Druk terras

31 mei 2023

Meest bruisende provincies en steden in Nederland

Terwijl sommigen bij een nieuwe woonplek op zoek zijn naar de rust en ruimte van de natuur, zoeken anderen juist liever de levendigheid van een stad op. Houd jij er wel van om mensen om je heen te hebben en af en toe te genieten van uit eten gaan of een drankje doen? En vind je het belangrijk om ergens te wonen waar dat kan? Lees dan snel verder en ontdek de meest bruisende provincies en steden van Nederland met de hoogste horecadichtheid!

Provincies met de hoogste horecadichtheid

Op 1 januari 2020 had Nederland 68,7 duizend horecavestigingen: het hoogste aantal ooit volgens cijfers van het CBS. Hieronder vallen zowel eet- en drinkgelegenheden als hotels, campings, en vakantiehuizen. Maar in welke provincie kan je eigenlijk het beste wonen, als het gaat om de meeste horecavestigingen per duizend inwoners? Het zal je misschien verbazen, maar Zeeland is de provincie met de hoogste horecadichtheid in Nederland! Met 6,2 horecavestigingen per duizend inwoners staat Zeeland mooi op de eerste plek in de ranglijst. 

Na Zeeland volgen Noord-Holland (5,4), Limburg (4,6) en Friesland (4,2) op de ranglijst. Terwijl Zeeland en Friesland relatief veel hotels, campings en vakantiehuizen hebben, kan je het beste in Noord-Holland, Limburg en Zeeland zoeken als je ergens wil zou willen wonen waar relatief veel eet- en drinkgelegenheden zijn. Overigens is het gemiddelde in Nederland 3,9 horecavestigingen per duizend inwoners. 

Meeste horeca in absolute zin

Als je kijkt naar absolute getallen heeft Noord-Holland de meeste horecavestigingen van alle provincies, namelijk 15,4 duizend op 1 januari 2020. Daarna volgen Zuid-Holland (12,7 duizend), Noord-Brabant (9,2 duizend) en Gelderland (7,3 duizend). 

Zoals je misschien al vermoedde, ligt bijna de helft van alle horeca in Noord-Holland in Amsterdam. Onze hoofdstad is dan ook de stad met de meeste horeca in heel Nederland (7,6 duizend), wat meer dan het dubbele is van Rotterdam die op de tweede plek staat (3,0 duizend). Vlak daarna op de derde plek komt Den Haag met 2,8 duizend horecavestigingen.

Top 5 steden met de hoogste horecadichtheid in de buitenlucht

Welke provincies de hoogste horecadichtheid hebben weet je nu, maar in welke Nederlandse steden kan je het beste wonen als je ervan houdt om buiten op het terras een hapje te eten? Holidu heeft onderzoek gedaan naar welke Nederlandse steden de meeste eetgelegenheden per inwoner in de buitenlucht hebben. De terrasdichtheid is uitgedrukt met een cijfer tussen de 0 en de 10. Dus, zin om op een zonnige dag van het lekkere weer te genieten en een hapje te eten op een terras? Ontdek hier de top 5 van Nederlandse steden met de meeste terrassen per inwoner.

1. Amsterdam, Noord-Holland | Score: 10/10

Niet geheel onverwachts staat Amsterdam op de eerste plek in het lijstje. 's Zomers loopt Amsterdam over van de terrassen en is het één grote gezelligheid rondom parken, langs de grachten, op pleintjes en langs het IJ. Kortom: voor ieder wat wils. Let op, een reservering van tevoren is vaak wel nodig, want je bent zeker niet de enige in Amsterdam die ervan houdt om het terras op te zoeken als de zon schijnt. 

2. Eindhoven, Noord-Brabant | Score: 9,9/10

Een verassing in deze top 5 is Eindhoven, op een mooie tweede plek. Dit betekent dat Eindhoven relatief het op een na hoogste aantal eetgelegenheden in de buitenlucht heeft. Hoewel het centrum van Eindhoven zeker een aantal mooie terrassen heeft, zijn het vooral de plekken buiten het centrum die de moeite waard zijn om te ontdekken. Zo bieden Strijp-S en het NRE-terrein niet alleen veel eet- en drinkmogelijkheden, maar ook een levendige, hippe sfeer en industriële architectuur. Kortom, als je op zoek bent naar een stad om te wonen met leuke terrassen en Brabantse gezelligheid is Eindhoven zeker een goede optie!

3. Utrecht, Utrecht | Score: 8,7/10

Dat Utrecht in de top 3 staat is geen verassing. Utrecht staat bekend om de vele terrassen langs de Oudegracht en pleinen zoals ‘t Neude, waar je kunt genieten van heerlijk eten en drinken in de buitenlucht. Toch zijn er ook verborgen parels buiten het centrum te ontdekken. Een van deze parels is Strand Oog in Al (SOIA), het stadsstrand van Utrecht dat net buiten het centrum ligt. Hier kun je heerlijk genieten van een vakantiesfeertje in de stad terwijl je uitkijkt over het water. Als je dus op zoek bent naar een bruisende en gezellige stad om te wonen kan je Utrecht zeker aan je lijstje toevoegen!

4. Den Haag, Zuid-Holland | Score: 8,1/10

Met een score van 8,1/10 belandt onze Hofstad op de vierde plek. Den Haag biedt een typisch Nederlandse sfeer en een overvloed aan gezellige terrassen, zoals op de Grote Markt en het Plein. Maar de stad heeft meer te bieden dan alleen het centrum. Scheveningen, officieel onderdeel van Den Haag, is een bekende badplaats waar je ook heerlijk buiten een hapje kan eten. Langs de boulevard en het strand vind je een hoop restaurants en terrassen met uitzicht op zee. Kortom, of je nu van het bruisende centrum wil genieten of van de zonsondergang aan zee, er is voor ieder wat wils in Den Haag!

5. Rotterdam, Zuid-Holland | Score: 7,8/10

Rotterdam mag dan wel iets lager op de lijst staan, maar dat betekent niet dat er geen leuke terrassen te vinden zijn. Wat uniek is aan Rotterdam is de combinatie van moderne en historische architectuur. Zoek een gezellig terras aan de Oude Haven of geniet onder het genot van een hapje en een drankje van het prachtige uitzicht aan de Kralingse Plas, waar je uitkijkt op de gave Rotterdamse skyline.

Woonverzekering met scherpe premie van Allianz Direct 

Met deze lijst van de meest bruisende provincies en steden van Nederland weet je nu waar je het beste kan wonen als je houdt van gezelligheid, lekker uit eten gaan of op het terras zitten. Ga je binnenkort verhuizen en ben je nog op zoek naar een woonverzekering met uitstekende voorwaarden én een scherpe premie? Ontdekt hier de Woonverzekeringen van Allianz Direct of bereken direct je premie!

Vrouw zit te relaxen thuis

Bereken je premie in 20 seconden

Ben je er helemaal over uit? Bereken dan je premie binnen 20 seconden en verzeker je woning!

Was dit artikel nuttig?