Huizen

Fun facts

De leukste weetjes over verhuizen

Verhuizen lijkt misschien alledaags, maar er zijn hier talloze interessante en verrassende feiten over te vinden. Ontdek 10 interessante weetjes over verhuizen die je kijk op deze alledaagse gebeurtenis zeker zullen veranderen. 

1. Hoe vaak verhuizen Nederlanders? 

Volgens de statistieken van het CBS verhuizen mensen gemiddeld 7 keer in hun leven. Dat is ongeveer één keer per 10 jaar! 

2. Welk doelgroep verhuist het meest?  

Volwassenen tussen de 20 en 30 jaar verhuizen het meest. Dit komt doordat er in deze levensfase veel verandert. Je kunt bijvoorbeeld denken aan jongvolwassenen die het ouderlijk huis verlaten, gaan samenwonen of kinderen krijgen.  

3. Hoeveel mensen verhuizen er per jaar? 

Er verhuizen in Nederland gemiddeld 1,71 miljoen mensen per jaar. Dat zijn zo’n 4.698 mensen per dag. 

4. In welk seizoen wordt het meest verhuisd? 

In Nederland willen veel mensen vóór de zomer verhuisd zijn. Daarom is de lente het meest populaire seizoen om te verhuizen.  

5. Verhuizen in dezelfde stad 

Vaak willen mensen verhuizen, maar willen ze geen afscheid nemen van de stad waarin ze op dat moment wonen. Daarom vindt 1/3 deel van de verhuizingen plaats in dezelfde stad.  

6. Gemiddelde gewicht van een verhuisdoos 

Vaak probeer je een verhuisdoos zo vol mogelijk te stoppen en heb je niet door hoe zwaar de doos is. Wist je dat het gemiddelde gewicht van een gevulde verhuisdoos 15 kilo is? Je hebt dus heel wat spierkracht nodig om alle dozen in en uit te laden. 

7. Verhuizen naar het buitenland 

In 2022 vertrokken er 29.643 mensen met een Nederlandse achtergrond naar het buitenland. Ook mensen met de Nederlandse nationaliteit, met één ouder in het buitenland, zijn verhuisd. Dat waren 14.748.  

Wist je dat geëmigreerde Nederlands de typische Hollandse snackbar het meest missen? 

8. Adreswijziging  

We gaan er vaak vanuit dat alle partijen op de hoogte gebracht worden van een verhuizing, maar wist je dat alleen de overheidsinstanties de adreswijziging doorkrijgen van de gemeente? Bij andere bedrijven, zoals je verzekeraar, moet je dus zelf jouw adres wijzigen.  

9. Verhuizen met dieren 

Wist je dat het verhuizen ook spannend is voor jouw huisdieren? Of je nou een hond, kat of papegaai hebt, de verandering van omgeving is net zo spannend. Dit kan er zelfs voor zorgen dat het karakter tijdelijk verandert. Het is daarom erg belangrijk ze kennis te laten maken met de nieuwe omgeving. Elk dier heeft daar zijn/haar eigen tempo in.  

10. Maat van de voordeur 

Ging je koelkast moeilijk door de deur van jouw oude huis? Ga er dan niet vanuit dat dit net zo moeilijk gaat bij het nieuwe huis. De maat van de voordeur kan namelijk verschillen. Een voordeur kan maximaal 2.80 meter hoog en tussen de 63 en 93 centimeter breed zijn.  

Voor iedereen een passende woonverzekering 

Ga je binnenkort verhuizen of ben je kortgeleden verhuisd? Vergeet dan niet om op tijd je nieuwe adres aan ons door te geven! Het doorgeven van een verhuizing kan vanaf 4 weken voor de verhuizing, tot 5 dagen erna. Ben je op zoek naar een goede en voordelige Woonverzekering of wil je je premie controleren bij een verhuizing? Lees snel verder voor meer over onze Inboedel- en Opstalverzekering of bereken direct je premie.  

Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.

Allianz Direct woonverzekering

Ook een woon­verzekering afsluiten?

Bij ons verzeker je nu ook je inboedel en/of je huis precies zoals jij dat wilt.

Was dit artikel nuttig?