral met kinderen op de achterbank. Check op tijd hoe jouw autoverzekering eruitziet. Welke voorwaarden gelden er en wat is er precies gedekt in het buitenland? De aanvullende Pechhulp verzekering biedt in heel Europa hulp bij autopech. Je krijgt zelfs vervangend vervoer als je auto niet gerepareerd kan worden.

PS: een veiligheidshesje, EHBO-set, gevarendriehoek, groene kaart en een alcoholtest: in veel vakantielanden zijn een aantal voorwerpen in de auto verplicht. Met dit lijstje ben je optimaal voorbereid!

Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.