Rookmelder huizen

30 augustus 2023

Rookmelder verplicht: 1 op de 5 huishoudens voldoet hier niet aan

Rookmelders zijn kleine, maar levensreddende apparaten die ervoor zorgen dat er in geval van brand op tijd een signaal wordt afgegeven. De installatie van een rookmelder is van groot belang, zodat mensen en belangrijke eigendommen worden beschermd tegen verwoesting van brand. Om die reden is een rookmelder in huis vanaf 1 juli een wettelijke verplichting. Nu blijkt dat 1 op de 5 huishoudens hier niet aan voldoet. Lees hier wat een rookmelder voor jou betekend.

Waarom zijn rookmelders verplicht?

Uiteraard is het doel van de verplichte rookmelder om zo veel mogelijk risico te vermijden en bij brand levens te redden. Ook kan een rookmelder helpen bij het beperken van brand in huis. Op die manier heb je brand sneller door en kun je juist handelen. Hierdoor valt schade mogelijk te beperken, maar bovenal is de verplichting er voor je eigen veiligheid.

Sinds wanneer zijn rookmelders verplicht?

Vanaf 1 juli 2022 moeten in elke woning in Nederland rookmelders hangen. Voor nieuwbouwhuizen is dit sinds 2003 al een verplichting, maar de regelgeving geldt nu ook voor bestaande bouw. Met het invoeren van deze regel is het de bedoeling dat er zoveel mogelijk levens gered kunnen worden.

Wat betekent de rookmelder verplichting voor jou?

Heb je op iedere etage al en werkende rookmelder hangen? Hartstikke goed! Dan heeft de rookmelderplicht geen gevolgen voor jou. Mocht je deze nog niet in jouw woning hebben, dan is het goed om deze zo snel mogelijk aan te schaffen. Om je op weg te helpen hebben we alle regels op een rijtje gezet:

  • Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in iedere koop- en huurwoning. Dit geldt voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw;
  • Iedere verdieping moet voorzien zijn van een werkende rookmelder;
  • Ook is het verplicht om in besloten ruimtes met vluchtroutes een rookmelder te hebben;
  • Een zolder die niet als woon- of slaapkamer wordt gebruikt, hoeft niet voorzien te worden van een rookmelder;
  • In tegenstelling tot nieuwbouwwoningen, is het voor een bestaande woning niet verplicht om de rookmelders aan elkaar te koppelen. Voor extra veiligheid is dit natuurlijk wel aan te raden.

Hoeveel rookmelders en waar ze te plaatsen voor optimale veiligheid

Het is dus verplicht om vanaf 1 juli 2022 “voldoende” rookmelders in huis te hebben. Dit komt er in de praktijk op neer dat je op elke verdieping van je woning een rookmelder moet hebben hangen. Ook wordt het aangeraden om zowel de vluchtroute als in de ruimte waar je slaapt te voorzien van een rookmelder. Woon je in een (studenten)kamer? Dan geldt de regel dat elke bewoonde kamer in het huis een eigen rookmelder moet hebben.

Wat gebeurt er als ik geen rookmelders in mijn huis heb?

Kort gezegd: als jouw woning niet aan de eisen voldoet, vergroot je de kans op een boete. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving op de rookmelderplicht en kunnen een boete uitschrijven als deze niet in jouw woning aanwezig is. Hoe hoog deze boete is, verschilt per gemeente.

Aan de andere kant is het voor gemeenten erg moeilijk om iedere woning te controleren op geplaatste rookmelders. Bovendien, het kopen en ophangen van een rookmelder is één, maar niemand controleert of de rookmelder goed onderhouden wordt en of er werkende batterijen in hebben gezeten op het moment dat er brand uitbrak. Claim jij brandschade bij je inboedel- of opstalverzekering, maar later blijkt dat jij geen rookmelder hebt geïnstalleerd? Dan kan dit gevolgen hebben voor de dekking. Mocht er dus ooit brand uitbreken in jouw woning, zorg dan dat je een werkende rookmelder in huis hebt. Check dus altijd de levensduur van je batterijen! Zo voorkom je dat jij en de mensen om je heen in gevaarlijke situaties terecht komen. 

Is je huis verzekert zonder rookmelder?

Wanneer je niet aan de verplichting voldoet, kan dit gevolgen hebben. In principe wordt je woning dan namelijk als “niet-conform” de wetgeving gezien. Als je geen rookmelder hebt hangen, loop je risico op een boete van de gemeente. Daarbovenop komt dat je volgens de voorwaarden van je woonverzekering je best moet doen om schade te voorkomen. Als je brand in huis hebt gehad en het blijkt dat er geen rookmelder in je woning was, kan dit leiden tot onderzoek van de verzekeraar. Een expert onderzoekt dan of eventuele schade had kunnen worden voorkomen door de rookmelder. Als een expert dit kan aantonen, loop je kans op minder schadevergoeding.

Verzeker je woning en spullen tegen brandschade

Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar als je brand in je huis hebt gehad is het fijn om goed verzekerd te zijn. Tegenwoordig valt schade door brand onder je woonverzekering, dus met de meeste woonverzekeringen ben je goed verzekerd voor schade door brand. Hier hoef je geen aparte brandverzekering voor af te sluiten. Bij Allianz Direct kun je kiezen uit 2 soorten woonverzekeringen

Een verzekering afsluiten bij Allianz Direct

Wil je zeker weten dat jouw woning en dierbare spullen goed verzekerd zijn? Ontdek dan eens de woon- en inboedelverzekeringen van Allianz Direct. Bij ons vind je niet alleen een goedkope brandverzekering voor je huis, maar wij bieden je ook de beste voorwaarden. Zo heb je standaard €0,- eigen risico, is ook het glas van je woning gedekt én ben je bij ons nooit onderverzekerd.

Was dit artikel nuttig?

Veelgestelde vragen

  • Wat gebeurt er als ik geen rookmelder in mijn huis heb?

    Als jouw woning niet aan de eisen voldoet, vergroot je de kans op een boete. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving op de rookmelderplicht en kunnen een boete uitschrijven als deze niet in jouw woning aanwezig is. Hoe hoog deze boete is, verschilt per gemeente. Bovendien is het doel van de verplichte rookmelder om zo veel mogelijk risico te vermijden en bij brand levens te kunnen redden. Hierdoor valt schade mogelijk te beperken, maar bovenal is de verplichting er voor je eigen veiligheid.

  • Wie controleert of je een rookmelder hebt?

    De controle op rookmelders gebeurt door de gemeenten en kan in theorie in elke woning plaatsvinden. In de praktijk is het erg lastig om dit in elke woning te controleren. Plaats rookmelders daarom altijd voor je eigen veiligheid!

  • Hoe hoog is de boete als je rookmelder hebt?

    Op 1 juli 2022 werd het verplicht om rookmelders in huis op te hangen. Dit is zo in de wet vastgelegd en daarom kun je een boete krijgen als je niet aan de eisen voldoet. De hoogte van deze boete verschilt per gemeente, maar kan oplopen tot €500,-.

Allianz Direct woonverzekering

Ook een woonverzekering afsluiten?

Verzeker ook je spullen en je huis precies zoals jij dat wilt.