Man en vrouw in auto

1 juni 2023

Bijzondere weetjes over auto's

Wil je indruk maken op het volgende feestje of tijdens een lange roadtrip met een aantal interessante feitjes? Lees deze blog dan goed door, want we hebben verschillende weetjes over auto's verzameld die absoluut het delen waard zijn!

1. De langste auto ter wereld is 30,5 meter lang

Wist je dat de langste auto ter wereld maar liefst 30,5 meter lang is en er 75 mensen in passen? Deze limousine wordt ook wel de ‘American Dream’ genoemd en is na een restauratie zelfs nog langer geworden, namelijk 30,538 meter. Hiermee heeft de limousine opnieuw het record van langste auto ter wereld verbroken! Deze enorme wagen heeft maar liefst 26 wielen en aan boord vind je een golfbaan, jacuzzi én helikopterdek. Zou je hier wel een ritje in willen maken? Helaas is dat niet meer mogelijk, aangezien de auto nu te bewonderen is in het Dezerland Park Auto Museum in Orlando. 

2. De hoogste verkeersboete ooit was  €72.000

In 2010 reed een 37-jarige man met 290 km/uur door Zwitserland. Dit was 170 km/uur te snel, en hij werd hierdoor gelijk aangehouden. Zwitserland staat bekend om serieuze verkeersboetes – vooral voor mensen met een hoog inkomen. De Zweedse bestuurder van een Mercedes SLS AMG ging hierdoor met een boete van 1,08 miljoen Zwitserse frank (ongeveer €72.000) naar huis.

3. De eerste BMW was geen auto, maar een vliegtuig!

In 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, had Duitsland dringend vliegtuigen nodig. Om hiermee te helpen werd BMW, de Bayerische Motoren Werke, opgericht nadat twee bedrijven samengevoegd werden, namelijk de Bayerische Flugzeugwerke en Rapp Motorenwerke. Door het Verdrag van Versailles in 1919 mocht het bedrijf geen vliegtuigen meer maken na de Eerste Wereldoorlog, waardoor ze omschakelden naar het bouwen van motoren voor motorfietsen, vrachtwagens en auto’s.

4. De uitvinder van de cruise control was blind

Ja, je leest het goed, de cruise control is in 1945 uitgevonden door de blinde Amerikaanse uitvinder Ralph Teetor. Hij kreeg het idee om dit te gaan ontwerpen door zijn irritatie, die hij hoorde en voelde, toen zijn chauffeur telkens vertraagde en versnelde terwijl hij druk aan het praten was. Door simpelweg op een knop te drukken, kun je nu met de cruise control een constante snelheid behouden, zónder het gaspedaal aan te raken.

5. De snelste auto ter wereld kan 490 kilometer per uur

Nee, dit is geen grapje of typefout: de Bugatti Chiron kan een topsnelheid van maar liefst 490 kilometer per uur halen! Zoals je ziet is de auto geen gewone beginnersauto, vooral gezien het prijskaartje van 2,4 miljoen. Er zijn overigens een aantal auto's die claimen harder te kunnen, maar dat is nog nooit gebeurd.

6. Auto's staan 90-95% van hun levensduur stil

Wist je dat auto's meestal stilstaan? Je zou het niet denken als je ziet hoeveel auto's er op een dag op de snelwegen voorbijrazen, maar ze blijven ongeveer 90-95% van hun hele ‘leven’ dus gewoon stil staan.

7. Volvo vond de driepuntsgordel uit en vroeg geen patent aan

Vroeger hadden auto's een tweepuntsgordel of zelfs helemaal geen gordels. Dit was erg gevaarlijk en daarom ontwikkelde Volvo in 1958 de driepuntsgordel, die tot op de dag van vandaag gezien wordt als de meest veilige manier om passagiers te beschermen en de kans op een dodelijk ongeluk tot 40% verminderd. Volvo vroeg expres een open patent aan voor de driepuntsgordel, zodat ook andere autofabrikanten de driepuntsgordels in hun auto's konden installeren. Volvo vond het namelijk erg belangrijk om niet alleen voor de veiligheid van hun eigen bestuurders te zorgen, maar voor iedereen! 

8. Er passen 13 mensen in een Smart fortwo

Tijdens de 10e verjaardag van Smart werd het publiek verrast met een interessant experiment. Een groep turnsters deed er alles aan om zich met zoveel mogelijk in een Smart fortwo te wurmen. Het resultaat? Er verdwenen 13 mensen in het kleine autootje. 

9. De Tata Nano is de goedkoopste auto ter wereld

De Tata Nano kwam in 2008 op de markt in India voor slechts €1.500! De Tata Nano werd daarmee de goedkoopste auto ter wereld. Helaas is deze auto nooit een succes geworden. De Nano heeft namelijk ook het record van de meest onveiligste auto. In 2010 werd de garantie verlengd van 1,5 naar 4 jaar, om klanten gerust te stellen nadat er een paar Tata Nano's in brand waren gevlogen. Daarnaast is de auto ook niet heel stevig: als je niet oppast, kan dit autootje ook in een mum van tijd in elkaar vouwen bij een botsing. 

10. De gemiddelde Britse automobilist brengt 99 dagen in de file door 

In Londen verloren automobilisten in 2022 zo'n 325 uren in de spits. Dit bleek uit een onderzoek van TomTom. Dit klinkt veel, maar in een heel leven is dit nog veel meer. De gemiddelde Brit brengt 99 dagen, 14,1 weken of 3,2 maanden in de file door. 

11. De sultan van Brunei heeft 7.000 auto's 

De sultan van Brunei staat bekend om zijn enorme autocollectie. Denk aan honderden Rolls Royces en Ferrari’s, 9 F1’s van McLaren, 6 Dauer 962 LM’s en nog veel meer. Voor zijn paleis schrijnt zelfs 24/7 een Rolls Royce met draaiende motor klaar te staan. Om brandstofkosten maakt de sultan zich duidelijk geen zorgen! 

Goede autoverzekering met scherpe premie

Deze 10 weetjes bewijzen dat er altijd iets nieuws en verrassends te ontdekken valt in de autowereld, van bizarre records, unieke ontwerpen tot indrukwekkende prestaties! Ben je nog op zoek naar een autoverzekering met uitstekende voorwaarden én een scherpe premie? Kijk dan snel naar de autoverzekeringen van Allianz Direct en bereken je premie binnen 20 seconden!

Was dit artikel nuttig?

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.