Vrouw bekijkt landkaart op vakantie

April 2022

Waar moet ik op letten bij een reisverzekering?

Ga jij binnenkort op vakantie of lekker een weekendje weg, omdat je op avontuur wil gaan of juist wil bijkomen van alle drukte? Dan is het natuurlijk fijn om zorgeloos op vakantie te gaan. Helaas zijn er situaties waarin het niet altijd gaat zoals je je had voorgesteld. In dat geval ben je blij met een goede reisverzekering - maar waar moet je eigenlijk op letten bij je reisverzekering? Dat lees je hier.

De reisverzekering in een notendop

Je reisplannen zijn gemaakt en je hebt misschien zelfs al je tickets en activiteiten geboekt, maar je gaat pas echt zorgeloos op reis als je een goede reisverzekering hebt afgesloten die bij jou en je reisplannen past. Met een reisverzekering ben je verzekerd voor schades die je per ongeluk tijdens je reis oploopt. Dat is wel zo fijn, want het gaat dan vaak om onvoorziene gebeurtenissen die erg vervelend kunnen zijn. Waar kun je allemaal voor kiezen en waar moet je op letten?

Waar gaat de reis heen en voor hoeveel reisdagen wil je verzekerd zijn?

Bij de meeste reisverzekeringen zitten een aantal dekkingen standaard inbegrepen en zijn er een aantal opties waaruit je kiest. Ga je bijvoorbeeld buiten Europa op vakantie? Dan kies je voor een wereldwijde dekking. Ook kun je kiezen hoeveel reisdagen per jaar je wilt. Dit loopt van 60 tot 90 en soms zelf 180 reisdagen per jaar. Voor de reislustige onder ons is het dan misschien slim om voor een hogere optie te kiezen, zodat je zeker weten verzekerd op pad gaat.

Bagage verzekeren

Daarnaast is bagage vaak standaard meeverzekerd. Kies ook hier slim in de dekking die je nodig hebt. Bij Allianz Direct is je bagage standaard tot 1.000 meeverzekerd, met de mogelijkheid om dit tot 3.000 te verhogen. Wanneer je op je vakantiebestemming aankomt en het blijkt dat je bagage met een ander vliegtuig is vertrokken, ben je blij met de bagage dekking. Op zo’n moment heb je met je reisverzekering recht op een vergoeding waarmee je bijvoorbeeld nieuwe kleren kan kopen om, zodat je niet elke dag in dezelfde outfit hoeft rond te lopen totdat je koffer aankomt. Ook is je bagage gedekt bij beschadiging en diefstal. Check vooral ook of er dekking is op bijvoorbeeld elektrische apparatuur, voordat je je laptop of camera meeneemt.

SOS hulpverlening

Ten slotte zit er standaard SOS hulpverlening in je reisverzekering. Je hoopt natuurlijk dat je deze dekking niet hoeft te gebruiken, maar het is wel belangrijk om bij nood goed verzekerd te zijn. Hiermee worden namelijk noodzakelijke kosten vergoed, bijvoorbeeld bij een noodevacuatie of bij andere spoedeisende hulpverlening tijdens je reis. Deze hulp zit bij elk type reisverzekering inbegrepen en is zeker een goede reden om altijd met reisverzekering op reis te gaan.

Check of er een corona dekking is

Het vakantieseizoen begint er langzamerhand aan te komen en gelukkig mogen we ondanks corona toch weer op reis. Omdat de maatregelen soms snel veranderen, kan dit nog weleens voor problemen zorgen als je op reis bent. Het is daarom belangrijk om bij het afsluiten van je reisverzekering te checken of er een corona dekking is of wat er gedekt is in het geval je voor of tijdens je reis besmet raakt.

Bij de reisverzekering van Allianz Direct is een goede corona dekking inbegrepen. Zo krijg je een vergoeding voor extra accommodatiekosten als je tijdens je reis besmet raakt met COVID-19 en daardoor moet je extra verblijf regelen om in quarantaine te gaan of je reis eerder onderbreken. 

Vergeet de aanvullende dekkingen niet en maak je reisverzekering compleet

Naast de standaard dekking van de reisverzekering, kun je ook nog aanvullende dekkingen aan je reisverzekering toevoegen. Hiermee ben je ook verzekerd voor schades die niet standaard zijn inbegrepen. Ga je bijvoorbeeld op wintersport? Dan is de aanvullende dekking Wintersporten en Risicosporten aan te raden. Ook is het slim om je aanvullend te laten verzekeren voor Medische Kosten en een Annuleringsverzekering vergoedt de anders hoge kosten bij het annuleren of onderbreken van je reis door onvoorziene wijzigingen.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering is niet altijd standaard inbegrepen in je reisverzekering, maar kan wel erg handig zijn. Met de annuleringsverzekering heb je namelijk recht op een vergoeding wanneer je reis niet door kan gaan, je de reis moet afbreken door onverwachte gebeurtenissen of wanneer je een flinke vertraging oploopt. Denk hierbij aan de kosten voor het omboeken van je ticket of een verplicht langer verblijf, bijvoorbeeld omdat je in quarantaine moet, of een vertraagde of geannuleerde vlucht. Een reisverzekering komt dan goed van pas.

Medische Kosten

Stel dat je bijvoorbeeld bij het zwembad rondloopt en je plots in een glijpartij letsel oploopt. Dan denk je maar één ding: zo snel mogelijk naar het ziekenhuis om geholpen te worden. Op zo’n moment denk je niet aan de kosten die hierbij komen kijken, maar deze kosten kunnen flink oplopen. Je zorgverzekering dekt spoedeisende medische kosten in het buitenland niet altijd. Met de aanvullende dekking Medische Kosten ben je hier wel voor verzekerd. Je hoopt uiteraard dat het je niet overkomt, maar een ongeluk zit soms in een klein hoekje. In zo’n geval is het fijn om aanvullend verzekerd te zijn.

Wintersporten en Risicosporten

Ga je op wintersport of ben je van plan om sportieve activiteiten te ondernemen tijdens je reis? Dan kan het slim zijn om daar een aanvullende dekking voor af te sluiten. Bij Allianz Direct heet deze dekking Wintersporten en Risicosporten.

Met deze aanvullende dekking ben je verzekerd tijdens het beoefenen van (winter)sporten. Dit gaat om bijvoorbeeld skiën of snowboarden, maar denk ook aan andere sporten zoals duiken, surfen, klimsporten en andere risicosporten.

Misschien gebruik je dure spullen om een sport te beoefenen, zoals je snowboard of ander sportmateriaal. Deze materialen zijn niet standaard verzekerd, maar met deze aanvullende dekking wel. Als je schade hebt aan je sportuitrusting of je spullen worden gestolen, dan valt dat onder je dekking. Ook helpen we je met een vergoeding om eventuele vervangende sportuitrusting te huren en ben je verzekerd voor het missen van geboekte activiteiten. Zo blijft jouw actieve reis vol actie!

Pechhulp: ook handig op vakantie!

Ga je juist met de auto op vakantie? Let er dan op dat je een goede pechhulp verzekering afsluit. Dit is onderdeel van je autoverzekering, niet je reisverzekering – maar wel handig! Stel je voor dat je langs de kant komt te staan en niet snel hulp krijgt. Dat zou je het mooie begin vakantie al flink verpesten. Door de pechhulp verzekering bij je autoverzekering af te sluiten kost het je slechts een paar euro per maand en voorkom je dat je straks honderden euro’s moet betalen om je auto bijvoorbeeld weggesleept te krijgen.

Reisverzekering: waar moet je op letten?

Al met al zijn er verschillende dingen waar je op kunt letten bij het afsluiten van je reisverzekering. Denk hierbij goed aan je reisplannen en kies voor een verzekering die daarbij past, inclusief handige aanvullende dekkingen. Zo weet je zeker dat je zonder zorgen de wereld kunt ontdekken!

Was dit artikel nuttig?

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!