Vrouw in auto

7 juni 2023

De populairste auto’s van 2023

Het 2e kwartaal van 2023 is alweer bijna voorbij. De tijd vliegt, net als de verkoop van nieuwe auto’s. Er werden in het 1e kwartaal van 2023 in Europa maar liefst 3.235.951 auto’s op kenteken gezet.  

Maar welke auto’s worden eigenlijk het vaakst verkocht? Wat vinden Europese automobilisten belangrijk en welke automerken winnen dit jaar de race? 

Elektrische auto’s en SUV’s populair  

Er is een groene revolutie aan de gang, lazen we in een artikel van E-drivers. Consumenten zijn op zoek naar duurzame auto’s en producenten spelen hierop in. Het aanbod van elektrische- en hybride auto’s wordt steeds groter, en dat zien we terug in de cijfers.   

In april 2023 werden in Europa 94.561 elektrische auto’s verkocht. Dit was bijna 52% meer dan de maand ervoor. Een enorme groei, die ook onder hybride auto's plaatsvindt. Een derde van alle in Europa verkochte auto’s was in april hybride. 

Naast elektrische auto’s, zijn ook SUV’s populair. In januari 2023 was 51% van de nieuwe Europese registraties een SUV. Vooral in Zwitserland, België en Noorwegen is dit type auto enorm gewild, maar ook Nederlanders zijn dol op de ruimte en het comfort die SUV’s bieden.   

De meest verkochte automerken in Europa  

Welke automerken zijn in het 1e kwartaal van 2023 het populairst? Dit is de Europese top 5:

5. Mercedes-Benz (176.041 keer verkocht)

Wist je dat de allereerste auto ooit een Benz was? In 1893 vroeg Carl Benz patent aan voor een voertuig dat er heel anders uitzag dan de huidige Mercedes-auto’s. Ze begonnen vroeg, en doen het ook in 2023 nog heel erg goed. 

4. Audi (178.393 keer verkocht)

Net boven Mercedes-Benz staat het merk dat als allereerste crashtests met hun auto’s uitvoerde. Veiligheid staat voorop bij Audi, en dat wordt duidelijk gewaardeerd. 

3. Peugeot (178.393 keer verkocht) 

Familiebedrijf Peugeot staat op de 3e plek met hun kwalitatieve en betaalbare auto’s. Vooral de Peugeot 208 scoort dit jaar goed, als relatief betaalbare elektrische auto. 

2. Toyota (220.0129 keer verkocht) 

Op de 2e plaats staat Toyota, het automerk dat bekend staat om zijn betrouwbare auto’s met weinig mankementen. Wist je dat Toyota vroeger ‘Toyoda’ heette? Het automerk werd vernoemd naar oprichter Kiichiro Toyoda. 

1. Volkswagen (332.723 keer verkocht)

De grote Europese winnaar van dit lijstje is Volkswagen. Deze Duitse auto’s staan bekend om kwaliteit, comfort en betrouwbaarheid. Daarnaast biedt Volkswagen een aantal betaalbare modellen, wat het merk extra toegankelijk maakt.  

De meest verkochte auto's  

En hoe zit het met de meest verkochte modellen? Dit is de Europese top 5 van het 1e kwartaal: 

5. Opel/Vauxhall Corsa (53.307 keer verkocht) 

Op 5 staat de bekende Opel/Vauxhall Corsa. Deze auto is al tientallen jaren te koop en blijft het ieder jaar goed doen in (en buiten) Europa. 

4. Peugeot 208 (53.336 keer verkocht) 

De Peugeot 208 is een elektrische auto van het zogenaamde B-segment. Een klein, duurzaam autootje dat zich helemaal thuis voelt in een Europese stad. 

3. Volkswagen T-Roc (54.960 keer verkocht) 

“Gewaagd, bij de tijd, boordevol innovatie en toch onmiskenbaar een SUV.” Zo adverteert Volkswagen de T-Roc. Een toegankelijke SUV, en daarom heel gewild. 

2. Dacia Sandero (60.202 keer verkocht)

Een auto die al vanaf 2008 op de markt is, en zijn populariteit lijkt te behouden. Logisch, want de Sandero is een handige stadsauto. 

1. Tesla Model Y (71.683 keer verkocht)

De overduidelijke winnaar is een auto die de verkoopcijfers van elektrische auto’s een flinke boost heeft gegeven: de Tesla Model Y. Nu een Tesla langzaam iets betaalbaarder wordt, komen we hem steeds vaker op straat tegen.  

Bron: JATO  

Meest verkochte auto’s in 2022 en 2021 

Zoals je ziet, volgen wij de ontwikkelingen op de voet. We zijn benieuwd wat de cijfers van 2023 als geheel straks zullen laten zien. Wat waren de populairste auto's van de afgelopen jaren? Lees snel verder in onze blogs over de meest verkochte auto’s in 2021 en 2022.  

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.

Was dit artikel nuttig?